Dünya mutfakları arasında özel bir yeri bulunan, ana malzemesi süt olan, sütün bolca kullanıldığı tatlılarımız aynı şerbetli hamur tatlılarımız gibi çok ünlüdür. Özellikle de sıcak yaz günlerinde üzerine eklenen bir top dondurma ile serinletici en hafif tatlılardır.

İnek sütü, koyun sütü, manda ve keçi sütü doğrudan süt olarak tüketilebilen kendine has tadı, rengi, kokusuyla son derece de faydalı gıdalar. Bu cümleden de anlayacağımız üzere sütlü lezzetlerden bahsedeceğim. Geleneksel Türk mutfağının en çok bilinen ve yaygın olarak yapılan tatlılarının başında sütlaç, muhallebi, kazandibi, güllaç, keşkül geliyor. Yabancı ülke mutfaklarında ise daha çok kremalı tatlılar ve pastacılıkta kullanılan krema çeşitleri bulunuyor. Dondurma da ana maddesi süt olan en yaygın dünya tatlılarından biri. İtalyanlar'ın Pannacotta'sı, Fransızlar'ın Crembrule'si, İngilizler'in Supangle'sini ve pudingleri de diğer ünlü sütlü tatlılar olarak sayabiliriz. Sütlü tatlıları "tatlı yapan" ana malzeme tabii ki şeker. Birleştiği diğer ürünler ise yumurta, un, pirinçunu, irmik, nişasta, jelatin gibi kıvam vericiler; tatlımsı baharatlar ve meyveler.

Sütlü tatlıların vazgeçilmez baharatları vanilya, tarçın, karanfil, kakule, damla sakızı, Hindistan cevizi gibi lezzet ve aroma vericiler. Ayrıca kahve, kakao ve çikolata ile süt ve şeker birleştiğinde ise içilebilen, yenebilen nefis lezzetler ortaya çıkıyor. Kakao çikolataya dönüşümünü süte ve şekere borçludur.

Süt, şeker ve pirinçle bu kadar hafif ve bu kadar lezzetli bir tatlının Sütlaç’ın yani “sütlü aş”ın mucidiyiz. Sütlacın fırında pişeni, sakızlısı, sadesi başta olmak üzere "sütlü tatlılarımız" a bir göz atalım dersek Tavukgöğsü, Kazandibi, Sakızlı Muhallebi, Sahlep, Sütlü Nuriye, Laz Böreği, Sakızlı muhallebi, Güllaç, Sütlü Aşure, İrmik tatlısı, Sütlü İrmik helvası ilk akla gelenler.

KADAYIFLI BEYAZ ÇİKOLATALI MUHALLEBİ

4 kişilik
Gerekli malzeme:

4 su bardağı süt

4 çorba kaşığı pirinç unu

1 su bardağı tozşeker

1 yumurta

1 paket vanilya

80 gr beyaz çikolata
200 gr tel kadayıf

* Sütü bir tencereye alın. Yumurta, şeker ve pirinç ununu ilave edip çırpın. Tencereyi ocağa koyup sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin. Kıvam almaya başlayınca doğranmış beyaz çikolatayı ve vanilyayı ilave edin.

* Muhallebi kıvamını alınca servis kâselerine paylaştırıp soğumaya bırakın.

* Tel kadayıfı bıçakla kıyarak ufalanmış hale getirin. Bir tavada sürekli karıştırarak renk alana kadar kadayıfı kavurun. Soğumuş muhallebilerin üzerine bir kat halinde kadayıf serpip servis yapın.

SAKIZLI MUHALLEBİ

4 kişilik

Gerekli malzeme:

4 su bardağı süt

3 çorba kaşığı pirinç unu
1 çorba kaşığı mısır nişastası

1 su bardağı tozşeker

Yarım çay kaşığı damla sakızı

* Damla sakızını havanda döverek ezip toz şekerle karıştırın.

* Soğuk sütü tencereye koyup damla sakızla karışık şekeri ilave edin ve tahta kaşıkla karıştırın. 15-20 dk kadar arada bir karıştırarak bekletin.

* Pirinç unu ve nişastayı da süte ilave edip ocağa koyun. Orta ateşte ağır ağır karıştırarak muhallebi kıvam alana kadar pişirin. Kaselere paylaştırıp soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerlerine tarçın serperek servis yapın.



FIRIN SÜTLAÇ

5-6 kase için

Gerekli malzeme:
1 kahve fincanı pirinç
2 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı süt
25 gr nişasta (1 yemek kaşığı dolusu)
1 yumurta sarısı

* Yıkanmış pirinci suyla birlikte tencereye koyup kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Üzerine sütü ilave edip 10 dk kısık ateşte pişirin.

* Şekeri ilave edip 10 dk daha kısık ateşte pişirmeye devam edin. Sütü ilave edip karıştırın ve kaynamaya bırakın.

* Nişastayı yarım bardak su ile bir kasede sulandırıp yumurta sarısı ile birlikte iyice çırpın. Karışımı ip gibi akıtarak ve sütlacı bir yandan karıştırmaya devam ederek sütlaca ilave edin. Kıvam alınca ocaktan indirip fırına dayanıklı kaselere paylaştırın.

* Fırın ızgarayı 180 C de ısıtın. Sütlaçları fırın tepsisine yerleştirip içine 1 parmak kadar su koyun. Tepsiyi fırının ızgaraya yakın kısmına koyun. Sütlaçların üzeri karamelleşene kadar pişirin. Soğuyunca buzdolabına koyup soğuk olarak servis yapın.

*** Sütlaçları ve puding benzeri sütlü tatlıları buzdolabında 3-4 gün kadar taze olarak saklayabilirsiniz. Ancak üzerlerini mutlaka streç film ile sararak kapatın. No-Frost buzdolaplarında, fan sistemi ile sürekli soğuk hava dolaştığından, ağzı açık olan tatlıların üzerinde kabuklanma, kuruma ve çatlama olur.

EV YAPIMI ÇİLEKLİ DONDURMA

6 porsiyon için

Gerekli malzeme:

500 ml süt
200 gr krema
5 gr sahlep
300 gr tozşeker
15-16 tane taze veya donuk çilek
1 paket vanilya

* Çilekleri ufak bir tencereye koyup üzerine gelecek kadar az miktarda su ile kaynatın. Taneler yumuşayınca blendırdan geçirip püre haline getirin.

* Süt, krema, şeker ve salebi tencereye koyup ara sıra karıştırarak kaynatın. Hafifçe kıvam bulmaya başlayınca vanilya ekleyip karıştırarak soğutun.

* Çelik bir kaseyi derin dondurucuda bekleterek soğutun.

* Dondurma karışımını içine boşaltıp çilek püresini ekleyin ve güzelce karıştırıp derin dondurucuya bırakın. 2 saat ara ile kabı çıkarıp dondurma karışımını bir kaşıkla karıştırarak dondurma kıvamını alana kadar işlemi 3 kez tekrarlayın. Hazır olduğunda dondurma kaşığı ile kaselere koyup taze çilek dilimleri ile süsleyerek servis yapın.

*** Ev yapımı çilekli donduranın tarifini uygulayarak vişneli, frambuazlı, böğürtlenli dondurmalar yapabilirsiniz. Dondurmanız hazır olduktan sonra hemen servis etmeyecekseniz üzerini kapatarak derin dondurucunuzda saklamaya devam edin.