Ukrayna savaşını izleyen etrafımdaki kişiler ve TV'ler de yorum yapan pek çok akademisyen ve uzman lakaplı kişi iki Slav kökenli ülkenin neden böylesine büyük bir savaşa kalkıştığını, neden bu kadar birbirlerinden nefret ettiğini tam biliyor veya tam anlatamıyor. Tarih bilgisi muazzam olduğunu söyleyen kişiler dahi birazdan bahsedeceğim bilgilerden neredeyse hiç bahsetmedi veya vurgulamadı. Eğer birazdan yazacaklarımı bilirseniz neden bu savaşın çıktığını ve neden büyük bir 3. Dünya Savaşı potansiyeli taşıdığını çok daha iyi anlayabilirsiniz.

1) Ukrayna toplumu ve Rus toplumu arasındaki sorunlar belki daha önce başlamış olsa da asıl olarak 1932-1933 yılları arasındaki "Holodomor ya da Ukrayna Kırımı" ismi verilen olaylar ile başlar. Olayların sorumlusu birçok tarihçiye göre Adolf Hitler'den bile bin beter bir kötü olan Josef Stalin’dir. Ukrayna'da 1932-1933 yılları içinde yaratılan suni kıtlık yüzünden nüfusun yaklaşık 4'te 1'inin öldüğü düşünülmektedir. Ki bu o yıllar içinde dahi 8 milyon kişiye denk gelir. İki toplum arasında ilk nefret kıvılcımı bu olaylar ile atılmamış bile olsa da en büyük yangın bu olaylar ile başlamıştır.

2) Bu olayları unutmayan Ukraynalı pek çok kimse 2. Dünya Savaşı’nda nazilerin yanında nazi üniforması giyerek Ruslara karşı savaştı. Yani Putin'in sürekli olarak Ukrayna'yı nazilerden temizleyeceğiz söylemi altında bu tarihi bilgi yattığı düşünülüyor. Rusya’ya göre halen de bazı Ukraynalı gruplar nazilere sempati duyuyor. Ve ülkede nazi sempatizanı gruplar kurmaya devam ediyor. Yine Rusya’ya göre üye sayıları ne kadar olduğu muallak olsa da bu grupların elbette düşmanları da Rus kökenliler veya kendini Rusya'ya yakın hisseden kişiler olmuş.

3) İki halkın birbirine olan derin soğukluğu Sovyet yılları içinde baskılansa da Çernobil Faciası bu baskıyı kırdı. Ukrayna halkı bir kez daha komünist Rus yöneticilerin ihmal ve beceriksizliklerinin acısını en ağır şekilde yaşadı. Nefret yine gün yüzüne çıkmaya başladı. Hatta bu ihmaller zinciri sonucu oluşan ve yaşanan Çernobil Felaketi’nin Sovyetler Birliği’nin dağılmasında büyük rol oynadığı düşünen tarihçi sayısı da çoktur. Sovyetler Birliği’nin dağılması ile de Ukrayna Rusya gerilimi daha da canlandı. Rusya bu konunun farkında olarak ayrılma sırasında ilk iş olarak nükleer silahları Ukrayna'nın elinden aldı. Bu tutum da Ukrayna'nın Rusya korkusunu ve anti-Rus düşüncesini daha da körükledi. Ülkedeki Rus kökenlilerin ve Rusya taraftarlarının yaşadığı olumsuz olayların sayısı giderek arttı.

4) Bunun yanında tüm bu tarih süreci Ukrayna bilincinin oluşmasını ve katılaşmasını sağladı. Ruslar tarafından tarih içinde bir nevi soykırıma uğradıklarını düşündükleri için Ukrayna halkı başta Ruslara hatta dünyaya karşı daha sert bir tutum takınan bir halka dönüşmeye başladılar. Bu tutum onları Rus kökenlerden ayrılıp Avrupa'ya sürükledi.

5) Ukrayna'nın NATO'ya katılım fikri içinde mutlaka ABD'nin payı olsa da asıl olarak Ukraynalı toplumun tamamen Rusya'dan ve Rus köklerinden bağımsız olma ateşi var. ABD tarihten gelen bu yarayı kaşımış olsa da muhtemelen bir 3. Dünya Savaşı’na evrilebileceğini de hızlıca kestirmiş olmalı. Yaptırımların ani ve büyük olmasının altında bu bilgiler de vardır.  Çıkarınız büyük olabilir ama Ukrayna ve Rusya arasında böylesine tarihi bir nefret olduğunu bilirseniz o kadar da araya girmeye çalışmazsınız.

6) ABD ve Avrupa'nın bu kadar sert yaptırımların nedeni de yine budur. Rusya'yı durdurmazsanız, Ukrayna halkı da kolay kolay pes etmeyecektir. İki ülkede biz kardeşiz diyenlerin sayısı artık tamamen yok oldu. Rusya ordusu ne kadar büyük bir güç ile gelmiş olsa da 44 milyonluk bir Ukrayna nüfusu içinde elini kolunu sallayarak gezemeyeceğini net olarak biliyor.

7) Bu yüzden şimdilik Rus ordusu savaşı hassas bir şekilde yürütüyor gözükse de bir süre sonra kitle imhaya gitmeye sadece birkaç adım uzaktalar.

8) Dünya medyasında Rus halkı sanki Putin'in arkasında değilmiş gibi bir algı yaratılmaya çalışılsa da Rusların büyük bir bölümü de Ukrayna'nın tarihten gelen öfkesinden korkuyorlar. Bir de şimdi buna bu işgal eklendi. Artık Ruslar da tamamen korku dolular. Akıllarındaki düşünce net olarak; Ukrayna bir şekilde kurtulursa tekrar silahlanır. Ve nükleer silah üretecek bilgisi olan bilim insanları yüzünden günün birinde nükleer silahları üretip Rusya'yı hedef alabilir. Bu düşünce Rus yönetimi tarafından da sürekli canlı tutuluyor. Bu yüzden ne yaptırım yapılırsa yapılsın Ruslar bu savaşı hayatta kalma savaşı olarak görüyorlar. Bana göre de TV yorumcuları neye inanmak isterse istesin hiç bir lider arkasında dev bir destek olmadan 100-150 Bin kişilik bir orduyu başka bir ülkeye gönderemez. Ve birden savaş söylemi bu derece hızlı nükleer söylemler çılgınlığına ulaşamaz.

9) NATO ve Avrupa kendi sınırları için korkuyor olsa da bu bilgilere göre düşünürsek gerçekten de Putin'in öncelikli amacı NATO tehlikesi değil. Asıl amaç Ukrayna bilincini tamamen öldürüp kocaman bir ülkeyi tarihten de yok saymak. Çünkü dediğim gibi Rusya'nın düşüncesine göre kendilerinden nefret eden bu halk bir gün nükleer silahları üretebilir veya NATO'ya girerek ülkeye ABD menşeli nükleer silahları konuşlandırabilir.

10) İşte tek bir "Stalin" isimli katil-deli tarafından başlatılan olayların nerelere vardığını şimdi daha rahat anlayabilirsiniz. Bu büyük nefreti yıllar boyunca çözmek yerine daha da canlı tutan Ukrayna vatandaşları ya boyun eğecek, ya göç edecek ya da savaşarak ölecek. Bu uğurda belki de federasyon bir ülke olan Rusya bile dağılacak. Ve hepsi bir "Stalin" isimli katil-deli yüzünden oldu.

Tüm bu konuların doğruluğunu sizde araştırabilirsiniz. Ama ben TV kanallarında hiç duymadım. Bu durumda aslında çok ilginç değil mi? Çünkü tarih bilgisini dahil edince konu çok daha netleşiyor. Ve gerçekten nasıl büyük bir 3. Dünya Savaşı korkusu taşıdığı anlaşılıyor.