Ülkemizin tek turizm fuarı Travel Turkey İzmir, bu yıl dijital ortamda gerçekleştirilecek. Hem sektör temsilcileri hem de ziyaretçiler farklı bir deneyim yaşayacak

Pandemi hayatımızda pek çok şeyi değiştirdi. Düşüncelerimizi, yaklaşımlarımızı, ilişkilerimizi ve yaşam şeklimizi. Hal böyle olunca fuarlar da bundan nasibini aldı. Travel Turkey İzmir, ülkemizin tek turizm fuarı olarak bu yıl ilk kez dijital ortamda yapılıyor. Bu yıl istisnai olarak 25-27 şubat tarihleri arasında yapılacak Turizm Fuarı'nda katılımcılar sanal ortamda standlarını açacaklar, hizmetlerini ve kendilerini tanıtacaklar. İlk kez yaşanacak bu deneyimi hem katılımcılar, hem de ziyaretçiler merakla bekliyor. İZFAŞ’ın kurduğu dijital platformun basit ve kolayca anlaşılabilir yapısıyla kullanıcıya rahatlıkla erişim ve kullanım imkanı sağlanması öngörülmüş. Fuarda ziyaretçi eşleştirme sistemi sayesinde online randevulaşmalar, görüşmeler sağlayabildikleri verimli ve gerçekçi bir fuar ortamı yaratılacak. Fuar olur da konferanslar, paneller olmaz mı? Onlar da var tabi. Sektörün önemli isimleri, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri de bu toplantılarda yer alacak ve siz ev halinizle bilgisayar başında otururken, değerli bilgileri sohbet ortamında aktaracaklar.

Sürdürülebilirlik

Bu sözcüğü söylemesi bile zor, hele de gerçekleştirmek daha da zor olmalı diye düşünebilirsiniz belki. Aslında değil. Hayatı akışına bırakmak, doğal olanı yapmak, başkasına zarar vermemeye özen göstermek, gelecek kuşakların hakkına göz dikmemek yeterli. Bir de doğayla oyun oynamamak. Aslında bu kadar basit sürdürülebilir olmak. İşte Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı bünyesinde önemli bir etkinlik düzenleniyor. “Sürdürülebilir Turizm Konuşmaları” beş ayrı oturum şeklinde yapılacak bu söyleşilere, dünyanın 4 ayrı kıtasından bilim insanları, sektör ve sivil toplum temsilcileri katılacak. Söyleşileri düzenleyen kuruluş Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği yani kısa adı ile USTUD.

Oturumlar

Fuarın ikinci günü 26 Şubat'ta sabah başlayacak oturumlar tüm gün sürecek. Her biri 45 dakika sürecek oturumların moderatörleri de USTUD’un yönetim kurulu üyeleri olacak. Oturumlara katılacak, kendini yaptığı işlerle kanıtlamış konuşmacılar, her oturumun konusu çerçevesinde görüşlerini açıklayacak, kendi çalışmalarından örnekler verecek.

“Sürdürülebilirlik Sürdürülebilir mi?”

Bu başlık altındaki ilk oturumun moderatörü USTUD’un başkanı Adviye Bergemann. Bu ilginç başlık altında konuşmacılar “Sürdürülebilirlik nedir?”, “Dünyadaki uygulamaları nasıldır?” sorularına cevap verecekler ve kavramsal olarak sürdürülebilir turizmi irdeleyecekler. Amerika Central Florida Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fevzi Okumuş, İzmir Vakfı Genel Müdürü Güven Eken, Uluslararası Sürdürülebilirlik Uzmanı Doç. Dr. Katalin Zaim ve İstanbul Shangri La Oteli genel müdürü TJ Joulak. Oturum İngilizce yapılacak ve simultane olarak tercüme edilecek.

Ne Kadar Sürdürülebiliriz?

İkinci oturumda “Ne Kadar Sürdürülebiliriz?” başlığı ile Sürdürülebilir Destinasyon Yönetimi tartışılacak. Bu oturumun moderatörü ise USTUD Genel Sekreteri Seda Kutluk. Bir bölge sürdürülebilir turizmde destinasyon olabilir mi?, Olabilirse nasıl olur?, Bu konuda hangi yollar izlenebilir? Çevrenin ve turizmin birlikte ne kadar uyumlu olabileceğinin de konuşulacağı bu oturumun konuşmacıları ise Turizm Eski Bakanı, TÜRSAB eski başkanı Bahattin Yücel, Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gül Güneş, bağ ürünleri uzmanı, yazar Dr. Göknur Gündoğan. Gündoğan sürdürülebilir ve katma değeri yüksek bir turizm dalı olarak 'Bağ Turizmi'ni anlatacak. Günümüzde “sürdürülebilirlik” sözcüğü rahatlıkla her konunun başına konuyor. Bu, konunun bilinmemesinden ve tanımlanmamış olmasından kaynaklanıyor. Kulağa hoş geldiği, pazar payını artırmak, toplumda sempati kazanmak için artık pek çok şey bu sözcükle başlıyor. Eğer öyleyse sorun yok da, doğru tanımlaması yapılmamış olduğundan, pek de doğru ve anlamlı kullanılmıyor tabi.

Yıldızınız Ne Kadar Parlak?

İşte bir sonraki oturumda da sürdürülebilirliğin anlamını bulabilmesi için etiketleme ya da yıldızlama konuşulacak. Kriterleri belli olmayan bir şeyin tanımlaması da doğru yapılamayacağından, önce tanımlamanın doğru yapılması gerekiyor. “Yıldızınız Ne Kadar Parlak?” başlığı altında yapılacak oturumu USTUD Başkan Vekili Serdar Çelenk yönetiyor. Konuşmacılar; Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi'nden Prof. Dr. Semra Günay Aktaş, İzmir Köy Koop Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, TEB YK üyesi, Ida Blue Oteli konsept yaratıcısı Varol Civil.

Dayanıklı mıyız?

Pandemi sadece bizde değil, tüm dünyada insanların hayatlarını alt üst etti. Beklenmedik felaketler genellikle beklenmedik zamanlarda gelir. İşte bu felaketleri öngörmek, bunlara hazırlıklı olmak da gerekli ve başarı için zorunludur. Turizmde de bu böyle. Turizmin sürdürülebilir olması, deprem, sel, salgın hastalıklar gibi felaketler için hazırlığının yapılmış olması gerekiyor. “Dayanıklı mıyız?” başlığı da 4. oturumun konusu. Bu oturumda dirençli turizm, turizmde dirençli olmanın gerekliliği konuşulacak. USTUD Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Altıntaş’ın yönettiği oturumun konuşmacıları; Ekolog Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Mandarin Oriental Bodrum Genel Müdürü Ersev Demiröz, turizm basınından Turizm Aktüel’in yöneticisi Hasan Arslan.

Hep Beraberiz

Sürdürülebilir Turizm Konuşmaları dizisinin son oturumunu USTUD Başkanı Adviye Bergeman yönetecek. “Hep Beraberiz” başlığı altında turizmde uluslararası işbirlikleri konu edilecek. Zaten her ne kadar yerli turizmden bahsetsek de, ülkeler turizmi döviz girdisi için planlıyorlar. Bu nedenle turizmde uluslarası ilişkiler çok değerli, hatta olmazsa olmazımız. Bu oturumun konuşmacıları; Six Senses Hotels Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Jeffery Smith, Güney Kore Woosong Üniversitesi'nden Dr. Michalis Toanoglou, UNDP Proje Yöneticisi Aslı Çakın Dağlı, Amerika New York Finn Partners PR ortağı Haldun Dinççetin. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı'nda USTUD tarafından düzenlenen konuşmaların dışında da, Kamp ve Karavan Turizmi, Eko Turizm, Türkiye’de Alternatif Destinasyonlar, 2021 Yılında Turizm Beklentileri gibi konuları içeren söyleşiler yer alacak.

Ülke tanıtımları

Fuarda ülke olarak Maldivler, Mauritus ve Tanzanya birer tanıtım yapacaklar. Mersin Belediyesi de Mersin ilini tanıtacak. Durun bakalım daha neder göreceğiz. İnsanlara ikramların yapılmadığı, dokunmadan, koklamadan, duymadan, yerel lezzetlerin tadına bakmadan bir fuar yaşayacağız. Bu da bir deneyim belki, ama biz diğerini daha çok seviyoruz. Hadi isterseniz ortada buluşalım. Bir dahaki, yani Aralık ayında yapılması öngörülen fuar bari hibrit olsun. Hem fiziki, hem de dijital. Pandemiden kurtulup, bir an önce normal günlere dönmemiz dileği ile.