Çok üzücü çok! Önce Karadeniz, kuzeyimiz sele teslim olmuştu, toprak suya doymuştu.
Şimdi Manavgat yanıyor, Osmaniye yanıyor, Mersin yanıyor, Adana yanıyor, Köyceğiz yanıyor. Kayseri yanıyor, Maraş yanıyor, İzmir yanıyor, Marmaris yanıyor, Kütahya yanıyor, Kocaeli yanıyor.
Ayrı ayrı yörelerde aynı anda ormanlarımız yanıyor.
Yer gök ateş, duman. Kül yağmuru yağıyor.
Alevler ormanı, içindeki tüm canlılarla birlikte yutuyor.
Evler yanıyor, köyler boşaltılıyor. Her yerden yüreklerimizi acıtan yangın görüntüleri geliyor.


***
Bu kadar farklı noktada yangın rastlantı olamaz.
Organize bu iş. Bu kadar çok yerde birbirine benzer orman yangınları -sadece- sıcak hava rüzgar gibi iklim koşullarıyla açıklanamaz. Sabotaj da var mutlaka! Kahrolası terör örgütü PKK'nın parmağının olduğu iddiaları sözkonusu.
Cennet ülkem Türkiye yanıyor, ormanları yanıyor, canları yanıyor. İçimiz yanıyor içimiz. Ciğerlerimiz kavruluyor.
Ülkemiz, dört bir yanımız yanıyor. Hepimiz o küllere döndük. Kabus gibi! O yüreklerimizin ateşi sönmez! Geleceğimiz, nefesimiz tükeniyor!

Hemen belirtelim. Kim olursa olsun orman yakan, yanmasına neden olan, önlem almayan suçludur! Binlerce canlının, insanların ölümüne yol açan ise katildir.
Ha insan öldürmüş, ha ağaç yakmış; farketmez!

***
Külliye’ye 13 uçak satın alınırken, bakanlığın elinde Ruslar’dan kiralık 3 söndürme uçağı bulunurken, Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınları haberi gelirken; Türk Hava Kurumu'nun (THK) yangın söndürme araçlarının kullanılamıyor.
İki yıldır kayyum yönetiminde olan THK'nun uçak pilotları ile teknisyenlerini işten çıkardığı ortaya çıkmıştı.
6 THK uçağı hangarlarda yatıyor. 30 yıldır orman yangınlarıyla başarıyla mücadele eden THK, iki yıldır  kendi uçaklarıyla ihaleye katılamıyor.
Burası; radyocu dostumuz  Nihat Sırdar'ın dediği gibi;
"Yıllardır kendi yangın söndürme uçağı filosunu kurmayanların, var olan uçakları kullanmayıp inatla kiralama yapmak için ihale yapanların, ormanların yanması korumakla görevli olduğu halde hiç umurunda olmayanların ülkesi …"

Burası; “öncü itfaiye aracı” ismiyle belediye başkanlarına lüks makam otomobili alınan ülke!

Vah ülkem vah…

****

Yangın söndürmede kullanılan uçak sayılarıdır.

Yunanistan’da 20 uçak, Fransa’da 26 uçak, İspanya’da 17 uçak, İtalya’da 19 uçak. Peki Türkiye’de 3 uçak, üstelik kiralık!

Bakan Pakdemirli; “Envanterimizde söndürme uçağı yok! Türkiye coğrafyasına helikopter uygun! Uçak için ihaleye çıkıyoruz!”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Yardım hesabı açıldı, milletimiz cömerttir.”

THK Kayyum Heyeti Başkanı da yangınlar sırasında bir düğündeymiş, iyi mi?
Kızılay da SMS atıyor. Şaka gibi!
"Canımız ormanlarımız yanıyor! Kızılay tüm imkanlarıyla sahada. YANGIN yaz 2868'e gönder, 10 TL destek ol. Ateşi birlikte söndürelim."

Tarikat Lideri Cübbeli Ahmet de “Tekbir getirin, yangınlar söner” fetvası vermiş(!)
Batı bizi kıskanıyordu değil mi?

****
Üç fotoğraf hiç usumdan çıkmıyor.
Biri Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in, ağlarkenki. Çaresizliğin fotoğrafı bu!
İkincisi Marmaris'ten. Daha 25 yaşında. Pırıl pırıl bir gence, Şahin Akdemir'e ait yanmış kimliğin fotoğrafı.
Marmaris'te gönüllü olarak yangına koşuyor.
Geçen ay çıkan yangında da koşmuş. Çok insan sahilde şezlongda uzanıp alevleri izlerken, o kendisini ateşe atıyor. Söndürme ekiplerine su taşıyor. Son paylaşımı; “Su taşımaya devam. Yangıncılara su taşıyacağız yine. Allah hayırlarımızı kabul eylesin.”

Şahin’i, maalesef kaybettik. Sedat Kaya dostumuz da sormuş; "İyiler neden çok yaşamaz?"
Son fotoğraf ise Bodrum-Güvercinlik’ten;
13 yıl önce çıkan yangının ardından yeniden ağaçlandırılacağı açıklanan alana yapılan otel, çıkan orman yangın nedeniyle boşaltılırken!

****
Cahit Külebi Usta ne güzel yazmış; “Önce gelincikleri yolduk/Nar ağaçlarını tuttuk kurşuna/Ardından andızları devirdik/Aptallık, bilinçsizlik, bir hiç uğruna/Sonra sıra ormanlara geldi/Yüz binlerce dönüm ateş yaktık/Sivas'a kadar gidip bulduk/Dikili tek ağaç bırakmadık/Şimdi damlarda yanıp söner/İsli lambalar gibi insan gözleri/Daha çok atılacak, it gibi sokaklara/Delik deşik insan ölüleri.”

Ormanlarıyla yanıyor, denizleriyle, nehirleriyle, gökyüzüyle yanıyor. Türkiyem yanıyor.
Yeşili giden bir ülke yaşar mı?

NOT: TEMA Vakfı, yangın bölgelerinin yeniden ağaçlandırılması için “Yaşamı Yeniden Yeşerteceğiz” sloganıyla bir çalışma başlattı. 1 fidan 10 TL. TEMA yazıp 3464’e ya da tema.org.tr üzerinden fidan bağışlayarak katkıda bulunabilirsiniz.