CHP, 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in kaldırılması için Türkiye’de eş zamanlı olarak eylem yaptı. İzmir’de de sokakları dolduran CHP’liler, demokrasi talep etti.

CHP Genel Merkezi, OHAL’in kaldırılması için Türkiye genelinde aynı saatte alanlara çıktı. İzmir’de de Konak Kemeraltı Çarşısı’nda bir araya gelen partililer, OHAL’in kaldırılmasını istedi. CHP’li belediye başkanları ve milletvekillerinin de katıldığı açıklamaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, randevusu nedeniyle gecikmeli olarak geldi. Açıklamayı okuyan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Türkiye’nin 18 aydan bu yana OHAL rejimi ile yönetildiğini hatırlatarak; “Darbe ve darbecilerle mücadele bahanesi ile başlayan OHAL, gelinen süreçte iktidar partisinin karşısında duran tüm muhalif kesimlere yönelik bir sindirme operasyonuna dönüşmüştür. AKP iktidarı ilk günden bu yana, darbecilerle mücadele değil, tek adam düzeninin karşısında demokrasiden yana olan kesimlerle mücadele etmektedir. Her geçen gün baskının sınırları genişlemekte ve sağcı solcu ayırmadan toplumun büyük bir kesimi terörist olarak suçlanmaktadır. Toplumda açılan çatlaklar genişletilerek derin çukurlar haline getirilmekte” dedi.

[caption id="attachment_95245" align="aligncenter" width="715"] İzmir’de de sokakları dolduran CHP’liler, demokrasi talep etti.[/caption]

12 EYLÜL’DEN BETER


İktidara gelirken OHAL’i kaldırma vaadiyle yola çıkanların, bugün OHAL’den beslenen ve bir baskı rejimini KHK’lar eliyle kuran bir yapı haline dönüştüğünü ileri süren Başkan Deniz Yücel, demokrasiden hızla uzaklaşıldığını kaydetti. Hükümetin baskılarının tüm kurumları sardığını savunan Yücel, şunları söyledi: “Parlamenter demokrasiye karşı girişilen harekâtın usulsüzlükleri, Anayasayı yok sayan kararlarla sözde tescil edilmiştir. Türkiye’de Anayasa fiilen lağvedilmiş, hukuk askıya alınmıştır. Yemin ettikleri Anayasa’yı savunmak yerine cübbelerini iliklemeye çalışan kimi yüksek yargı mensupları ile birlikte, OHAL kanunsuzlukları adeta zor kullanılarak resmileştirilmiştir.” Mevcut durumu 12 Eylül askeri darbesinde ile kıyaslayan Deniz Yücel, o dönemde dahi görülmeyen hukuk dışılıkların, insan hakkı ihlallerinin ve özgürlüklerin kısıtlanmasının bugün Türkiye’nin normali haline getirilmek istendiğini söyledi. Yüz binlere ulaşan ihraç ve tutuklamalar dalgası, darbecilerle uzaktan yakından ilgisi olmayan yurttaşları da içine kattığını vurgulayan Yücel, yargısız infazlarla dikta rejiminin muhalifleri cezalandırma aracı olarak kullandığını belirtti.

[caption id="attachment_95246" align="alignnone" width="726"] Deniz Yücel, demokrasiden hızla uzaklaşıldığını kaydetti.[/caption]

OHAL’İ KALDIRIN


Başkan Yücel, açıklamasının devamında şunları söyledi: “OHAL KHK’ları, toplumun üzerinde sallanan bir kılıç olarak, seslerini yükseltmek isteyen tüm kesimlere yönelik bir silah halini almıştır. Anayasayı yok sayan bir anlayış ile KHK’lar yasal kapsamından çıkarılmış, yetki çerçevesini aşmıştır. Kış lastiği ve epilasyon merkezleriyle ilgili düzenlemeler dahi KHK konusu yapılırken, demokratik kitle örgütlerinin, gazetelerin ve dergilerin kapatılması iktidarın övündüğü icraatları olmuştur. KHK’lar hukuku katletmenin bir yolu olarak amansızca kullanılırken, haksızlığa uğratılan yüz binlerce taşeron işçisinin hak arama yolunun kapatılmasının da aracı olmuştur. OHAL’e artık yeter, OHAL kaldırılsın, demokrasi istiyoruz.” Açıklamanın ardından partililer dağıldı.

https://youtu.be/YXXflRARDXY