Cumhuriyet Halk Partisi'nin 19. Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilerek 10 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe giren tüzüğünün Kuruluş ve İlkeler başlıklı birinci maddesinin 3. fıkrasında, “Cumhuriyet Halk Partisi, programındaki anlamlarıyla Atatürkçülüğün Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik ilkelerine bağlıdır” denilmektedir.

***

Yine CHP'nin yayınladığı Çağdaş Türkiye İçin Değişim başlıklı programın Kamu Yönetimi başlıklı üçüncü bölümünün yerel yönetimlerle ilgili maddelerinde “Belediye başkanlarının yapamayacakları işler hakkında düzenleme yapılacaktır. Seçilen belediye başkanları ve birinci derecede yakınlarının belediyeden iş alması, belediye başkanlarının yapı-denetim şirketlerine üye olması önlenecektir” denilmektedir.

***

CHP'nin tüzüğünün Siyasal Yaşam Anlayışı Bölümü'nün 3. maddesine göre ise, “Cumhuriyet Halk Partisi ve üyeleri için siyasal yaşamda görev almak, onurlu bir toplum hizmetidir. Erdemli olmak, Cumhuriyet Halk Partili olmanın önkoşuludur. Siyasal görev ve etkinliklerde, kamusal yararın gözetilmesi ve toplumsal çıkarların korunması esastır” sözleri bulunmaktadır.

***

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir'de yerel yönetimlerde uzun zamandır iktidardadır.

İktidarın verdiği özgüven mi dersiniz yoksa ilk kez seçilenlerin acemiliği mi dersiniz bilemem.

Tek bildiğim, 30 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından İzmir'deki kimi CHP'li belediyeler pot üzerine pot kırmaktadır. Bir başkanın yaptığının tersini bir başka başkanın yaptığını görmek artık hiçbirimizi şaşırtmamaktadır.

***

CHP genel merkezinin, genel başkanının, genel başkan yardımcısının, il başkanının, kimi milletvekillerinin de bir biçimde müdahil olduğu Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin'in kendisini belediye şirketine genel müdür ataması işin görünen yüzüdür.

Sosyal medyada o kadar çok üzerinde zıplandı ki, görmemezlikten gelmek olası değildi.

Macun tüpten çıktı, şimdi geri sokmaya çalışmak beyhudedir.

***

Bugün Afyon'da başlayacak CHP'nin yerel yönetim kampına bütün belediye başkanları katılacak.

Okunacak ilk şeyin, CHP'nin tüzüğü, ilkeleri ve anlayışı olması şart.

Ben olsam sınav bile yaparım.

Üstelik de hem yazılı hem de mülakat.

***

Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü'nün Parti Suçları başlıklı 68. maddesinin 1. fıkrası, kesin çıkarma cezası gerektiren suçları, “Programa, tüzük kurallarına, kurultay, yetkili organ ve grup kararlarına aykırı davranmak. Partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak” diye tanımlıyor.

***

Bütün bu karmaşa içinde en çok güldüğüm haber ise, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in Karaburun'da yaşanan ve bir biçimde kamuoyunda en çok konuşulan konu haline gelen belediye başkanının kendini belediye şirketine genel müdür ataması konusundaki tavrı oldu.

CHP İl Başkanı, Karaburun Belediye Başkanı'na yaptığının hoş olmadığını söylemiş.

***

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in de, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan'ın da asıl meslekleri avukatlıktır.

Bir an her ikisinin mahkemede karşı karşıya geldiklerini hayal ettim.

İl başkanı Yücel'in sözleri karşısında, başkanın mahkeme salonunda ne diyeceğini ya da nasıl savunma yapacağını düşündüm. Bence Karaburun Belediye Başkanı'nın sözü aynen şöyle olurdu:

“Sayın başkan. Öncelikle siz, bir belediye elemanının kullandığı ve belediye şirketine ait aracı makam aracı olarak nasıl kullanıyorsunuz? Yaptığım işin hukuki ama etik olmadığını söylerken, sizin yaptığınızın hem hukuki hem etik olmadığını bilerek beni nasıl uyarabilirsiniz?”

***

Hadi size uzmanlık sorusu.

Üç günlük kampta bu soruyu çözün, yemin ediyorum bir dahaki yerel yönetim seçimlerinde Türkiye'nin yüzde sekseni sizde...

Çözemezseniz İzmir de gider bilginiz olsun...