Her yılın 10-16 Mayıs günleri arası engelliler haftası olarak kutlanıyor ülkemizde… Belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşları ile beraber birbirinden güzel etkinlikler düzenleyerek bu haftanın renkli geçmesini sağlıyorlar. Hatta bazı belediyelerimiz engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak projelere imza atıyorlar. Bornova Belediyesi de bu kapsamda açmış olduğu +1 Down Kafe’ye bir yenisini daha ekleyerek Kafe Engelsiz’i ve tüm engel gruplarının yararlanabileceği Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hayata geçirdi. Görkemli ve çok kalabalık olan açılışta Çöyder (Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği) Başkanı Vedat Başer ve Yönetim Kurulu Üyeleri Nezahat Yılmaz ile sohbet etme fırsatı buldum. Bayağı konuştuk. Laf döndü dolaştı spora geldi. Vedat Bey aynı zamanda Bornova Barışgücü Spor Kulübü Başkanı… Bornova Barışgücü Spor Kulübü Türkiye Tekerlekli Sandalye 2. Basketbol Liginde mücadele eden bir takıma sahip… Bu arada Vedat Bey de tekerli sandalyede hayatını devam ettiren dezavantajlı bir birey… Bu yazıyı tuşlarken dezavantajlı kelimesini mi yoksa engelli kelimesini mi kullanayım diye çok düşündüm doğrusu! Sonra da kelimelere takılıp kalmayalım dedim… Önemli olan sağlıklı her bireyin de aslında birer engelli adayı olduklarını bilerek yaşamaları… En azından bunun farkında olabilmeleri…
Her neyse… Açılışta Vedat Beylere söz verdim; “bu hafta derneğinizi ve spor kulübünüzü ziyaret edeceğim” diye… Gerçi Şubat ayıydı sanıyorum, bir maçlarını canlı izleme fırsatım olmuştu Evka4 Spor Salonunda… Ama ne maçtı! Sizlere de tavsiyem mutlaka tekerlekli sandalye takımlarının en azından bir müsabakalarını izleyin.
Velhasıl hem Çöyder’i hem de Bornova Barışgücü Spor Kulübünü ziyaret etme fırsatını budum hafta içerisinde... Çok samimi ve sıcak bir sohbetti. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.
Vedat Bey Bornova Barışgücü Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımından bahsederken 2.Ligde olduklarını ama daha önceki yıllarda 1.Lig ve Süper Ligde de mücadele ettiklerini anlattı. Maddi imkânların azlığı ile iyi sporcularının farklı takımlara ücret karşılığı gitmeleri, onların 2.Lig’e gerilemesine sebep olmuş. Bence bu manada ligin seviyesi önemli değil. Amatör ruh ve profesyonel yönetim anlayışını yeterince uyguladıklarına şahit oldum. Önemli olan uzun yıllardır kendilerine yükledikleri bu görev bilinci… Dezavantajlı bir gruba spor yaptırma veya yaptırabilme yetisi Vedat Bey ve ekibinde ziyadesi ile mevcut…
Maddi imkânsızlıkları anlatırken de Bornova Belediyesinin özellikle de Başkan Olgun Atila’nın kendilerine çok destek olduklarını büyük bir heyecanla ifade ettiler.
Kendilerine de süper bir slogan bulmuşlar üstelik! “Bizim için de top yuvarlak”!
Görüyoruz ki basketbol topu gibi nesneler engel ya da dezavantaj gözetmiyor! O zaman biz de hayatımızın geri kalanını birer engelli adayı olarak geçirmemiz gerektiğini unutmayalım! Hayatı da onlara avantajlı hale getirelim ve yardımcı olalım!