İngiliz Premier Ligi’nin devleri Liverpool ve Chelsea, İstanbul'da UEFA Süper Kupa Finali oynadı.

Her zaman siyah-beyaz olan stat, sadece bu maç için kırmızı ve maviydi. Şampiyonluk Kupası'nı kaldıran da “Kırmızılar’’ oldu. İlk kez bu düzeyde maçı, kadın hakemler yöneterek tarihe geçti. Fransız Stephanie Frappart, ödünsüz tutumu ve isabetli kararlarıyla hayranlık uyandırdı. 40 binin üzerinde seyirci, 120 dakikalık mücadelede futbola doydu. 215 ülke televizyonu, İstanbul’un güzelliklerini de katarak karşılaşmayı naklen verdi. Maç öncesi halk oyunları gösterileri, TRT İstanbul Radyosu Çoksesli Çocuk Korosu ile Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu’ndan çocukların Bob Marley’in “Three Little Birds” şarkısını seslendirmesi hoşluktu. UEFA, bülteninde "İki kıtanın bulustüğü Boğaz'ın kıyısında kusursuz stat" ifadesine yer verdi.

Liverpool Teknik Direktörü Jürgen Kloop, “Stadyumdaki atmosfer olağanüstüydü. Teşekkürler İstanbul” dedi, Türk seyircileri kutladı.

****

Beşiktaş Park'taki mücadelede fair play ruhuna, centilmenliğe aykırı bir hadise de yaşandı. Henüz 14'üncü dakika oynanıyordu, sosyal medyada çektiği videolarla tanınan YouTuber olduğu bildirilen bir şahıs, sahaya atladı, futbolcular arasında koşmaya başladı. Özel güvenlikçilerce derdest edildi. Ülkemizin prestijini alt üst edendi. Organizasyon sorunsuz giderken dünyanın gözleri önünde -takipçi kasacaksın diye- şovunla Türkiye’nin imajını bozmaya ne hakkın var? Ey trol. Ey safoş. Ey kıt akıllı. Ey maganda!..

***

Bu yazıya asıl konu olan “Süper Gece’nin Süper Güzelliği”ni aktaralım;

Liverpool’un Senegalli oyuncusu Sadio Mane iyi bir performans göstermiş, bir de gol atmıştır. Oyundan çıktıktan sonra yedek kulübesinde dinlenmektedir. Bir ara gözü top toplayıcı çocuğa takılır. Onu el işaretiyle yanına çağırır. Sonra da arkasına sakladığı bir takımının formasını çıkarıp verir. Çocuk sürprizden öylesine mutlu ki, sevincini futbolcuya sarılarak gösterir. Sempatikliğe, zarifliğe bakınız!

Bir çocuğu sevindirmek, dünyayı kısa bir süre güzelleştirmek... Bundan hoş hareket ne olabilir ki? Mane, bir bakışıyla, bir dokunuşuyla, bir sarılışıyla, bir gülümsemesiyle ve bir formayla bir başka bayram sevinci yarattı o çocuğa!..

****

“Futbolcu çim sahada topla seyirciyi büyüler!”

Bu söz Ferit Edgü’ye aittir.

“Sen mutluluğun resmini yapabilir misin?”

Abidin Dino’nun 1966 Dünya Kupası'nı belgeleyen film ve çekim öncesi eskizleriyle ilgili yorumudur yazarın! Nâzım Baba’nın can dostu Dino, futbolcuyu sahadaki “şövalye” olarak düşlemiştir çalışmasında.

Futbolcu sadece oyunuyla seyirciyi büyülemez. Saha dışı tavırlarıyla, duruşuyla da büyüleyebilir tribünleri. O da önce insandır, sevmeye, sevilmeye ihtiyacı olandır. Sporun bütün dallarında sevdiğin, sevebildiğin müddetçe varsındır...

****

Unutulmaz finalin en “Kırmızılısı”dır Sadio Mane! Yoksul Afrika’dan, Bambali sokaklarından futbolun zirvesine tevazuluğuyla yerleşmiş erdemli bir şövalyedir! Can Yücel der ki; “Sevdiğin kadar sevileceksin. Ve karşındakine değer verdiğin kadar insansın!”

Süper Kupa’ya kramponlarıyla değil, yüreğiyle adını yazdıran "insandır" Sadio Mane!..