Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) geçen yıl milli takımlar düzeyinde yepyeni bir organizasyon başlattı; Nations League… Yani Uluslar Ligi… Sıkı futbol takipçileri hatırlayacaklardır; tüm ülkelerin bayraklarının eşkenar dörtgen formatında ekranlarda sunuldukları… Neydi peki bu yeni format?

İki yılda bir milli takımlar düzeyinde oynanan bir Avrupa, bir de Dünya kupaları finalleri var. Haziran aylarına denk gelen bu dev organizasyonların, grup eleme müsabakaları da yaklaşık bir buçuk yıl sürüyor. Gruplarında başarılı olan milli takımlar finallerde boy göstermeye hak kazanıyorlar ve dünya vitrinine çıkıyorlar. Bu anlattığım normal Avrupa ya da Dünya Şampiyonaları…

UEFA, bu dev turnuvaların tüm müsabakalarının boşluklarındaki hazırlık müsabakalarını azaltmak ve bunların yerine geçebilecek, hem para kazandıracak, hem de seyirci sayısını artıracak bir formül üretti. Bu formülün adını da Uluslar Ligi koydu.

Tam bir yıl üç hafta önce de bizim milli takımımız, bu ligin B klasmanında ilk maçına, Trabzon’da, Rusya ile çıktı ve 2-1 kaybettik. Deplasmandaki 3-2’lik İsveç galibiyetinden sonra deplasmanda Rusya’ya, ardından da içeride İsveç’e kaybederek ligden düşüyorduk. Bu arada bu yeni formatın ilk şampiyonu, finalde Hollanda’yı 1-0 yenen Portekiz olmuştu.

Neyse, bu yeni uluslar liginde dikişimiz tutmamıştı. Ve milli takımımız, tarihimizde ilk defa ligden düşmüştü. UEFA tarihinin ilk Uluslar Ligi sezonunda, B klasmanından, C klasmanına düşmüştük.

Düşmüştük ki, üç gün önce UEFA yeni bir açıklama yaptı. Milli takımlar düzeyindeki bu yeni ligin formatı ikinci sezonunda tümüyle değişti. Önceden uygulanan, A ve B klasmanlarında üçer takımlı dörder grup yerine tüm klasmanlarda dörder takımlı olacak. UEFA değişimin sebebini de resmi sitelerinde birkaç madde ile özetlemeye şu şekilde çalışmış; “Formata yapılan bu değişiklik, UEFA'nın 55 ulusal birliğinin tamamını kapsayan ve dostluk maçlarının sayısını daha da asgariye indirme isteklerini yansıtan bir danışma sürecini takip ediyor. Ayrıca, aynı gruptaki tüm takımlar, aynı gün ve aynı zamanda son maçlarını oynayacağı için sportif adaleti artırıyor. Lig aşamasındaki toplam müsabaka sayısı da 138'ten 162'ye çıkacak ve böylece rekabetin ticari değeri artacak.”

Bu yeni ligin kura çekimleri 2020’nin Mart’ında… Grup mücadeleleri de 2020 yılının Eylül, Ekim ve Kasım aylarında oynanacak.

Tabii bizim ilk hedefimiz 2020 Avrupa Şampiyonası… Grup elemelerinde, bugüne kadar ortaya koyduğumuz 6 maçlık performans, önümüzdeki yazın ilk aylarındaki finallerde boy göstermemize yeter de artar bile… Yeter ki inancımızı ve mücadele azmimizi kaybetmeyelim.

Dipnot; “Güçlü olan, yenilmeyen, yalnız azimdir.” Yahya Kemal Beyatlı.