Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen 2026 yılı mayıs ayı konut satış istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan veriler, gayrimenkul sektöründe hem Türkiye genelinde hem de İzmir özelinde ciddi bir durgunluk yaşandığını gözler önüne serdi. Geçtiğimiz yılın mayıs ayında İzmir'de 8 bin 60 olarak kayıtlara geçen konut satışı, bu yılın aynı ayında yüzde 30,2 gibi yüksek bir oranda düşerek 5 bin 624 seviyesine geriledi.

İzmir, yaşanan bu sert düşüşe rağmen Türkiye genelinde en fazla konut satılan üçüncü il unvanını korudu. Ülke genelinde de mayıs ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,2 azalarak 93 bin 333 oldu. Türkiye genelinde satış lideri 18 bin 197 konutla İstanbul olurken, İstanbul'u 8 bin 21 satışla Ankara ve 5 bin 624 satışla İzmir takip etti. En az satış ise sırasıyla 51 konutla Tunceli, 40 konutla Hakkari ve 35 konutla Ardahan'da gerçekleşti.

İkinci el konut satışlarında büyük düşüş

Gelen veriler, İzmir'deki gayrimenkul hareketliliğinin daha çok ikinci el piyasasında yavaşladığını ortaya koydu. Kentteki ilk defa satılan konut sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 azalarak bin 787'ye geriledi. İlk satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 31,8 olarak kayıtlara geçti.

İkinci el konut piyasasında ise düşüş çok daha keskin oldu. İzmir'de ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,4 oranında azalarak 3 bin 837 olarak gerçekleşti. Buna rağmen, ikinci el konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 68,2 ile ağırlığını korumaya devam etti.

İpotekli satışlarda hafif kımıldanma, yabancı payında çöküş

Kredili satışları ifade eden ipotekli konut satışlarında, piyasadaki genel düşüş eğiliminin aksine küçük bir artış gözlendi. İzmir'de ipotekli konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 oranında artış göstererek bin 286 oldu. Böylece mayıs ayında satışı yapılan konutların yüzde 2,9'u ipotekli satış olarak gerçekleşti.

Yabancılara yapılan satışlar ise İzmir'de adeta durma noktasına geldi. İzmir'de mayıs ayında yabancılara yapılan konut satışı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,5 gibi radikal bir düşüşle 17'ye kadar geriledi. Türkiye genelinde de yabancılara yapılan satışlar yüzde 27 azalarak bin 387 oldu. Mayıs ayında ülke uyruklarına göre Türkiye'den en fazla konut alanlar sırasıyla 268 konutla Rusya Federasyonu, 125 konutla İran ve 88 konutla Ukrayna vatandaşları oldu.

Konut satışlarının zirvesi Menemen oldu

İzmir'in ilçeleri bazında incelendiğinde, mayıs ayında en fazla konut satışının gerçekleştiği bölge kuzey aksının parlayan yıldızı Menemen oldu. Menemen'de tam 803 konut el değiştirirken, listeyi şu ilçeler takip etti:

Ticari gayrimenkul piyasası da daraldı

Konut piyasasındaki kan kaybı, ticari gayrimenkul olarak nitelendirilen iş yeri satışlarına da yansıdı. İzmir'de iş yeri satış sayısı, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,9 oranında azalarak 668'e düştü. Türkiye genelinde de benzer bir tablo ortaya çıkarken, iş yeri satış sayısı yüzde 30,9 azalarak 11 bin 434 olarak gerçekleşti.

Kaynak: haber merkezi