Fotoğrafı gördüğümde dondum kaldım. Bir kadın yarı beline kadar suyun içine girmiş bir eve doğru yürüyordu. Ev, suların ortasında kalmış tek katlı, küçük eski bir binaydı. Çocukları için evine dönen bir anne olabilirdi... İşe gidemediği için evine dönüyor da olabilirdi. Bakkaldan geliyor da olabilirdi. Çok şey olabilirdi. Hemşire olacağı hiç aklıma gelmedi.

Gelin hikayeyi baştan anlatayım.

Biliyorsunuz İzmir pandemi gibi evrensel sorunun haricinde, önce deprem, ardından da sel feleketini yaşadı. Depremin yaraları henüz sarılmamışken yüzlerce evi su bastı, iki kişi hayatını kaybetti, çok sayıda otomobil suların altında kaldı, elektrikli ev aletlerinin büyük bölümü perte çıktı. Tarıma verdiği zararın ekonomik boyutunu henüz bilmiyoruz. Yani derdimiz büyük.

Ama umudumuz var?

Hiç eksilmeyen, hiç eksilmeyecek olan...

Şimdi gelelim yukarıda anlattığım fotoğrafa... Cep telefonuyla çekilen fotoğrafı bir arkadaşım gönderdi. Altına da açıklamasını yapmış.

İzmir'deki sel felaketinden en çok etkilenen yerlerden biri olan Seferihisar'da bir aile ambulans ister. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur ortalığı göle çevirmiştir. Ambulans eve yaklaşık 100 metre kadar yanaşabilir. Çünkü yol kapanmıştır ve araçla gitmek mümkün değildir. Tek çareleri kalmıştır ya geri dönecekler, yada eve yürüyerek girmeye çalışacaklardır. Araçtaki hemşire ikinci tercihi seçer ve boğulma tehlikesini göze alarak sel sularının içinden eve ulaşır. İçeride acil tedavi yapılır ve hemşire aynı yoldan tekrar ve aynı riskleri alarak geri döner.

Etrafta onu alkışlayacak kimse yoktur. Oraya gitmese şikayet edecek kimse de yoktur. Şikayet eden olsa bile geçerli mazereti vardır. Tek hesap vereceği yer kendi vicdanıdır.

Dünya Sağlık örgütü pandeminin uzun süreceğini, salgın bitse bile, başka salgınların da olabileceğini açıkladı. Deprem uzmanları zaten sürekli uyarıda bulunuyor. Her an büyük bir deprem olabilir diyorlar. Mevsimler değişti yağmurlar tuhaflaştı. Bir günde bir aylık su boşalabiliyor. Yani önümüz arkamız dolu...

Her şey olabilir.

Olsun.

Eğer vicdan varsa... Böyle insanlık varsa, hepsini aşarız, hepsini göğüsleriz.

Benim umudum var...