Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Tabipleri Birliği'nin adındaki Türk unvanının kaldırılması için Bakanlar Kurulu'nu göreve davet etmesini hekimler tepkiyle karşıladı, “Türk adı silinemez” dedi.

Afrin'e yönelik harekat hakkında “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” açıklaması yaptıktan sonra gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeleri geçtiğimiz günlerde serbest bırakılmış; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise TTB'nin adındaki “Türk” unvanının kaldırılması için Bakanlar Kurulu’ nu göreve çağırmıştı. Bu çağrı yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. TTB Merkez Konseyi üyeleri adına birlik binasında açıklama yapan Konsey Başkanı Mehmet Raşit Tükel, “Eğer ki meslek birliği, hekimlik değerlerini savunacaksa bu örgütün adının değiştirilmesi veya başka uygulamalar içine girilmesi beyhude çabalardır. TTB ve diğer kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin isimlerinde yer alan 'Türk' ve 'Türkiye' sözcükleri, anayasa gereğince bu mesleklerin hizmet verdikleri alanda, tüm toplumu kapsayan, kamusal yarar taşıyan hizmetler nedeniyle verilmiştir” dedi.

https://youtu.be/m_hq1YIijX0

İZMİR'DEN MESAJ VAR


Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) bağlı İzmir Tabip Odası da düzenlediği basın toplantısında Türk adını kimsenin silemeyeceğini söyledi. Yapılan çağrıyı üzüntü ve kaygı içinde karşıladıklarını ifade eden İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Ceyhun Balcı, “Türk hekimlerinin tıbbiyelilik geleneğinden kaynaklanan yurtseverliği, tarihsel gerçeklerle de doğrulanacağı gibi tartışılmayacak denli sağlam temellere dayanmaktadır. Birinci Dünya Savaşı’nda, Çanakkale’de, Kafkas Cephesi'nde ve onları izleyerek Kurtuluş Savaşı'nda kanlarıyla, canlarıyla bedenlerini siper etmiş hekimlerin ocağına Atatürk’ün tanımını yaptığı Türk nitelemesini çok görerek onları incitmek anlaşılır ve kabul edilebilir değildir” dedi. Bu önemli konuyu bir yandan kamuoyunun dikkatine sunarken, diğer yandan da yetkililere ve TBMM üyelerine seslenmeyi tarihsel bir görev saydıklarını ifade eden Balcı, “Türk adının çıkartılmasının düşünülmesi bile Türk hekimlerini üzmeye yetmektedir. Yöneticileri bu yanlış düşünceden uzak durmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Bir tepki de Baro'dan


Cumhurbaşkanı'nın sadece Tabipler Birliği için değil Türkiye Barolar Birliği ile ilgili de uygulamanın yapılması gerektiğini söylemesi üzerine İzmir Barosu'ndan da tepki geldi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İzmir Barosu, “Türkiye Barolar Birliği’nin isminde bulunan 'Türkiye' ibaresi, kamu kurumu niteliği taşıyan derneklerde olduğu gibi Bakanlar Kurulu kararı ile değil, kanunla verilmiştir ve ancak kanunla değiştirilebilir. İçinden geçtiğimiz günler, milli birlik ve beraberliğe gerçek manada ihtiyaç duyduğumuz günler. İzmir Barosu olarak Yüce Türk Milleti’ne çağrımız, böyle günlerden geçerken Türkiye Barolar Birliği’nin ismindeki 'Türkiye' ibaresinin kaldırılmak istenmesinin hangi amaca hizmet ettiği hususunun değerlendirilmesidir” ifadelerini kullandı.