Terör örgüt FETÖ/PDY suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ve 35 yıl hapsi istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson hakkında, sağlık sorunları gerekçe gösterilerek adli kontrolle 'ev hapsi' kararı verildi. Kararın ardından Brunson adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir araya geldiği zirvede serbest bırakılma talebiyle görüşülen rahip Andrew Craig Brunson’un, ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği’ gerekçesiyle 15 yıla kadar, ‘devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ suçlamasıyla İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanıyordu.

İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, ABD’li rahip Andrew Craig Brunson hakkında, adli kontrolle ‘ev hapsi’ne alınmasına karar verdi. Rahip Brunson hakkında yurtdışına çıkış yasağı da getirildi.

ABD DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA


ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İzmir’de tutuklu bulunan ve bugün şartlı olarak tahiliye edilen rahip Brunson ile ilgili sosyal medyadan bir açıklamada bulundu. Pompeo, ‘karardan memnunuz ancak yeterli değil’ ifadelerini kullandı.

https://youtu.be/S5slzdU4L00

EVİNE GETİRİLDİ


Terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, ‘ev hapsi’ kararı üzerine tahliye edildiği Buca Kırıklar’daki İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden, İzmir’in Konak ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’ndeki evine getirildi. Brunson’ı eve getirilişi sırasında arkadaşları tezahüratlarla karşıladı. Apartmanda oturan komşuları da pencere ve balkonlardan izledi.

Brunson’u görüntülemeye çalışan basın mensuplarından bir kameraman ise yere düşüp omzunu incitti.

Kalabalık bir grup tarafından karşılanan Brunson'ı evinin önünde yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu takip etti.

VATANDAŞLAR SEVİNENLERE TEPKİ GÖSTERDİ


Rahip Brunson’un evine getirilmesinin ardından apartmanın önünde toplanan dostları, sevinçlerine şarkı söyleyip, dans ederek ifade ettiler. Mahalledeki bazı kişiler ise bu duruma kızıp, “Burası bizim toprağımız. Bu ülke bizim” diyerek tepki gösterdi. Vatandaşlardan biri, cep telefonuyla tepki gösterenleri görüntüleyen bir kişinin üzerine yürüdü. Araya girenler gerginliğin büyümesini önledi. DHA