Siz hiç fiyatı düşen bir ürün gördünüz mü? Enflasyon 4.1’e düşmüş, tabi kağıt üstünde inandınız mı? Enflasyon çarşı pazarda kol geziyor.
Domates, soğan asgari ücreti ezdi. Gıda enflasyonu yüzde 25’i aştı. Fakirin sofrasında sadece ekmek, çorba ve makarna var. Yoksulluk sınırı asgarinin 6 katı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Parti Sözcüsü Faik Öztrak yatırım harcamalarının 34 çeyrek sonra gerilediğini ve milli gelirin 2011 düzeyine indiğinin altını çizdi; “Yatırım harcamalarındaki sert daralma önümüzdeki günler için parlak bir tablo ortaya koymuyor. Yatırım harcamaları, 2009 krizinden bu yana ilk kez bu yılın üçüncü üç ayında bir önceki üç aya göre, yüzde 1.1 daraldı. 2018’in üçüncü üç ayında iş gücünün milli gelirden aldığı pay geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse bir puan geriledi ve yüzde 31.6’ya düştü. Yaşanan kur şoku ve ekonomik durgunluk dolar cinsinden milli geliri de aşağıya çekiyor. Türkiye ekonomisi için en kötünün geçmediği, tersine tam önünde durduğu anlaşılıyor. Büyüme verileri, Türkiye ekonomisinin sert bir yavaşlama sürecine girdiğini ve ekonomide durgunluğun başladığını gösteriyor. Türkiye ekonomisi ekonomik durgunluğa ilk adımını resmen attı. Ekonomide başlayan sert yavaşlama ve durgunluğun maliyeti ise emekçilere ciro ediliyor. Enflasyon 4.62 olmuş. Bunu başarı olarak anlatıyorlar. Oysa Türkiye enflasyonu en yüksek 10 ülkeden biri. En önemlisi ise TÜİK'de Başkan Yardımcısı 'yüksek enflasyon çıktı' diye görevden alındı.Yeni Başkan Yardımcısı bundan ders almış ki kağıt üzerinde 1.44 puanlık indirim yaptı. Pazardaki fiyatlar vatandaşın mutfağında yangının devam ettiğini gösteriyor. Tencerede et değil, dert kaynıyor. Buna rağmen enflasyonun düşmesi mucize. 31 Mart yerel seçimlere kadar kim bilir daha ne mucizeler göreceğiz.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da büyüme istatistiklerini çakılmanın resmi verisi olarak nitelendirdi. İş dünyası da sıkıntılı. TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, konkordato ilan eden şirketlere her gün yenisinin eklendiğini ve morallerin bozulduğunu söyledi. “Reel sektör önünü göremiyor.Eğer iflaslar başlarsa durum daha da kötüye gider.Bu şirketler şimdi zor durumda.Geçmişteki bir takım yanlış kararların bedeli ödeniyor.Belli bir süre için büyüme hızında sert bir düşüş kaçınılmaz.”
Sözün özü; ekonomi düzgün gitmiyor.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.