Delta varyantı dünyayı panikletiyor. Ne yazık ki bizde de görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 16 ilde 134 vakada Delta varyantının belirlendiğini açıkladı: “Giderek illerdeki dağılımı artmaya başladı ve yoğunluklu, ağırlıklı olarak da İstanbul'da görüldü. 134 vakanın 82'si İstanbul'da. Düzce'de 18, Van'da 8, Ankara'da 4, İzmir'de 3 ve diğer illerimizde de bir-iki vaka var. Ülkede çok ciddi bir oranın olmadığını biliyoruz ama her geçen gün bunun artabileceğinden de endişe ediyoruz.”

***

Dünya Sağlık Örgütü, Delta mutasyonuna karşı dikkatli olunması uyarısını yinelerken bu varyantın orijinal Kovid-19’dan çok daha hızlı yayıldığını duyurdu. DSÖ’nün ilaç ve sağlık ürünlerinden sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Doktor  Marangela Simao uyarılarda bulundu: “İnsanlar 2 doz aşı oldukları için kendilerini güvende hissetmemeli. 2 doz aşı olsalar da açık alanda maske takmaya devam etmeli, havalandırılmış ortamlarda bulunmalı, el temizliğine önem verilerek sosyal mesafeye devam edilmeli. Kalabalıklardan uzak durulmalı çünkü 2 doz aşı olsalar da insanlar hastalığı bulaştırabilir.”

***

Tehlike karşında bazı ülkeler maske zorunluluğunu yeniden getirdi. Örneğin vaka sayısı sıfıra inen İsrail’de vakalar artamaya başlayınca maske zorunluluğu yeniden gündeme geldi. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ahmet İnal, salgın sürecinde kurallara uymanın önemini belirtti: “Kullandığımız aşıların ‘Delta’ varyantına karşı etkili olduğunu görüyoruz.Burada önemli olan aşılansanız bile mutlaka kurallara uymalısınız. Aşınızı yaptırsanız da maskenizi kesinlikle çıkarmamalısınız. Mesafenizi yine en az 1.5-2 metre şeklinde koruyun. Sık sık temizliğinize dikkat edin. Ben aşılandım deyip tedbiri elden bırakırsanız bir sonraki varyantın maalesef size bulaşma riski var.”

***

Yeni bir yorum da Profesör Doktor Derya Unutmaz’dan geldi. Unutmaz, Endonezya'da Sinovac aşısı olmasına rağmen Delta varyantına yakalanan doktorların öldüğünü belirterek Türkiye'de de sağlıkçıların ve yaşlıların acilen Biontech ile aşılanması gerektiğinin altını çizdi. Türk Tabipler Birliği de aynı açıklamayı yaparak Avrupa'yı bile paniğe sevkeden Delta varyantına karşı üçüncü doz için 'derhal' aşı çağrısı yaptı. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden Profesör Doktor Sarp Üner de vaka sayılarında bir düşüş olmadığını belirterek yasakların 1Temmuz’dan itibaren kaldırılmasını eleştirdi.

Haftaya yeniden buluşma üzere hoşça kalın dostlar.