Futbol liglerimizdeki sarı ve kırmızı kart uygulamalarını hepimiz biliyoruz. Bir ceza uygulaması… Aslında hakemin cebine sıkıştırılmış mini ceza tahtası… Müsabaka içerisindeki oyuncuların davranışlarına göre hakeminin kullandığı bir silah… Kısaca tariflersek; oyun içerisindeki iki sarı, eder bir kırmızı… Kırmızı direk ihraç… 2 sarıdan çıkarılan kırmızı, en az bir maç men… Direkt çıkan kırmızı duruma göre 2 maçtan başlıyor.
Bu ceza kartlarıyla ilgili kafamı kurcalayan bir hadise var; maç içerisinde futbolcu ikinci sarıdan kırmızıyı hak etsin diyelim. Maç sonrasında ceza kurulunun da bu topçuya 1 maç men cezası verdiğini varsayalım. Cezalı oyuncumuzun takımı da hem Süper Lig de hem de Türkiye Kupasında yoluna devam eden bir kulüp olsun. Önümüzdeki ilk maç da; örnek bu ya, Türkiye Kupası maçı… Cezalı oyuncuyu yaz on sekize… Cezayı oynamadan çeksin. Haftaya normal lig maçında ilk on bir!
Nasıl ceza bu ya? Bizim liglerdeki statüde maalesef ceza ve infaz böyle. Elmayla armut birbirine karışıyor. Ligdeki maç cezanızı kupada, kupadaki cezanızı da ligde çekmemeniz gerekir diye düşünüyorum.
Bu VAR’da yeni yeni dilimize bulaşmaya başladı. Video Assistant Referee yani… Bizimkiler Türkçeye Video Yardımcı Hakem olarak çevirdiler ama İngilizcesinin kısaltmasını kullanacaklar gibi duruyor. Neyse… Gelelim içeriğine…
Stadın dışına bir araç getiriyorlar canlı yayın aracı gibi… Sanırsınız reji ekibi için hazırlanmış… Bu araca VAR hakemleri olarak adlandırılan hakemler giriyorlar. Takıyorlar kulaklıkları… Aracın içerisi ekran kaynıyor. Kayıt cihazları, kumanda panelleri falan… Orta, yardımcı ve dördüncü hakemler maçı stadın içerisinde oynatırken VAR hakemleri de araç içerisinden maçı izleyip stada sinyal gönderiyorlar. Orta hakemin saati kıpraşıyor ya da kulaklığına fısıldıyorlar göremediklerini… Belki de yanlışlarını…
Yakın gelecekte her statta kontrol odaları yapılacak sanırım bu iş için… Süper Lig için VAR uygulaması da pilot olarak başlatıldı bu arada. Hatta haftanın hakemleri atanıyor ya, artık VAR uygulaması için de ayrıca atama yapılıyor. Merak edenler hangi maçta VAR uygulanacak ve hakemleri kim diye TFF’nin resmi internet sitesine bakabilirler. Ancak bizdeki pilot uygulama VAR ile müsabaka hakemi henüz irtibatlı değiller. Sistem off-line yani kapalı devre olarak deneniyor.
Teknolojinin hayatımıza girmesini kabul ediyor ve destekliyorum. Ancak insan faktörünü tamamen silecek ya da insana güveni tamamen bitirecek her şeye de karşı olduğumu söylemem gerek… Sadece Türkiye’de profesyonel ve Bölgesel Amatör düzeyinde, bir haftada kaç maç yapılıyor biliyor musunuz? Yaklaşık 120 tane… Yerel ligler ve alt yaş grupları ile bu sayı on bini geçiyordur diye tahmin ediyorum. Üst liglerde başlayacak VAR uygulaması neticesinde alt liglerde müsabaka yöneten hakemler üzerindeki baskı ziyadesi ile artacaktır.
Yani ülkemiz amatör ve profesyonel liglerinde görev yapan binlerce hakem arkadaşımıza duyulan güvende sıkıntılar meydana gelebilecektir. Teknolojinin insanlığımızı bozmaması dileklerimle…