Geçen hafta 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günüydü. Tarım mı kaldı, çiftçilere ne oldu ?

Bir zamanlar tarım ürünleri ihraç eden ülkemiz tarım ürünleri satın almak zorunda artık. Tarımın adı var ama tadı yok. Acil destek gerekiyor.

Çiftçiler her geçen borç batağında. Traktörleri haciz geliyor. Türkiye, geçen yıl tarım ithalatına 9.5 milyar dolar öderken, tarım ithalatına harcanan para ise 117 milyar dolara ulaştı. Bu arada tarımda 3 milyona yakın çiftçi işsiz.

***

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, sorunları çözmek için hep birlikte eylem zamanı geldiğini belirtti: “Salgın küresel insan ölümü üzerine, sağlık ve açlık sorunu, küresel sağlıklı ve dengeli beslenme sorunu ve ülkemizi de doğrudan ilgilendiren ciddi 'tarım ve gıda krizi' sorunu. Ekonomik önlemlerle ilgili paketlerde tarım yok.”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da çiftçinin borç ve yüksek girdi maliyetleri altında ezildiğini söyledi: “En kısa zamanda çiftçi borçları uzun vadeli ve faizsiz olarak ertelenmeli, enflasyonun çok üzerinde artan elektrik,sulama ücretleri makul seviyelere çekilmelidir. Çiftçimiz, çalışıyor, üretiyor ama yeterince para kazanamıyor.Çözülmesi gereken yapısal sorunlarımız var. Maliyetler çiftçilerimizi zorluyor.”

***

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal uygulanan politikalarla Türkiye'yi tarımda ithalatçı ülke haline getirildiğini söyledi: “Çiftçimiz bugün 84 milyon insanımız ile birlikte 5 milyona yakın sığınmacı ve milyonlarca turisti besliyor. Ama çiftçi kan kaybediyor.Tarımsal ürün ithalatına 117 milyar dolar ödendi.Son 2 yıldır yaşadığımız yağış düşüklüğünün sonucu olarak tarlarımız kurumaya başladığı bu dönemde de çiftçimiz desteksiz bırakıldı.”

Şimdi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’a bakalım: “2023'te tarımsal hasıla 150 milyar dolar olacaktı. Tarımsal hasıla 2015'te dolar bazında en yüksek seviyeye 59.4 milyar dolara ulaştı. 2019'da 48.5 milyar dolar, 2020 sonu itibariyle 44.4 milyar dolar seviyesine geriledi. Yani 150 milyar dolara yaklaşmak bir yana her yıl biraz daha uzaklaşılıyor. Gıda ihracatı 40 milyar dolar hedeflenmişti 2019'da 20 milyar dolar gerçekleşti. Aynı yıl ithalat 19 milyar 798 milyon dolar oldu. Yani 40 milyar dolar hedefinin yarısına ulaşılmış görünüyor. Kısacası 2023 hedefleri hayal oldu.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.