Bu hafta virüsten söz etmeyeyim diyordum. Ama Kordon’da gördüklerimden sonra yazmaya karar verdim. Bu aynı zamanda bir yurttaşlık göreviydi.

Korona virüs salgını nedeniyle yürürlüğe konan kısıtlamaların önemli bölümü kaldırıldı ve normalleşme sürecinde yeni bir aşamaya geçildi. Gençler havanın da güzel olmasını değerlendirdiler. Adeta çifte kumrular gibi. Maske ve sosyal mesafe hak getire. Kafelerde maskesiz vatandaşlar..

“Tehlike geçmedi” diyoruz ama bazı vatandaşlar normal hayata döndüler. Sağlık Bakanı bile aşırı normalleşmeye isyan etti. Koca, “Önlem azaldıkça tehdit artıyor” dedi.

Türk Tabipleri Birliği'nin de aralarında olduğu bazı meslek örgütleri ve akademik çevreler normalleşme için henüz erken olduğunu söylüyor.

Türk Tabipler Birliği, Kovid-19 pandemisinin halen sürdüğüne dikkat çekerek, Türkiye’de henüz ilk dalga atlatılmamışken başlatılan ve adına “normalleşme” denilen hızlı açılma sürecinden kaygı duyduklarını bir kez daha açıkladı. Açıklamada, salgın yönetiminde başarının ana kriterinin sağlıklı kişilerin hastalanmasının önlenmesi olduğu ve bunun da ancak bilimsel bilgiye dayalı ve şeffaf bir salgın yönetimiyle gerçekleştirilebileceği hatırlatıldı.

***

Ülkemizde aralarında onlarca sağlık çalışanı da bulunan 4 bin 500'den fazla insanımızı kaybettik. Türkiye henüz ilk dalgayı tam olarak atlatamamışken kamuoyunda adına “normalleşme” denilen hızlı bir süreci yaşıyor. Vaka sayıları dalgalı bir seyir göstererek azalsa da salgının sürdüğü bir ortamda itibaren kısıtlamaların birçoğunun kaldırıldığını gördük. Sürecin çok erken aşamalarında salgın yönetiminde başarının ana kriterinin sağlıklı kişilerin hastalanmasının önlenmesidir. Bu da salgın yönetiminin öncelikli ve bilimsel bilgiye dayalı olarak, Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu ve koordinasyonunda, sürecin tüm bileşenlerinin katılımıyla ve şeffaf olarak hayata geçirilmesiyle mümkündür. Bu nedenle salgın konusunda alınacak kararların popülizmden etkilenmemesi, ayrım yapılmadan insan odaklı olması ve toplumun sağlığı başta olmak üzere bütün insani ekonomik ve sosyal gereksinimlerinin sosyal devlet anlayışıyla karşılanacağı adımları içermesi gerektiğini ısrarla hatırlatmak istiyoruz. Unutulmamalıdır ki Kovid-19 salgınının her aşamasında; ancak bilimsel veriler ışığında, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının büyük çabası ve toplum katılımı sağlanarak başarı sağlanabilir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, partisinin 13 maddelik Kovid-19 ile mücadele programını açıklayarak, “Dayanışma içinde olacağız, yardımlaşacağız ve bu salgını hep birlikte yeneceğiz” dedi.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.