Son dönemde kovit-19 salgını nedeniyle sosyal mesafe konusu sık sık gündeme geliyor. Bu sorun büyük ihtimalle pandemi sonrası geçecek. Ama çok daha eskiden kalma sosyal davranış problemlerimiz var. Hiç de öyle geçeceğe benzemiyor...

Bilenler bilir İzmir'in en önemli plajları İnciraltı ve Güzelbahçe'deydi. Benim için İnciraltı'nın yeri ayrıdır. Çocukluğumun önemli bölümü orada geçti ve yüzmeyi de orada öğrendim. İzmir'in büyük kanal projesi artık meyvelerini vermeye başladı. Bir de buna arıtma tesisleri eklenince denizler her geçen gün daha temiz olmaya başladı. Bir dönem bir metre derinİ göremezken, şimdi özellikle dingin havalarda pırıl pırıl...

Güzelbahçe yeniden plajlarıyla geri geliyor...

2. Liman bölgesi diye anılan bölgedeki halk plajına mavi bayrak alınmış. Geçen hafta gittim. Ciddi bir ilgi vardı. Yüzme alanı çevrilerek güvenli hale getirilmiş. Duşlar ve şemsiyeler de iyi. Ama kuma hiç ilgi gösterilmemiş. Taşlaşmış kumda oturmak zorunda kalıyorsunuz.

Tuvaletlerin temizliği yine önemli sorunumuz.

Yine de şehir içinde plaja kavuşmak büyük şans.

Plaja gelenlerin yaklaşımına baktığımda bu şansı iyi kullandığımızı söyleyemem. Mesela iki hafta içinde duşların bir tanesinin vanası kırılmış. Mesela genç bir kadın çocuğu kucağında duşlara geldi suyu açtı ve ayaklarını yıkadıktan sonra açık suyu bıraktı gitti. Arkasında da kimse yoktu.

Suyun boşa akması onun umurunda bile değil gibiydi.

Harcama, kırma, dökme konusu sadece plajlarla sınırlı değil.

Güzelbahçe Belediyesi Yelki'de parklara çok güzel banklar koydu. O banklardan bazıları parçalanıp dere yatağına atıldı.

Evine götürenler var.

Ailece bankta oturuyorlar, bankın üzerinde “Güzelbahçe Belediyesi” yazıyor.

Zannedersiniz ki; belediye evlere bank dağıtacak kadar hizmeti artırmış.

Biz devletin asıl sahibinin kendimiz olduğunu anlayamadık. Devletten yontulan her kıymığın hepimize ait olduğunun farkında değiliz.

Tabii mantığın değişmesi, bakış açısının değişmesi şart.

İyi bir eğitim belki bütün sorunları çözer.

Ama önce niyet lazım.

Asıl endişe verici durum da bu zaten...