İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, "yerli oyuncak" projesi çerçevesinde Anadolu'nun folklorik bez bebeklerini ve oyuncaklarını yeniden tasarlayarak "Efe" ve "Zeynep" adıyla tamamen organik malzemelerden üretti.

AA - Tezcan Ekizler / Üç ay süren araştırmaların ardından tasarım ustası Şevket Serkan Uysal imzasını taşıyan çizimlerle vücut bulan bez bebeklerden erkek olana "Efe", kız olana ise "Zeynep" ismi verildi.
Tamamen doğal malzemelerden yapılan ve kimyasal madde içermeyen boyalarla boyanan kumaşların kullandığı oyuncak bebeklerin kostümleri de geleneksel Türk motifleriyle süslendi.
Ay yıldızın işlendiği ve her birinin yapımı üç gün süren bez bebekler 35 santimetre olarak tasarlandı.
Rengarenk, uyumlu kombinlerle hazırlanmış bez bebeklerin Türkiye ve dünyaya tanıtılması için çalışmalar sürüyor.

https://youtu.be/4Q_LLOPMuP0

Barbi yerine Efe ve Zeynep


İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın, enstitü olarak geleneksel Türk kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarma misyonuyla çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Enstitüde, folklorik bebekleri geliştirerek önce onların yapım aşamalarını anlatan bir kitap oluşturduklarını anlatan Aydın, akabinde de bez bebek yapımına başladıklarını söyledi.
Aydın, Olgunlaşma Enstitüsündeki usta eğiticiler tarafından ilk örnekleri yapılmaya başlanan bez bebekleri görünce çok duygulandığını, o zaman ne kadar doğru bir iş yaptıklarını anladığını ifade etti.
Türk çocuklarının artık yerli oyuncaklarla büyüceğini dile getiren Aydın, şunları söyledi:
"Bebeklerin yapımına başladıktan sonra Efe ile Zeynep çıktı ortaya. Artık Barbi bebeklerin yerine Efe ve Zeynep bebekler alsın dedik. İsimler bizim kültürümüze ait, dokumaları, üzerindeki kumaşlar bizim kültürümüze ait. Tamamen el boyması hiçbir yapay boya kullanılmadan oluşturduk. Kumaşların üzerinde el motifleri yer aldı. Tamamen bize ait bebekler hem sağlıklı ve organik olması da daha çekici hale getirecektir."
Aydın, enstitüde bebek yapımı dışında unutulmaya yüz tutan oyuncaklar arasında bulunan topacı da geleneksel motiflerle süsleyip yeni bir görünüme kavuşturduklarını aktardı.

Dünya çocukları oynayacak


Bez bebeklerin tasarımcısı Serkan Uysal ise projeyi ilk duyduğunda heyecanlandığını, böyle bir çalışmayı hayata geçirdiği için çok mutlu olduğunu belirtti.
Bu bez bebeklerin isimlerinin "Efe" ve "Zeynep" olmasına ilişkin Uysal, "Bizden olması çocuklarda vatan sevgisini daha çok oluşturacak. Kendi ülkesine bağlı bireyler olarak yetiştirecek çünkü ona yabancı bir isimle hitap etmeyecek. Bizim öz kültürümüzden isimlerle hitap edecek. Onu kendi özgün kıyafetlerimizle görecek. Özentiden uzak daha yalın bir kültür oluşturacağız. Dünyaya Türk kültürünü en iyi şekilde aktaracağız. Zeynep ve Efe'yi tüm dünya öğrenecek."

Bizim için çok gurur verici


Bez bebekleri yapan ekipten Tuğçe Şen de bu çalışmada yer almaktan gurur duyduğunu belirti.
Nur Merve Aydın da bir çocuk sahibi olduğunu belirterek, "Bir anne olarak kızımın Efe ve Zeynep bebekle oynaması beni ayrıca mutlu ediyor." dedi.