TSK'nın Afrin'e düzenlediği Zeytin Dalı Operasyonunun ardından, İzmir'de de düğmeye basıldı. Aralarında HDP İzmir İl Eş Başkanı Çerkez Aydemir'in de bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. HDP ise sivil itaatsizlik için sokakta olacağını açıkladı.

İzmir merkezli üç ilde düzenlenen operasyonda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin kuzeyindeki Afrin bölgesine düzenlediği 'Zeytin Dalı Harekatı' ile ilgili sosyal medya üzerinden bölücü terör örgütü PKK ve PYD propagandası ile sokak eylemlerine yönlendirici paylaşımlar yaptıkları ileri sürülen kişilere operasyon düzenledi. Aralarında HDP İzmir İl Eş Başkanı Çerkez Aydemir'in de bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, İstihbarat ve Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri; Menemen, Torbalı, Bayındır ve Çeşme ile Denizli ve Manisa'da belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar yapıldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda av tüfeği, çok sayıda örgütsel doküman ve dijital malzeme ele geçirildiği iddia edildi. Afrin'e düzenlenen harekatla ilgili toplu ulaşım araçlarında propaganda yapan ve bunları kayıt altına alarak kendi yayın organlarında paylaşan 6 şüpheli de ayrıca gözaltına alındı. Gözaltına alınan toplam 23 şüpheli, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

HDP'YE GİRİŞLERDE GBT SORULUYOR


Öte yandan HDP il binasını ablukaya alan güvenlik güçleri, binaya giren kişilerin, GBT'lerine (Genel Bilgi Taraması) baktıktan sonra partiye girişlerine izin veriyor. İl Eş Başkanı Semra Uzunok; “Zeytin Dalı Operasyonu ile ilgili basın açıklaması yapmak istediğimiz esnada, parti binalarımızın önünde inanılmaz bir polis ablukası oluşturuldu. Şimdi de partiye giren çıkan herkes, kapıda duran polisler tarafından GBT'sine bakıldıktan sonra içeri alınıyor. Bunu tacizkar bir şekilde yapıyorlar. Yaşlı başlı insanları saatlerce kapıda tutuyorlar. 3'üncü Büyük Kongreye giderken tüm bu baskıları bekliyorduk fakat Afrin Operasyonu, tüm bu süreci hızlandırdı” dedi. Bundan sonra Demokrasi ve Güç Birliği'nin çağrısı ile her akşam saat 21.00'de ışık söndürme eylemleri yapılacaklarını söyleyen Uzunok, basın açıklaması veya sokak protestoları yapmayacaklarını, bu süreçte daha çok sivil itaatsizliğe yönelik eylemler yapacaklarını açıkladı. Yarın (Perşembe) akşam ise 18.30/ 19.00 saatleri arasında Alsancak semti Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yapılması planlanan sivil itaatsizlik eylemi kapsamınad, partililer beyaz tülbentlerle volta atılacak. Eylem yapılmayacak, slogan atılmayacak, toplanma olmayacak. Semra Uzunok; “Bir birimizle bakışacağız, sarılacağız. Çünkü söylenecek söz kalmadı artık.”

https://youtu.be/kz9CvDc6gwE