“The Boys” adlı diziyi seyredeniniz var mı bilmiyorum... İzleyen bir arkadaşım, bana önerirken şöyle demişti: İlk 10 dakikasını izle, zaten bırakmak istemeyeceksin.

Dizide bir anti-kahramanlık hikayesi işlenerek karşımıza çıkarılmış.

Süper güçleri olanlardan kurulan bir takım; insanların hayatlarını kurtarıyor, polisiye vakaları çözüyor... Bunları yapıyor yapmasına ama bu kahramanların üstesinden geldikleri olaylar kadar güçlerini ve şöhretlerini kötüye kullandıkları anlar da var.

Uçan, gözlerinden alevler çıkaran, denizin dibinde yaşayabilen bu kahramanlar halkın gözünde önemli bir yere sahipken dönen dolapları fark eden bir grup insan, bu durumun önüne geçmek istiyor.

Her biri bir marka olmuş bu kahramanların sadece kendileri değil, arkaları da güçlü. Onları yöneten büyük bir şirket var. Şirket, daha çok para kazanmak için; kahramanların hatalarını ya da çıkarlar doğrultusunda ortaya konan kimi olumsuz davranışları ciddi paralar ödeyerek örtbas ediyor...

Burada bir duralım isterseniz...

Bu anlatılan size tanıdık geliyor mu?

***

İnsanlar güce ve paraya tapar, bilmedikleri şeylerden korkar, okuyup araştırmadıkları için bilgi sahibi olmadıkları ruhani şeylere çabuk inanırlar. Ne yapmış olurlarsa olsunlar, pek çok kişi güç sahibi ve varlıklı olanların yanlış şeyler yapabileceğini sanmaz. Aynı şekilde mahalleli her gün camiye giderken gördüğü adamın, maneviyatını değerli görüp gece hırsızlık yaptığını duysa itibar etmez, bazen kanıt da göstersen kafasını çevirir. Bu bugün de böyleydi dün de böyleydi yarın da maalesef böyle olacak... İnanmıyorsanız Ayasofya'ya sorun. O hepsinin tanığı. Dün de vardı, bugün de var, yarın da olacak... Ama inanın yarın onun için yapılan tartışmaların hepsi çöp olacak.

Dün Osmanlı Devleti yıkılırken İngiliz sömürgesi altında yaşamak isteyenler vardı mesela. Bugün rahatlıkla, iktidarın kölesine dönüşmüş, hırsla ihaleler arasında mekik dokuyan insanları görebiliyoruz. Dün İngilizlerin kandırdığı mollalar, Türkiye'nin tekerine çomak sokmak istiyordu, bugün Amerika'nın oyuncağı FETÖ ve niceleriyle uğraşmaya devam ediyoruz.

Netflix'in sevilen dizilerinden 'Dark' Albert Einstein'ın bir cümlesine atıfta bulunarak şu sözlerle başlar: Dün, bugün ve yarın sonsuz bir döngü halinde birbirlerine bağlıdır.

İnsanlık bu döngüden bir türlü çıkamıyor... Sadece bizim ülkemiz de değil, ekonomik büyümenin dışında kültürel gelişimini tamamlayamamış hiç bir toplum bu çemberi kıramıyor.

***

The Boys dizisi gibi pek çok filmde, romanda ve hikayede kötülüklerin üzerini örtmek isteyen bir takım adamlar hep vardır. Her şeyin kendi istedikleri gibi gideceğini, her zaman daha iyi kazanacaklarını ve daha çok insanı yönetebileceklerini düşünen adamlar... Ellerinde ve arkalarında büyük güçler barından adamlar... Sonra gerçek kahramanlar ortaya çıkar ve sahte olanlar kaçacak yer ararlar.

1921'deki Sakarya Meydan Muharebesi'nde olduğu gibi...

1922'deki Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde olduğu gibi...

2016'da olduğu gibi...