Türkiye genelinde 2020-2021 Av Yılı’nda öldürülecek hayvanlar ve fiyatları önceki gün açıklandı.

Yazması bile tuhaf geliyor: Öldürülecek hayvanlar ve fiyatları!

Yine bir başka uğursuz sezonda; 398 erkek yaban keçisi, 25 hatalı boynuzlu şelek yaban keçisi, 45 dişi yaban keçisi, 12 melez yaban keçisi, 39 çengel boynuzlu dağ keçisi, 9 Anadolu yaban koyunu, 14 ceylan, 89 kızıl geyik, 167 karaca ve yüzlerce yaban domuzu avlanabilecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün (DKMP) Merkez Av Komisyonu (MAK), her sene avlanacak türleri, kotaları, ücretleri, avlanma şekillerini belirliyor.

Adı üzerinde devlet eliyle; Av Turizmi yapılıyor.

Her bir hayvan için binlerce, on binlerce lira bedel ödeniyor. Bir karacanın, bir yaban keçisinin canının değerini biz insanlar biçiyoruz yani. Bir taraf parayı basıyor, diğer taraf kasasına koyuyor. Alışveriş böylece sürüyor.

***

21. yüzyılda hala avcılığın bir “spor” olduğunu savunanlar, 2020 yılında hala insanoğlunun avlanmaya gereksinimi olduğunu düşünenler, modern toplumun bir parçası olup da hala daha keçileri, domuzları vurup öldüren ve bundan zevk alanlar var. Ve kimse kusura bakmasın ama bu durum, şahsen benim midemi bulandırıyor.

10 kere de yazsak, 100 kere de yazsak fark etmez. Kafalar değişmedikçe, Dünya’ya, canlılara, doğaya karşı bakış açısı yenilenmedikçe, insanoğlu vicdani anlamda gelişmedikçe, avcılık anlayışı da değişmeyecek.

Orman varlığı ve doğal habitat alanları giderek küçülen, sınırlarındaki canlı ekosistemi giderek azalan Türkiye’de devlet ne zaman Av Turizmi’nden vazgeçecek bilemiyoruz.

Küçücük bir umut ışığı; iki ildeki av ihalelerinin iptal edilmiş olması.

Toplam 31 kızıl geyik kotasının bulunduğu Eskişehir'deki 18 kızıl geyik ihalesi için, Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği'nin başvurusu üzerine Eskişehir İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş.

20 yaban keçisi kotalı Tunceli'de de 17 yaban keçisi için yapılan ihale DKMP Genel Müdürlüğü'nce geri çekilmiş.

Yani 35 can bu senelik avcıların gazabından kurtuldu. Darısı diğerlerinin başına.