Bir kedi, bir insanın yaşamını tepeden tırnağa değiştirebilir mi?

Onu ölümün kıyısından kurtarıp, yaşam amacı verebilir mi?

Bir sokak kedisi, yüzbinlerce insanın hayatına dokunabilir mi?

Evet, hem de öyle bir yapar ki!

Bob, Londra sokaklarına terk edilmiş, yaşama tutunmaya çalışan bir sarman kedicikti. James Bowen ise uyuşturucu bağımlılığından kurtulmaya çalışan, amacını kaybetmiş genç bir adam.

İkilinin yolları 2007’de kesişti. James, sokakta yara bere içinde bulduğu sarman kedinin önünden geçip gidemedi. Bir şeyler ona, durup bu kediye yardım etmesini söyledi.

James, sarman kediye Bob adını verdi; yaralarını iyileştirdi. Bob da karşılığında ona dostluğunu ve sevgisini verdi.

Bob, Londra sokaklarında bir yandan The Big Issue adlı sokak gazetesini satıp diğer yandan gitar çalarak geçimini sağlamaya çalışan James’e yardım etmeye başladı.

James, Bob’a kendi boyuna göre renk renk atkılar yapmıştı. Bob da atkılara bayılıyor, adeta “atkısız çıkmam abi” diyordu.

İkilinin yan yana gazete sattığı, müzik yaptığı fotoğrafları önce İngiltere’de sonra dünya çapında meşhur oldu. Herkes James ve Bob’un inanılmaz dostluğuna hayran kalmıştı.

2012’de James, Bob Adlı Bir Sokak Kedisi (A Street Cat Named Bob) adlı ilk kitabını yayımladı. Bob’la tanışmasını, onun hayatını nasıl değiştirdiğini ve kurdukları harika bağı kaleme aldı. Kitap büyük yankı uyandırdı, çok satanlar listelerine girdi. Öyle ki Bob’a Göre Dünya (The World According to Bob), Bob’tan Bir Hediye (A Gift from Bob) ve Bob’un Küçük Kitabı (The Little Book of Bob) adlı kitaplar arka arkaya okuyucu ile buluştu. Kitaplar 40 dile çevrildi ve 8 milyondan fazla sattı. 2016’da da filme çekildi.

James ve Bob’un dostluğunu artık duymayan kalmamıştı.

Bob’un harika bir hayatı oldu, imza günlerinde onu sevgiye boğan hayranlara sahipti, çok sevdiği dostu James’le dünyayı gezdi.

Çarşamba günü ise en az 14 yaşındayken bu hayata veda etti. Ama imzasını atarak.

Bir adamı uyuşturucu batağından kurtararak. Bir hayvanla bir insan dostluğunun aslında ne kadar mucizevi olabileceğini milyonlarca insana kanıtlayarak. Sevginin dilinin ortak olduğunu anlatarak. Hayatta hiçbir şeyin tesadüf olmadığını göstererek.

Teşekkürler Bob.

Ve son söz de James Bowen’dan gelsin:

“Bob hayatımı kurtardı. İşte bu kadar basit. Bana dostluktan çok fazlasını verdi. O yanımdayken, hayatımda eksik olan amacı buldum. Birlikte başardıklarımız mucizeviydi. Binlerce insanla tanıştı, milyonlarca yaşama dokundu. Onun gibi bir kedi olmayacak. Hayatımın ışığı sönmüş gibi hissediyorum. Onu hiç unutmayacağım.”