Babası da emekli büyükelçi Ercüment Yavuzalp olan 5 yıldır Uganda Büyükelçisi ressam Sedef Yavuzalp, başkent Kampala’daki 29 Ekim resepsiyonunda ‘’Troyalı bir kadın gibi giyinince’’
katibi de ‘’Zeus olunca’’; ‘’Batı hayranı’’,‘’Bizanslı’’, ‘’vatan haini’’ ilan edildi. İktidara yakın gazeteler deneyimli Büyükelçi’yi topa tutarken, Sözcü de ‘’Cumhuriyet Bayramı kutlamasında büyük skandal’’ başlığını attı. Kıyafetler sosyal medyada da gündem oldu. Soruşturma açıldı, Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı’nca Ankara’ya çağırıldı!

***

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kabulünün 20.yılı nedeniyle 2018’i ‘Troya Yılı’ ilan etmişti! Çanakkale Valiliği’nin önerisini dönemin
Başbakanı Binali Yıldırım’ın da –benimsemesiyle- kabul edilmişti ‘’2018 Troya Yılı’’. Yıllık ortalama 500 bin turistin geldiği Troya Antik Kenti'ne ‘’2018 Troya Yılı’’ kapsamında 700 bin turistin gelmesi beklendiği açıklanmıştı. İlk Tunç Çağı'ndan Bizans dönemine kadar yerleşim yeri olan ‘’kadim değer’’ Troya Antik Kenti'nden çıkan ve dünyanın çeşitli müzelerinde sergilenen eserlerin tek bir yerde toplanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı da müze de yaptı. Tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan, tarih boyunca kültürlerin köprüsü, dünyanın en önemli antik kentlerindendir ‘’Troya”ya dış basın büyük ilgi gösterdi. İngiliz medyasında yer alan bir habere göre, BBC ve Netflix de ortak bir proje geliştirdi, ‘’Troy, Fall Of a City’’ adı verilen, İngiliz, Amerikan ortak yapımı dünyaca ünlü yıldızlar David Gyasi, Hakeem Kae-Kazim, Louis Hunter gibi isimlerin yer aldığı tarihi diziyi çekme kararı aldı.
Amaç; Anadolu’nun kadim değeri olan Troya tarihi’ni tüm yönleriyle ele alınması!

***

Büyükelçi Sedef Yavuzalp’in resepsiyonda ‘’40 dakika Troya’yı anlattığını’’ da yazıya ekledikten sonra,
Troya hakkında ‘’engin birikime sahip’’, ayrıca ‘’Troyalılar Türk Müydü?’’ kitabının da yazarı İletişim Profesörü Gazeteci-Yazar Haluk Şahin Hocam’ın görüşlerine yer verelim.
Şahin’e göre; ‘’Türkiye’de hala Troya’yı başka ülkelerde sananlar, Troya’yı övmeyim 'Yunan propagandası' sayanlar var. Bu iktidar içinde de böyle düşünenler vardı, hala vardır, ama bazılarının akılları başlarına gelmeye başlamış olmalı ki bu yılı 'Troya Yılı' ilan ettiler, Troya Müzesi’nin bitirilmesi için adımlar attılar, Troya’nın tanıtımını bir devlet politikası olarak üstlendiler! Prof. Dr. Şahin, Büyükelçi Sedef Yavuzalp'in de ‘’buna inanıp’’ Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda Troyalı bir kadın gibi giyindiğini, böylelikle de vatana ihanet ettiğini(!) ifade ederek soruyor: ‘’ Hani Troyalılar Anadolulu idi? Hani Fatih Sultan Mehmet ‘Hektor’un intikamını aldık!’ demişti?. Hani Mustafa Kemâl’in de benzer şeyler söylediği iddia ediliyordu? Hani Anadoluluların Troya’yı savunduğu Troya Savaşı, Çanakkale Savaşları’nın öncüsü sayılabilirdi?
Hayır efendim, Troyalı gibi giyindiğiniz an manşet olursunuz ve merkeze çağırılırsınız. Sedef Hanım Troyalı olarak daha iyi giysiler bulamaz mıydı sorusu ayrıca konuşulabilir. Onu zevksizlikle suçlayabiliriz. Ama o kadar. Uğradığı muamele üzücü, çok üzücü!..’’ Bizce de üzücü!

***

"Halikarnas Balıkçısı" Cevat Şakir der ki, "Türk kültürü, Anadolu’da yaşamış toplumların yarattığı kültür birikiminin süzülmüş bir sentezidir. Anadolu; hem Yunan kültürünün, hem Batı kültürünün kaynağıdır!" Gel de bunu kültürümüzü Arap çölleri ile orta asyada arayanların ittifakına anlat. Tarih, sanat, kültür, mitolojinin; insanın insanlığını tanımasıdır!