“Bilelim ki, salgınla mücadele sürecinde, devletimiz, halkının sağlığı kadar, ulusal çıkarlarını da korumaktadır. Çünkü salgın hayatın bütün alanlarını etkilemektedir. Mesuliyeti olmayan bazı kişilerin tenkitleri, fotoğrafın bir noktasına mercekle bakıp, leke aramaktan farksızdır.”

(Fahrettin Koca-Sağlık Bakanı)

***

“Vaka sayılarının gizlendiğinin, devletin vatandaşa yalan söylediğinin birinci ağızdan itirafı. Durumun ciddiyetinin gizlenmesi, salgınla mücadelenin başarıya ulaşmamasının temel sebebidir. Dünyada asemptomatik pozitif vakaları gizleyen başka ülke var mıdır?”

(Özgür Özel - CHP Grup Başkanvekili)

***

İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr.Aytun Çıray, halka doğru bilgiler vermediği gerekçesiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı istifaya çağırdı: “Sayın Bakan vaka sayısının söylenenin 19 katı olduğunu söyledi. En baştan savunduğumuzu teyit etti.”

***

“Sağlık Bakanlığı'nın günlük korona virüs tablosundan hareketle istatistik ve yorum yapmanın, dün itibariyle hiçbir anlamı kalmamıştır. Dünyada vakalar korona virüs testi pozitif çıkanlar üzerinden verilirken, biz vaka yerine, sadece hastaneye yatırılacak kadar bulgusu olanları hasta gösteriyormuşuz...”

(Prof. Dr. Bengi Başer- Kardiyolog)

***

“Uzmanların iddiasına göre; sağlık politikamızı yönetenler, vaka sayısını bir yana bırakıp, hasta sayısını açıklamakla yetiniyorlar. Bu eşsiz buluşla da dünya liderliğini kimseye kaptırmıyorlar!.. Trump’ın testleri pozitif çıkınca piyasalar olumsuz etkilenmiş! Hayret doğrusu! Ne var bunda? Bizim Sağlık Bakanlığı’nın kriterlerine göre hasta değil, hatta vaka bile değil!”

(Televizyon Habercisi-Gazeteci Uğur Dündar)

***

“Sayın bakanın bu paylaşımı açıkçası beni endişelendirdi. Bundan sonra, korona dünya savaşının Türkiye cephesi ile ilgili yorumlarımı sınırlamak zorundayım. Bir bilim insanı olarak hangi yorum halk sağlığını ilgilendirir, hangisi ulusal çıkarlara karşı olur nasıl anlayacağım?”

(Prof. Dr. Derya Unutmaz - Bağışıklık Sistemi Uzmanı)

***

“Bu açıklanan/açıklanamayan sayılar var ya, bizler (sağlıkçılar) 1 Haziran’da normal hasta bakmaya başladık ve sürdürdük. Pandeminin başında kendimizi korumayı başarırken, normal zannettiğimiz insanlar bizler için bulaş kaynağı oldu. Pek çok meslektaşımız hastalandı. Hatta öldü. Lütfen bu sayı saymaca değil. Çok ciddi bir konu. Verileri, dağılımı, gerçeği bilmezsek korunmayız. Vaka sayımız kaç? Nasıl çıkacağız bu salgından?”

(Prof. Dr. E. Davutoğlu Şenol - Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı)

***

“Salgını doğru yönetmek için siyaset kurumu direksiyondan inmeli...Bir an önce toplumsal güven ve dayanışma sağlanmalı.”

(Prof. Dr. Gaye Usluer- Enfeksiyon Uzmanı)

***

“Madem her vaka hasta demek değil. O halde neden İsveçli vakayı hasta olarak kabul edip ambulans uçakla Türkiye'ye getirdik? İsveçli doktorlar vakayı eve göndermişlerdi.”

(Dr. Atilla Özmumcu)

***

“Türk Tabipleri Birliği olarak 6 aydır söylediklerimizi Bakan doğruladı: Turkuaz tablo kara tabloya dönüştü.”

(TTB)

***

“Vay be arkadaş o büyük yalan ortaya çıkalı ikinci günü de devirdik ne bilim kurulu istifa etti ne bakan. Veriler aynı perdeleme ile yayınlanıyor, halk kör ve sağır ama dünya yalanı görüyor.”

(Orhan Aydın-Sanatçı)

***

“Türkiye'yi 'seyahat koridoru' listesinden çıkarıyoruz. Çünkü Türkiye Kovid-19 vakalarını uluslararası örgütlerin kabul ettiğinden farklı şekilde tanımlıyor.”

(BBC Türkçe News-İngiltere Ulaştırma Bakanı)

***

“ABD Başkanı Trump koronaya yakalandı. Umarım korona virüsün başına kötü bir şey gelmez. Trump’a yakalanmak büyük şanssızlık.”

(Metin Uca-Sanatçı)

***

Soralım şimdi;

Testi pozitifse belirti göstermese dahi hasta sayılmayacak mı o kişi?

Toplumu aylarca oyalamanın sorumluluğu kimin?

Süreç neden şeffaf yürütülmedi?

Gerçekler ne amaçla saklandı ki?

Salgın kontrol altındaysa vaka sayısı kaç?

Dünyada pozitif vakaları gizleyen saklayan bir başka var mıdır acaba?

Bu durumda vaka sayısında dünya sıralamasında ilk sıralara yerleşir miyiz?

Hasta vaka ayrımı olur mu hiç?

***

Şaşırmamalı aslında… Burası, “Kur benim için önemli değil” diyen Maliye Bakanı’nın, “EBA’nın çökmesi olumlu haber” demiş Milli Eğitim Bakanı’nın, “Et fiyatlarını yüksek bulmayan” Tarım Bakanı’nın ülkesi!..

Sağlıkla oynanmaz! Bir kez daha soruyoruz: Vaka sayısı kaç?