Ulaş Bardakçı 19 Şubat 1972

“Ulaş benim gülüm güzel
İnsanlığım yolum güzel
Kardeş sen öldükten sonra
Vallah billah ölüm güzel” (Yaşar Kemal’in ağıtı)

Eduardo Galeana “Kucaklaşmanın Kitabı” adını taşıyan eserinin “dostluğa övgü” kısmında Havana’nın dış mahallelerinde yaşayanların dostlarına “memleketim” anlamına gelen “miterra” sözcüğüyle ya da “kanımız” anlamına gelen “mi sangre” sözcüğüyle seslendiğini anlatır.

Ulaş Bardakçı ve Mahir Çayan birbirlerinin memleketi ve kanıydı.

19 Şubat 1972’den bugüne unutulmayan Ulaş Bardakçı’nın bize kalan miraslarından birisi de arkadaş uğruna korkusuzca, umursamazca ölüme gidebilecek kadar yürekli olmak, can olmak, dost yoluna, dostla yürüdüğün yol uğruna ölümü göze alabilmek, ölüme yürüyebilmektir.

***

Fırat ve Özgecan Şubat 2015

Ege Üniversitesi'nde Atatürk ve Bayrak yürüyüşüyle başlayan olaylar dizisi ve sonu acı bir ölümle biten Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun teröristler tarafından katledilişinin ve kirli ruhlu erkek terörüne kurban verdiğimiz Özgecan Aslan kızımızın da ölüm yıldönümleriydi. Aradan geçen dört yıl içinde ne erkek terörü bitti, kadınlar daha özgür sürdürebildi yaşamını ne üniversitelerde bitti terör.

“Vur zemheri vur yüzüme
İstemem rahat
Bir yanım Özgecan benim
Bir yanım Fırat”

***

Cemal Kıral Şubat 2019

Türkiye’de sosyalist mücadelede ve emek savaşımında ön sıralarda yer alan Cemal Kıral binlerce yoldaşının omuzlarında son yolculuğuna uğurlandı. Işıklar içinde uyu Kıral Cemal.