Korona virüs, ekonomik sıkıntılar, borçlar, işsizlik, toplumsal travmalar ve belirsizlikler insanların ruh sağlığını bozdu. Dünyada 350 milyon kişi depresyon hastası. Bizde de 3 milyon kişi depresyonda. Böyle olunca antidepresan kullanımı 4 yılda 2 katına çıktı.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yılda ortalama 49 milyon kutu antidepresan tüketildiğini, antidepresana verilen paranın da 9 yılda yüzde 94 arttığını belirtti: “Antidepresan kullanımındaki artış halk sağlığı açısından ürkütücü ve endişe verici. Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu'na göre 156 ülke arasında geçtiğimiz yıl 74’üncü sırada olan Türkiye 5 basamak gerileyerek 79’ncu sıraya düştü. Mutsuz insanlar ülkesi ülkemizde antidepresan kullanımında adeta patlama yaşanıyor. Zaten ülkedeki ekonomik göstergeler her şeyi özetliyor.”

***
Amerika’da opioid sınıfındaki güçlü ağrı kesici ve antidepresanların kullanımı ölüm oranlarını arttırdı. Opioid krizi, Amerikalılar arasında ortalama yaşam süresini düşürdü. Doz aşımı nedeniyle 63 bin kişi hayatını kaybetti. Bu arada depresyon giderici serotonin hormonunu artıran Prozac gibi ilaçların beyinde kaygı artırıcı yan etkileri olduğu iddia edildi. Bilim insanları Prozac gibi ilaçların bu güne kadar bilinmeyen yan etkilerini gün ışığına çıkardı. Araştırma seratonin hormonunun olumlu sonuçlarının yanı sıra bilinmeyen karanlık yönlerinin de olduğunu ortaya koydu. Buna göre kişiyi daha kaygılı hale getirebiliyor,bazı durumlarda ilacı kullanmadan önceki hallerinden daha endişeli, hatta intihara meyilli hale geliyor.
Üsküdar Üniversitesi Psikiyatri Uzmanı Profesör Doktor Sermin Kesebir, giderek artan bilinçsiz antidepresan kullanımının zararlarına dikkat çekti: “Uzunca bir süredir antidepresanların intihar riskini artırdığı ya da çok da masum olmayan bedensel bir takım yan etkileri olduğuna dair de teorik bilgilerimiz var.”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Profesör Doktor Nevzat Tarhan da yanlış kullanım sonucu ortaya çıkan durumları antidepresanlara fatura edilmemesi gerektiğini söyledi: “Depresyon hastalığı bütün dünyada artıyor,Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılında önlem alınmazsa dünyanın en önemli sağlık sorunu olacağı uyarısında bulunuyor. Depresyonda duyu yitimi yapan bir durum ortaya çıkıyor. Hastalık ölüme yol açmıyor ama kişileri çalışamaz hale getiriyor. Bu nedenle çok daha büyük bir risk taşıyor Sonuçta bu ilaçlar bıçak gibidir. İyi kullanılırsa ekmeği keser, yanlış kullanılırsa adamı yaralar.”
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.