CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Umumi Hıfzıssıha Kanunu ve Kabahatler Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifine göre; Covid-19 salgınıyla mücadele amacıyla alınan tedbirler kapsamında maske takma zorunluluğuna ve sokağa çıkma yasağına uymayanlara verilen idari para cezalarının asılları ile asıl alacağa bağlı fer’i alacaklarının tamamının tahsilatından vazgeçilmesi, tahsil edilen idari para cezalarının da faiziyle birlikte iade edilmesi isteniyor.

O dönem salgının yayılmasını önlemek için caydırıcılık amacıyla getirilen sokağa çıkma yasağı ve maske takmama cezalarının bugün için vatandaşın sırtında bir yük olduğunu ifade eden Atila Sertel, kanun teklifinin gerekçesinde şunları söyledi:

SOSYAL DEVLET BUNU GEREKTİRİR

“Vatandaşların sağlığı ve hastalığın hızla yayılmasını önlemek amacıyla alınan bu tedbirler yerindeydi. Sokağa çıkmak yasağı ve maske takma zorunluluğunu daha etkili hale getirmek, vatandaşların alınan kararlara sıkı sıkıya uymasını sağlamak için o dönem para cezaları da getirildi. Buna göre tam kapanma sürecinde sokağa çıkma yasağına uymayanlara, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'inci maddesi uyarınca 3 bin 150 TL idari para cezası kesildi. Yine çok sayıda tedbirin alındığı 2020 yılında bazı vakalarda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesine göre Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı tedbirlere uymamaktan dolayı 900 TL, bazı vakalarda ise Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre “emre aykırılıktan” dolayı 392 TL olarak maske cezası kesildi.

O dönem için kurallara uymayan çok sayıda vatandaşımıza para cezaları kesildi. Salgının son derece yaygın olduğu dönemde getirilen idari para cezaları caydırıcılık açısından önemliydi. Ama şimdi içinde bulunduğumuz ekonomik krizi düşününce bu cezaların ödenmesi oldukça zor. Ödenmediği sürece de faiz işliyor, meblağ artıyor. Sosyal devletin bir gereği olarak bu cezalar affedilmelidir. Hastalığın ülkemize gelmesinin üzerinden iki yıldan fazla süre geçti. Maske takma başta olmak üzere alınan tedbirlerin birçoğu esnetildi. Günlük vaka, hasta ve ölüm sayılarının günden güne azalması da alınan tedbirlerin esnetilmesine neden oldu.

Salgın sürecinin ağır etkilerinden biri de ekonomi üzerine oldu. Sokağa çıkma yasaklarında ve sonraki süreçte çok sayıda çok sayıda esnaf dükkanını açamadı. Dünyayı etkisi altına alan ekonomik darboğazla birlikte tüm sektörler olumsuz etkilendi. Salgın günden güne azalsa da salgının ekonomik etkileri artarak devam ediyor.

İşte bu nedenle o dönem caydırıcılık açısından gerekli olan sokağa çıkma yasağı cezası ve maske takmama cezası bugünlerde vatandaşın sırtında ağır bir yük olarak durmaktadır. Ceza kesilen vatandaşların hemen hepsi bu cezaları ödeyemediği için faiz işlemekte, borçları artmaktadır. Bu borçlar nedeniyle vatandaşlar resmi kurumlardaki işlerini de yapamamaktadırlar. O dönem gerekli görülen bu cezalar sosyal devletin gereği olarak silinmelidir. Duyarlı davranarak cezalarını ödeyenlerin paraları ise iade edilmelidir.”