Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve CHP İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen muhteşem bir etkinliği bizlere yaşattı.

Ulusun yüreğinde ölümsüzlüğü yakalayan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü sanatla selamlayan “Vardiya Bizde Platformu” tarafından 2013’te “Yılın Sanatçısı” seçilen Utku Erışık’ın “Veda Değil Merhaba” adlı tek kişilik oyununa davetliydim.

CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen açılışta bu günlerde yaşananlara bakılınca büyük öndere ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Utku Erışık gecede bilinmeyenleri gündeme getirdi, bilinenleri de dünden bugüne köprü yaparak doyumsuz bir mutluluğu, tarifsiz bir gururu bizlere yaşattı Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi'nde. Öyle ki hepimizin tüyleri diken diken oldu. Bu oyunla yüreğimizdeki Atatürk sevgisini hiç yitirmediğimizi hissettik. Sanatçı, oyunu içtenlikle söylenen bir “Merhaba!”ya dönüştürdü.

Oyun, özlemi artan, ulusal duruşu ile evrensel öğretileri yakalama başarısını gösteren, emperyalizm kıskacı altındaki tüm uluslara kurtuluş reçetesini sunmaya devam eden, bir ulusun yüreğinde ölümsüzlüğü yakalayan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü sanatla selamladı.

***

Üç saat süren oyunu bu köşeye sığdıramam, birkaç bölümü aktarayım; Çanakkale savaşlarında Türk ve Fransız siperleri beyaz bayrak kaldırarak hayatlarını kaybedenleri toprağa verir. Bu sırada bir askerimiz yaralı olmasına karşın Fransız askerinin yarasını sarar. General Henri Gouraud inanamaz buna. Yaralı Türk askerine, neden yapıyorsun der. Yanıt, “Annesinin fotoğrafını gösterdi. Ben de anasına bir an önce kavuşsun istedim” olur. Tedavisi yapılan erimiz ve Fransız askeri birlikte gözlerini yumar. Çanakale’de sağ kolunu kaybeden o general Mustafa Kemal’i hiç unutmaz ve yıllar yıllar sonra Ankara’ya giderek sol eli ile onun elini sıkar ve hayranlığını gideremediğini söyler.

***

Atatürk’ün her alanda yaptıkları örnek bizlere. Örneğin spor. Kurtdereli Mehmet Pehlivan yenilmez bir sporcu. Soruyorlar: Bunun sırrı ne? “Ben her güreşimde arkamda Türk milletinin varlığını hissederdim” diyor. Bu arada Atatürk bir mektupla kutluyor ve onun prensiplerini sporculara duyuruyor. Bu arada bin liralık çek veriyor. Çeki bankada bozduran pehlivan sonra çeki geri istiyor. Bankacı “olmaz” diyor. “O zaman al parayı ver çeki” diyor. Neden mi? Çünkü “Çekte Atatürk’ün imzası var, bu paradan değerli” diyor. İşte muhteşem bir Atatürk sevgisi.

Sözün özü; aydınlık yarınlar için Ulu Önder’in hayatını okuyalım toplum olarak. Başka çözüm aramaya gerek kalmaz.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.