EKONOMİ

TMSF, İzmir'deki şirketi 210 milyona satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kayyımlık yönetiminde bulunan Üniversal Kimya ve Üniversal Gözlük şirketlerini ticari ve iktisadi bütünlük halinde satışa çıkardı. 209,1 milyon TL muhammen bedelle yapılacak ihale için teklif süreci ekim ayında başlayacak.

Abone Ol

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), İzmir merkezli Üniversal Kimya Sanayi Ticaret A.Ş. ile Üniversal Gözlük Saat Optik Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ticari ve iktisadi bütünlüklerini satışa çıkardığını duyurdu. Şirketlere ait tüm mal, hak ve varlıkları kapsayan ihalenin 209 milyon 100 bin TL muhammen bedel üzerinden gerçekleşeceği bildirildi.

İhale sürecinde hem kapalı zarf hem de açık artırma usullerinin birlikte uygulanacağı, satışın yasal kısıtlamalardan arındırılmış şekilde yapılacağı açıklandı.

İhale tarihi ve şartları

TMSF’nin ilanına göre ihale öncesi süreç şu şekilde işleyecek:

  • Teminat bedeli: Muhammen bedelin yüzde 10’u, yani 20 milyon 910 bin TL

  • Teklif teslim tarihi: 14 Ekim 2025, saat 16.00

  • İhale tarihi: 15 Ekim 2025, saat 14.00

  • Yer: İstanbul Esentepe’de bulunan TMSF Konferans Salonu

Şartname ve tesis ziyareti için ödenecek bedellerin iade edilmeyeceği belirtildi. Ayrıca şirketlerin mevcut borçlarının, şartnamede belirtilen koşullar çerçevesinde ihale bedelinden karşılanabileceği ifade edildi.

Kayyımlık sürecinin belirsizliği

Her iki şirket de TMSF’nin kayyım listesinde yer alıyor. Ancak, Üniversal Kimya ve Üniversal Gözlük’ün hangi tarihte ve hangi gerekçelerle TMSF’ye devredildiğine dair kesin bilgiler kamuoyuna açıklanmış değil.

TMSF’nin kayyımlık uygulamalarının çoğu, 15 Temmuz 2016 sonrasında çıkarılan düzenlemeler kapsamında, FETÖ/PDY bağlantısı iddiaları veya şirketlerin finansal riskleri gerekçesiyle hayata geçiriliyor. Bu iki şirket için ise henüz böyle bir gerekçe netleşmiş değil.

Alıcılar için dikkat edilmesi gerekenler

İhaleye katılacak yatırımcıların, şirketlerin geçmiş borçlarını ve hukuki durumlarını göz önünde bulundurmaları gerektiği vurgulanıyor. TMSF, özellikle “geçmiş dönem borçlarının” ödenmesine dair kriterlerin şartnamede açıkça belirtileceğini kaydetti.

Gayrimenkuller ve diğer varlıkların, üzerlerinde bulunan yükümlülüklerle birlikte devredileceği; tapu ve hukuki sorumlulukların alıcılara geçeceği de şartnamede yer aldı.