Dostum Recai Şeyhoğlu “Tepeköy’de Tepetakla, Çiğli’de Hüsran” adlı 31’nci kitabını verdi. Gazeteci - yazar Şeyhoğlu, annesi ile birlikte dile kolay 48 kütüphane açtı. Annesi adına 9 Aydınlanma Evi kurdu.

Kütüphaneler zinciri, 2002’de Bergama’da başladı. Hızla dört bir yana yayıldı. 2018’de Charleroi/ Belçika’da 48. kütüphaneyi açarak yurtdışına açıldı.

Ancak son zamanlarda bazı yöneticilerin olumsuz davranışları Şeyhoğlu Ailesi’ni ziyadesiyle üzdü. Bergama’nın Tepeköy’ünde ve Çiğli Belediyesi’nde sorunlarla karşılaştı.

Kütüphane dostu - Yazar Tufan Erbarıştıran, Çiğli Belediyesi'nin Şeyhoğlu Ailesi'ne yaşattığı olayın tam bir skandal olduğunu söyledi.

10 Ağustos 2019’da 4 bin 250 kitap ve Aydınlanma Evi eşyalarının taşındığı Uğur Mumcu Kültür Merkezi binasının elektriğinin bağlı olmadığı ve ruhsatının da bulunmadığı, belediye yetkilisinin Şeyhoğlu’na telefon açarak “Başkanım ve kültür müdürümle birlikte durumu değerlendirdik. Kütüphaneyi kurmuyoruz. Eşyalarınızı geri alabilirsiniz’’ dediği ortaya çıktı.

Şeyhoğlu ve Tufan Erbarıştıran’ın şu sözleri sarsıcı:

“Ancak asıl üzüntü veren, belediyenin Avrupa Ödüllü sosyal demokrat bir başkanın elinde olduğu, tüm kitap ve dokümanların 11 ay bekletildikten sonra geri verilmek istenmesidir. Bu bir skandaldır.”

Recai Şeyhoğlu’nun açtığı kütüphanelerin bulunduğu bazı yerleşim merkezlerinde bilgi verilmeden yeri değiştirildi, bazıları da başka amaçlar için kullanılır oldu.

Yaşananları Recai Şeyhoğlu’ndan alalım;

“Tepeköy’de tepetaklak gelsek, Çiğli Belediyesi’nde hüsran yaşasak da bu ay içinde 49’ncu Kütüphanemizi Bergama Merkezde açacağız. Elbette bir takım sorunlar yaşayacağız ama biz aydınlanma- aydınlatma davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Bize bilgi vermeden yerini değiştirecekler. Ne okudular, ne öğrendiler ki bir günde hemen istediğimiz gibi yurttaş oluversinler. Pek çok yazarı daha okumadılar. Açlık, işsizlik, parasızlık gibi dertler varken kütüphanenin önemi tabii ki arka plana atılacak. Çok emek verdik. Çok sıkıntı yaşadık ama planladığımız projeleri gerçekleştirmekten vazgeçmeyeceğiz. Çiğli’deki gibi skandal yaşasak da. Sonuçta Çiğli’deki 4250 kitap ve Aydınlanma Evi için bir belediye ya da kültür merkezi aranıyor. Türkiye'de bin 137 halk kütüphanesi hizmet verirken, Fransa'da 16 bin İtalya'da 6 bin ve Almanya'da 5 bin halk kütüphanesi bulunuyor. Yaşanan olumsuzlukların ve skandalların nedeni bu olsa gerek...”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.