İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 6 bin memuru kapsayan TİS öncesi açıklama yapan Tüm Bel-Sen, 2017 yılındaki kayıpların telafisini istedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yetkili sendika olan Tüm Yerel-Sen arasında başlayan Toplu Sözleşme Görüşmeleri (TİS) devam ediyor. 6 bin memuru kapsayan sürece dair açıklama yapan bir diğer memur sendikası Tüm Bel-Sen, taleplerini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi personel kapısı girişinde açıklama yapan memurlar, 2017 yılında yaşadıkları hak kayıplarına dikkat çekti. Bir yılı kapsayan TİS öncesi mücadeleyi büyütme kararı aldıklarını açıklayan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı; “Büyükşehir emekçilerinin taleplerini, ulaşım kartını, yemek kartını, kreşi aralıksız savunmaya, mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz. Dört milyon İzmirli’ye hizmet üreten Büyükşehir ve bağlı kuruluşlarının emekçilerini, Büyükşehir idaresinin insafına, sahte ve sarı sendikaların kollarına bırakmayacağız. Arkadaşlarımız müsterih olsun, yalnız değiller, buradayız. Mücadeleyi büyütüyoruz” dedi. Memur-Sen ile Hükümet arasında imzalanan ve 3,5 milyon kamu emekçisini ilgilendiren sözleşmeye de değinen Çağdaş Yazıcı, bu görüşmelerde enflasyonun çok altında zam alındığını hatırlattı. Yazıcı, giderek tırmanan enflasyon oranı nedeniyle kamu emekçilerinin maaşları neredeyse dörtte bir oranında eridiğini vurguladı. Kayıpların telafi edilmediğini söyleyen Yazıcı; “Enflasyon oranının çok altında kalan, emekçileri enflasyona kurban eden, tümüyle hükümetin belirlediği böyle bir sözleşmenin imzalanması için masada bir sendikanın oturması gerekmese de, Memur-Sen gibi sendikalar tam da bu işlevi yerine getirmek için kurulmuş ve masaya oturtulmuştu. Dolayısı ile bırakalım kayıpların telafisini, kendisi başlı başına kayıp anlamına gelen bir sözleşme sarı sendikalar aracılığıyla kamu emekçilerine dayatıldı” dedi.

[caption id="attachment_97326" align="alignnone" width="3216"]tum-bell-sen Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı,bir yılı kapsayan TİS öncesi mücadeleyi büyütme kararı aldıklarını açıkladı.[/caption]

MEMUR MAAŞLARI ERİDİ


Türkiye genelinde memurların yaşadığı sorunları hatırlatan Başkan Çağdaş Yazıcı, yerelde ise Büyükşehir ve bağlı kuruluşlarındaki emekçilerin TİS sürecini anlattı. Yazıcı; “Hükümet ile Memur-Sen arasındaki sürecin benzeri İzmir Büyükşehir’de 2017’nin Nisan ayında yaşandı. Yıllardan bu yana giderek yakıcılaşan bir dizi ihtiyacı görmezden gelen, yıllardır ısrarlı bir biçimde haykırdığımız bir dizi talebe kulaklarını tıkayan İzmir Büyükşehir idaresi yetkilendirdiği düşük profilli bir sendika ile bir önceki sene yapılan sözleşmenin neredeyse aynısını sessiz sedasız imzaladı. Dağıttıkları bildirilerde talepler karşılanmazsa imza atmayız diye böbürlenenler, ne üyesine ne geri kalan çalışanlara görüş sorma gereksinimi dahi hissetmeden apar topar imzayı attılar” dedi. Başkan Yazıcı, açıklamasında şunları söyledi: “Yoksullaşan, maaşları eriyen Büyükşehir ve bağlı kuruluşlarındaki emekçileri zafer kazandıkları aldatmacası ile oyalamaya çalıştılar. Emekçilerin ihtiyaç duyduğu, herkesin ihtiyacına cevap veren yemek kartı gibi bir formül yerine bugün emekçilerin çoğunun faydalanamadığı, faydalananların bile içine sinmeyen yemekhane gibi sorunlu bir çözümle konu geçiştirildi.”

[caption id="attachment_97327" align="alignnone" width="656"]tumbel-sen İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yetkili sendika olan Tüm Yerel-Sen arasında başlayan Toplu Sözleşme Görüşmeleri (TİS) devam ediyor.[/caption]

ANKET SONUÇLARINI AÇIKLADI


Büyükşehir memurları arasında anket yaparak onların TİS’ten beklentilerini sorduklarını açıklayan Çağdaş Yazıcı; “Her yüz anketten 87’sinde işaretlenen talep ulaşım kartıdır. Emekçiler ulaşım kartının önünde herhangi bir mevzuat engelinin olmadığının bilincindedirler. Karşılanmayan ulaşım haklarının, karşılanmadığı her gün için kendilerine zarar hanesine yazdığının farkındadırlar. Tüm bu yoksullaşma tablosu ile birlikte okunduğunda ulaşım kartının verilmesi emekçilerin sorunlarını çözmemekle beraber bir nebze olsun ferahlama sağlayacak basit bir adımdır. O adım hızla atılmalı, aylar öncesinde Büyükşehir bürokratlarının yapıldığını ifade ettiği konuya ilişkin çalışma nihayete erdirilmelidir, emekçilere kartları takdim edilmelidir” dedi. Açıklamanın ardından memurlar dağıldı.

https://youtu.be/M_bhzn2qHNw