HABER/ Levent ARIÖZ

Ülkemizde genç insanların önü açıldığında neleri başarabileceğinin son kanıtı İzmir'de yaşandı. 1999 doğumlu gülle atma antrenörü Oktay Bakır, neredeyse yaşıt olduğu öğrencilerle başarıdan başarıya koşuyor. Türkiye'nin en genç atletizm antrenörü olan Bakır, 16 yaş altında 2019 Salon Türkiye Şampiyonu olan 2004 doğumlu Utku Köse, Anadolu Yıldızları Ligi'nde Türkiye ikinciliği bulunan 2005'li Mahsun Er ve özel sporcuların katıldığı Atletizm Ege Bölge Şampiyonası'nda altın madalya kazanan 16 yaşındaki Sezen Kaya'nın hocalığını yürütüyor. Sporculuk ve antrenörlük kariyerine başlangıç hikayesini şöyle anlatan 20 yaşındaki antrenör, "Yanlış tercih kurbanı olarak Bayındır'dan, Bornova Gülsefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi'ne nakil oldum. Geldiğim ilk hafta beden eğitimi öğretmeni okulda yapılan atletizm seçmelerinde beni keşfetti. Ardından antrenörüm Turgay Çabukel sayesinde İzmir Büyükşehir Belediyespor'a katıldım. Mavi beyazlıların 16 yaş altı, büyük, genç ve yıldız takımlarında görev aldım ve kaptanlığa kadar yükseldim. Turgay Hoca, bana yardımcı antrenör olabilirsin önerisinde bulundu ve hocalık kariyerim başladı.

2017 Ağustos ayında antrenörlük belgemi aldım. Ancak o dönem spor ağır basıyordu. 2018 Ağustos'tan bu yana ise antrenörlüğe daha çok eğildim. Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi'nde Şehit Ahmet Oruç Ortaokulu'nda eğitmenlik yapıyorum. Türkiye'nin en genç 2. kademe atletizm antrenörüyüm. Kıdemlerine göre sıralamak gerekirse, 1. kademe yardımcı antrenör, 2. kademe antrenör, 3 kıdemli antrenör, 4 teknik direktör ve 5 başantrenör. Hayalim Türkiye'nin en genç 5. kademe antrenörü olmak" cümlelerini kullandı.

Antrenör değil sporcu sanıyorlar

Yaşının genç olmasından dolayı yarışmalarda ilginç tepkiler aldığını söyleyen Türkiye'nin en genç atletizm antrenörü Oktay Bakır, "Türkiye şampiyonu olan Utku Köse ile İstanbul'da milli takım kampına gittik. Antrenörlerle birlikte yemek sırasına geçtim. O bölümden sorumlu görevliler senin bu sırada olmaman gerekiyor tepkisini aldım. Antrenör olduğumu anlattığımda ise epey şaşırdılar.

Öğrencilerimle arkadaş gibiyim. Onlar için değişik bir deneyim. Atletizmde artık farklı metotlar çıktı. Kendimi geliştirerek öğrencilerime en modern bilgiyi öğretmeye çalışıyorum" dedi. 3 sporcusunda da hedefinin milli takım olduğunu sözlerine ekleyen genç sporcu, "İlk öğrencim Utku Köse ile yolumuz 2018 Ağustos ayında kesişti. Birlikte çalışmalarımız sonucunda 2019 Ocak ayında 16 yaş altında 2019 Salon Türkiye Şampiyonu olduk. Ardından Mahsun Er'le tanıştık. Anadolu Yıldızlar Ligi'nde Türkiye ikincisi oldu. Ve özel sporcumuz Sezen Kaya ile Aralık ayından bu yana çalışıyoruz. Ege Bölge Şampiyonu olmayı başardı. Ayrıca altyapı ve küçük yaş gruplarında yeni yetenekleri keşfetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Hocama sende mi yarışacaksın diyorlar

Oktay Bakır'ın öğrencilerinden Utku Köse, hedefinin Fenerbahçe ve Milli takıma seçilmek olduğunu kaydetti. 2019 yılı içinde 1 Türkiye şampiyonluğu, 2 üçüncülük ve lise yarışlarında birinciliği bulunan Köse, "Oktay Hoca ile daha nice başarılar yakalayacağımıza inancım tam" dedi.

Anadolu Yıldızlar Ligi'nde ikinci olan Mahsun Er ise "Okul takımında iken Oktay Hocam beni keşfetti. İşin ciddi olduğunu bilmiyordum. Ardından şampiyonalar, başarılar geldikçe ben de motive oldum. Oktay hocayı gördüğümde 25-26 yaşında sandım. Yarışlarda rakiplerim hocamı görünce sende mi yarışacaksın tepkisini gösteriyor. Kendisi Türkiye'nin en genç antrenörü unvanını en kısa zamanda en başarılı antrenörü olarak değiştirecektir" dedi.