Terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım ettiği, askeri casusluk yaptığı suçlamasıyla 35 yılla yargılanan Amerikalı Rahip Andrew Graig Brunson'un yargılanmasına Aliağa Cezaevleri Kampusu'nda kurulu mahkemede karar verildi. Rahip Brunson tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi. Rahip Brunson'un yurt dışı yasağı kaldırıldı.

https://youtu.be/aXbVze5Lung

İzmir’de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanırken, yaklaşık 2 yıllık tutukluluğu “sağlık sorunları” gerekçe gösterilerek cezası geçen 25 Temmuz’da ev hapsine çevrilen ABD ’li rahip Andrew Craig Brunson, bugün 4. kez daha hâkim karşısında.

Mahkeme karar aşamasına geldi. Savcı mütalaasını açıkladı. Burunson'un 10 yılla cezalandırılmasını talep eden savcı adli kontrol şartının kaldırılmasını talep etti.

 

Brunson: Ben masumum


Brunson ise savunmasında şunları söyledi: Ben masum bir insanım. İsa'yı seviyorum, Türkiye'yi seviyorum. Avukatı Brunson’un beraatını istedi. Karar için ara verildi.

Brunson, Alsancak'taki evinden sabahın erken saatlerinde alınarak yoğun güvenlik önlemleri altında mahkemeye getirildi. Amerika'nın Türkiye Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier'in de izlediği duruşma yaklaşık 2 saatlik gecikmeyle 11.30'da başladı.

"İLK DEFA DUYDUM"


Duruşma öncesinde Brunson ile eşi Norine, yaklaşık yarım saat ellerini kalplerine götürerek sanal biçimde uzaktan karşılıklı sarıldı. Duruşmada ilk olarak John Fowler aracılığıyla PKK'lileri kilisede tedavi ettirdiği iddiası kapsamında yürüme engelli milli sporcu Büşra Ün dinlendi. Ün, John Fowler'ı tekerli sandalye tenis milli takımından antrenörü Dianne Fowler'ın eşi olarak tanıdığını, Rahip Brunson'la hiç tanışmadığını, söz konusu iddiayı da ilk kez duyduğunu söyledi. Antrenörü ve eşinin gittiği kiliseyi de gazete haberlerinden öğrenndiğini aktardı. Brunson da hiçbir şekilde PKK'lilerle bir arada olmadığını vurguladı.

"ÖNCEKİ İFADESİNİ İNKAR ETTİ"


Önceki duruşmalarda savcılığın tanığı olarak dinlenen ve dua evine FETÖ üyelerinin geldiğini
Yılmaz Demircan'ın tanıklığında kanıtlanabileceğini söyleyen Levent Kalkan, bu kez Balıkesir'den SEGBİS ile bağlanarak dinlendi. Ancak Demircan, Kalkan'ın iddialarını yalanlayarak ona FETÖ'yle ilgili bir şey söylemediğini, böyle şahısların da eve gelmediğini dile getirdi. Bunun üzerine Kalkan da önceki ifadesini inkar etti.

"PKK'Lİ İFADESİNİ YALANLADI"


Aynı kapsamda dinlenen Volkan Sürer de, Kalkan'ın “Agit” kod adlı Siraç Akay'ın “bomba eğitimi aldığı”, “PKK'li olduğu” yönündeki ifadesini yalanladı. Kalkan'ın bunları kendisinden duyduğunu iddia ettiğini anımsatarak “İşin komik yan ben de bunları Levent'ten duydum. Levent'le Göztepe spor kulübünün aşçılığını yaparken tanıştım. Onun ısrarıyla kiliseye gittim. Levent bana 'Bunların hepsi terörist, yüz göz olma' dedi. Bizler inancımız ne olursa olsun vatanperver insanlarız. Damarıma basıldığında sıkıntı yaratabilecek biriyim. Onun için uyardı” diye konuştu. İfadesinin bir kez daha yalanlanması üzerine Kalkan, “Çok şaşkınım” dedi ve kendisini savunamayacağını söyledi.