Tam 36 saat önce İzmir’in Konak Meydanı’ndaki Gazeteci Hasan Tahsin’ in “İlk Kurşun” anıtı önünde toplanmış, 15 Mayıs 1919’da işgalci Yunan kuvvetlerine karşı kurtuluşun ilk direnişini gösteren Hasan Tahsin’i ve kahraman şehitlerimizi anıyorduk. Dün de Türkiye’yi bu işgalcilerden kurtarmak üzere Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışını ve de “kurtuluş meşalesinin” burada yakılışının 103’üncü yılını, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak yurdumuzun her köşesinde sayısız gençlik etkinlikleri ile kutladık.

**

Kurtuluş Savaşımızı “Cumhuriyet” ile taçlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu bağımsızlık mücadelesini tüm detaylarını üç ayda kaleme aldığı büyük eseri NUTUK’a “1919 senesi Mayısı’nın 19’uncu günü Samsun’a çıktım” diye başlar ve şu sözleri ile noktalar: “Bugün ulaştığımız sonuç, asırlardan beri çekilen milli felaketlerin yarattığı uyanıklığın eseri ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir.”

Sonuçta emanet ettiği Türk gençliğine de şöyle sesleniyor Mustafa Kemal: “Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyeti’ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir.”

Çeşitli kaynaklardan ve çeşitli kalemlerin notlarından edindiğim bilgilere göre, ‘çeşitli entrikalara, güçlüklere ve isyanlara nasıl göğüs gererek gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı’nı belgeleriyle 3 ayda tamamlamakla kalmayan Gazi Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, altı gün boyunca otuz altı buçuk saatte tarihi söylevini milletvekilleri ve kurultay delegelerinin karşısında ayakta durarak okumuş ve anlatmış.’

Evet, dün bu duygusallık ve gerçekler ışığında “Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizsiniz” diyen Mustafa Kemal Atatürk’e, O’nun güvendiği gençlik bir kere daha “İzindeyiz Atam” diyerek bütün dünyaya seslendi.

Halkına “Efendiler” şeklinde hitap eden Mustafa Kemal Atatürk, günümüzün siyasi entrikalarını peşinen görmüş olmalı ki “Kuvvet birdir ve O milletindir” diye tembihte bulunmuştur.

**

Yazıma 15 Mayıs günü İzmir’de Gazeteci Hasan Tahsin’ in Konak Meydanı’ndaki “İlk Kurşun Anıtı” önünde İzmirli Basın mensuplarının düzenlediği geleneksel anma töreni ile başladığıma göre, ülke çapındakilere paralel olarak burada düzenlenen törenlere göz atmakta yarar var. Dün sabah 09.30’da Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’na çelenk sunma törenini müteakip bando eşliğinde Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızla bayraklar, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları tarafından göndere çekildi. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin okunması ve de Gençliğin Ata’ya cevabı ile hayli duygusaldı. Bu arada dev Türk Bayrağı’nın tüm katılımcılarla meydanda açılması, öğrencilerle Ay-Yıldız oluşturma gösterisi ilgi çekti.

Çeşitli platformlarda Ege Üniversitesi Halk Oyunları Zeybek gösterileri, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü karate ve taekvando gösterileri, halk oyunları gösterisi, Körfez’de yelken, kano turları düzenlendi. İzmir Büyük Belediyesi de Balçova Kent Ormanı’nda 4. İzmir Gençlik Festivali düzenledi.

**

Sevgili okurlarım, dünyada soğuk savaş rüzgarları eserken, ülkemiz gündemini esir alan kötü siyasi söylemler ve de enflasyon, peş peşe gelen zam furyasının yarattığı karamsarlıktan sizleri bir günlükte olsa bu yazımla uzaklaştırabildi isem, ne mutlu bana!

19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.