Oh be!
Devlet-i Şahane beklenen kararını açıkladı; COVİD-19 yüzünden ülkemizde tam iki aydır ev hapsinde tutulan 33 milyon kişiye hafta sonlarında 4 saatlik yürüyüş izni çıktı. Dolayısı ile bendeniz de iki gün sonra Hatay Caddesi’nde güneşleyerek adımlarımı sayacağım.
Yani, o gün 4.4 milyon nüfusa sahip İzmir’de sokağa çıkacak yaklaşık 1.6 milyon vatandaştan biri ben olacağım. Tıpkı kısa süre önce Af Yasası ile 90 bin kişinin sokağa çıkmasındaki gibi bir duygu içindeyim. Ama, bir yanım eksik; TGS İzmir Şube Başkanı sevgili, meslektaşım Halil Hüner’in de açıkladığı gibi maalesef 85 gazeteci ve medya çalışanı halâ cezaevinde…
Öyle ya; Haberci olmazsa haber olmaz… Basın özgürse haber olur… Herkes için özgürlük…

***
Korona virüs dünyanın dört bir yanını sardığı günden bu yana “asrımızın sporu” olan Futbol da şimdilik” askıda”! Bunun faturasını ödeyecek birileri olmalı! Futbol… Futbolcu… Futbol antrenörü… Tabii ki bu 3-F’nin bir de Futbol Adamları var… Çağımızın oyunu: Futbol… Aktörleri: Futbolcular…Rejisörleri: Futbol Antrenörleri… Geçen hafta işte bu konuda benim tabirimle 'Futbolun ikiz Kuleleri'nden TÜFAD'ın İzmir Şube Başkanı dostum Dr. Şaban Acarbay’la keyifli bir sohbet gerçekleştirmiştik…

***
Çağımızın oyunu Futbol artık bir sanayi kolu haline de dönüşmüş vaziyette… Bu sektörün sponsorları da sanırım “Futbol Adamları” olsa gerek… Öyle ya, kadim dostum Bahri Vreskala da Türkiye Futbol Adamları Derneği TÜRFAD’ ın İzmir Şube Başkanı ve de çok yönlü bir kişi ve Spor Adamı… Topla oynananından, topsuz oynananına kadar size 70 spor adı sayabilirim. İnanıyorum ki, bunların çoğunda Vreskala’nın adı geçer. Üstelik o Spor Bakanlığına bağlı Ankara, İstanbul, İzmir gibi spor merkezlerinde İl spor müdürlüğü yapmış ve de Olimpiyat Komitesinde de yönetimin söz sahiplerinden…

***
O da benim gibi iki aydır evde kalanlardan ve işlerini telefonla gerçekleştiriyor. Futbol ligleri de gündemimiz ya, Vreskala ile de “Uzaktan eğitim” misali uzaktan dijital yoldan görüşerek bu yazıyı kaleme aldım. Zaten bu konuda sizlerden bana gelen birçok konu ve sorular var.
Onları da bu kıymetli “Futbol Adamı” na sordum. Takdir edersiniz ki “Adam var, adam gibi adamlar da” var. İşte‘Futbol Adamı kime denilir?’ ile başlayan, ‘derneğinize üyeleri hangi kriterlerdekileri alıyorsunuz?’a kadar olan sorularıma aldığım cevapların özeti şöyle:
-Ne acıdır ki; günümüzde dürüstlük anlayışı maalesef değişti. Görevi üstlenen futbol adam-ları ve benzerleri, geldikleri görevlerini reklam ve işlerini büyütme yeri olarak görmektedirler.
-Futbol adamı, adamları bulunduğu yerde lider olduğunu, onu takip edecek binlerce kişinin var dolduğu bilinci içinde hareketlerine dikkat etmeli ve örnek olmalıdır.
-Futbol adamı, konuşmasına, tavırlarına , davranışlarına dikkat eden, güvenilir olmalıdır.
-Özellikle verecekleri beyanatlarda çok dikkatli olan, taraftarları kışkırtmayan , olumlu yönlendiren, spor camialarını karşı karşıya getirmeyen adamlar futbol adamıdır.
-Kulübü sorumsuzca borca sokup, planlı programlı değil , kısa vadeli , günün kurtarma anlayışına sahip adamlar, yöneticiler futbol adamı olamazlar.

***
-İzmir'de Mazhar Zorlu, Selçuk Yaşar gibi kulübe verdiklerini geri almayanlar gibi olan futbol adamlarını hatırlayacak olursak Bana göre, rahmetli Almus VRESKALA (Altay), rahmetli Özdemir Arnas, Bülent Özkul (Göztepe), Tahir Türetken (Karşıyaka), İlyas Sipahi, Haydar Aryal, İsmail Şişmanoğlu (İzmirspor) ve de Altay’a Gaziemir spor tesislerini kazandıran İbrahim Yüncü. İstanbul’da da Fenerbahçe Fikret ARICAN, Galatasaray Dr.Ali URAS, Beşiktaş Süleyman
SEBA..

***
TÜRFAD Türkiye Futbol Adamları Derneği İzmir Şubesinin 103 üyesi var. Yönetimde profesyonel kulüplerimizde (bütün kulüplerimiz) yöneticilik , başkanlık yapmış doktorluk, avukatlık , futbol hakemliği, mali işler hizmetlerinde bulunmuş spor adamları ile ile devlet kademeleri üst bölümlerinde görev yapmış sporla ilgili bilgi sahibi olan kişiler yer almaktadır. Bahri Vreskala da futbolumuzun bulunduğu yerden daha başarılı olabilmesi hususunda detaylı bir "Futbolumuz Nasıl Kurtulur " raporu hazırladı. Ayrıca yapılacak TÜRFAD tüzüğünün tadilatı ile ilgili değişecek ve ilave edilecek maddeler üzerinde yoğun bir çalışma yapmış.

***
TFF Başkanı Nihat Özdemir’in açıklamasına göre Süper Lig 12-13-14 Haziran da başlayacak, 26 Temmuz'da sona erecek. Bu arada 26 Ağustos’ta da Şampiyonlar ligi finali de ülkemizde yapılacak. Kontrollü Sosyal Hayatımız içinde geçecek seyircisiz maç dönemi hayırlı olsun.