Üveyik, güvercingiller familyasından güzeller güzeli, göçmen bir kuş türü. Tıpkı bıldırcın gibi eti için avlanıyor. Trakya'ya Nisandan itibaren gelip, Eylül ile birlikte güneye göç ediyor.

Elmabaş patka ise orta büyüklükte bir dalıcı ördek türü. Erkeği kızıl kahverengi kafa ve enseye, siyah bir göğse ve kuyruğa, gri kanat ve gövdeye sahiptir. Dişisinin kafası kahverengi, gövde, ense ve kuyruğu açık gri-kahverengidir. Maalesef avcıların hedefindeki türlerden biri...

***

Üveyik ile elmabaş patka için alarm zili çalıyor. Üveyik nüfusu son 40 yılda yüzde 78, elmabaş patka nüfusu ise son 20 yılda yüzde 50 azaldı. Her iki tür de Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde yer alıyor. Yani, küresel ölçekte nesilleri tükenme tehdidi ile karşı karşıya.

Bu iki tür için belki de kader günü 16 Mayıs. Çünkü ülkemizde Merkez Av Komisyonu bu tarihte toplanacak. Komisyon korunacak türleri belirleyerek, av sezonu boyunca avı yasaklanacak türleri açıklayacak.

Türkiye genelinde toplam 27 kurum, Yaşasın Kuşlar Hareketi’ni oluşturarak, komisyona, nesli tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patkanın avını tamamen yasaklaması ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan hiçbir kuş türünün avına izin vermemesi çağrısında bulundu.

****

“Nesli Tehlike Altındaki Kuşlar Vurulmasın” başlığı ile Change.org üzerinden bir de imza kampanyası başlatan kurumlar tüm duyarlı vatandaşlara da şu çağrıyı yaptı:

“Kuşlar, yalnızca görsel ve işitsel olarak bulundukları ortamları güzelleştirmekle kalmıyor, doğadaki birçok döngünün sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlıyor. Bu yüzden bir kuş türünün yok olması doğamızın yok olması anlamına geliyor. Sen de kampanyayı imzalayarak doğamızın ayrılmaz bir parçası olan kuşların korunmasına destek ol!”

Gönlümüz avcılık denilen vahşetin hepten son bulmasında ama o güzel gün gelene kadar şimdilik umudumuz; Merkez Av Komisyonu’nun hem üveyik ve elmabaş patka için hem de nesli günden güne azalan tüm türler için doğru kararı vermesi.