17 yaşında femur kemiğini kırıp sakat kalma riskiyle karşı karşıya kalan, ardından ciddi bir ameliyat geçirip futbola dönen Atakan Çankaya, henüz 19 yaşında Altay'ın vazgeçilmezi oldu. 3. Lig'in ardından 2. Lig'de de şampiyonluk yaşayan, Galatasaray ve Beşiktaş'ın transfer listesine giren genç oyuncu 9 Eylül Gazetesi'ne önemli açıklamalar yaptı.

Geçen sezon yaşanan 3. Lig Play Off şampiyonluğunun ardından, bu yıl da 2. Lig'de ipi göğüsleyen Altay, eski şaşalı günlerine geri dönmeye hazırlanıyor. Yedi sezon sonra TFF 1. Lig'de mücadele edecek Büyük Altay, ait olduğu Süper Lig'e bir adım daha yaklaşmış oldu. Siyah beyazlıların 2 sezon üst üste yaşadığı şampiyonlukta başrol oynayan oyunculardan biri 19 yaşındaki Atakan Çankaya'ydı. İzmir ekibinin altyapısından çıkan, orta sahadaki mücadeleci futboluyla "Yerli Atiba" lakabını alan genç yetenek 55 kez Altay formasını terletti. Yeteneğiyle Süper Lig takımlarının dikkatinden kaçmayan Atakan, Galatasaray ve Beşiktaş'ın transfer listesine girdi. Atakan'ın başarı hikayesindeki kader anı ise 17 yaşında yaşadığı talihsiz bir sakatlık oldu. Genç oyuncu sakat kalma riskiyle karşı karşı kaldığı sakatlığını şöyle anlattı: "Altay altyapısındayken idman sırasında topa basarak femur(uyluk) kemiğim kırıldı. Vücudun en güçlü ve kırılması en zor kemiğinden sakatlık yaşadım. Atlatmak kolay olmadı. Psikolojik sorunlar yaşadım. Futbolu bırakma noktasına geldim.

İzmir'deki çoğu doktor ameliyatımı yapmaya üstlenmedi. Durumum ciddi olduğu için sakat kalma riskim vardı ve kariyerlerinde böyle bir dosyayı eklemek istemediler. Ardından Hidayet Türkoğlu'nun çapraz bağ ameliyatını yapan 9 Eylül Üniversitesi'nden doktor Onur Başçıoğlu "Seni iyileştiririm" dedi. Sakatlığımdan 6 ay sonra bu ameliyatı yaptı ve beni futbola döndürdü. Ya sakat kalacaksın ya da futbola döneceksin dediler. Çünkü ameliyatta ya ayağım kırılacaktı ya da düzelecekti. Bende hayalim yarım kalacağına ayağım yarım kalsın dedim. İki türlü de yarımlıktır dedim ve ameliyata girdim. 2015-16 sezonunun son maçında ise A takımda oynadım. Adım adım gidip formumu yakaladım. Şu an hayatımın en mutlu günlerini yaşıyorum. Yürüyemeyecek denilecek sakatlığı 2 şampiyonlukla atlattım diyebilirim."


Babamın kaderini yaşıyorum


Kendisini A takıma alan ilk teknik adam olan Ümit Turmuş'un yıllar önce babasını da keşfettiğini anlatan Atakan, "Babam Erdoğan Çankaya, gençlik yıllarında Şirinyer İdman Yurdu'nda top oynadı. O dönem Yeni Malatyaspor'u çalıştıran Ümit Turmuş, Şirinyer'i izleyip 3 futbolcu beğenmiş ve bunlardan biri babammış. Ancak dedem, oğlunu Malatya'ya göndermek istememiş. Dedemin çay ocağı varmış ve babam da orada çalıştığı için şehir dışında top oynamasına sıcak bakmamış. Babamın kaderini yaşıyorum diyebilirim. Ümit Hoca'ya da bu durumu söyledik ve çok şaşırdı. Şu an babam, annemle birlikte bir hastanede memur olarak görev yapıyor" dedi.

Özden Hoca'nın tişört totemi tuttu


Sportif Direktör Özden Töraydın'ın son 4 maçta takımın başına geçmesiyle müthiş bir hava yakaladıklarını ifade eden genç orta saha, "Şampiyonluğa inandık. Oyuncu grubu olarak kenetlendik. Hatta bazı ufak uğurlarımız vardı. Özden Hoca, son 4 maçta maçlarda parçalı siyah beyaz tişörtünü giydi. O geldiğinden beri 4 hafta boyunca aynı idman programını uyguladık. Her perşembe topluca kahvaltıya gittik. İdman için toplanma saatlerimiz, yemek yeme dilimimiz hiç değişmedi" dedi.

Saçını boyattı Turmuş keşfetti


2016-17 sezonunda Serdar Sabuncu'nun ayrılışının ardından teknik direktörlük görevine gelen Ümit Turmuş'un ilk maçında kendisini 11'de oynatmasının hikayesini şöyle anlatan başarılı futbolcu, "Ümit Hoca'nın genç oyuncuları keşfeden bir isim olduğunu biliyordum. Ona kendimi göstermem gerektiğini düşünüyordum. Hatta dikkat çekmek için saçlarımı boyatmıştım. Ligin 10. haftasında Ümit Hoca bizimle çalışmaya başladı. Pazartesi imzayı attıktan sonra çarşamba günü A takım, U 19'la antrenman maçı yaptı. Biz de U 19'daydık ve çok başarılı bir takımımız vardı. İlk yarı U 19'da oynadıktan sonra, ikinci yarı kenara alındım. Tribünden maçı izleyen Turmuş da bana bağırıp "İkinci yarı bizim takımla oyna" dedi. Karşılaşmadan sonra yanıma gelip A takımın yarınki ter idmanına katıl dedi. Pazar günü de bir bakmışım A takımda 11'deyim. Ve o günden sonra sürekli as takımda yer aldım" dedi.

KSK'ye yenildik kendimize geldik


Şampiyonluk maratonunda kırılma anının kaybettikleri Karşıyaka maçı olduğunu kaydeden Atakan Çankaya, "Sezon içinde çok inişli çıkışlı grafik sergiledik. Ligin alt sıralarındaki Silivri, Fethiye gibi takımlara puanlar kaybettik. Hep sezon içinde telafi ederiz düşüncesi vardı. Düşmesi kesinleşmiş bir Karşıyaka'ya kaybedince kendimize geldik ve kalan 4 maçın hepsini kazanma zorunluluğunda hissettik. Ve hedefimize ulaştık" diye konuştu. Gümüşhane maçında küskün taraftarların tribüne döndüğünü gördüğü için mutlu olduğunun altını çizen Atakan, "Küçükken maça geldiğimde yaşadığım atmosfere Gümüşhane mücadelesinde şahit oldum. Uzun sürenin ardından camiamızı bu kadar bütünleşmiş gördüm. Gümüşhane maçını çok istemiştik. Onların desteğiyle kazandığımız için çok sevinçliyim" cümlelerini kullandı.


Hayalim Alsancak'ta oynamak


Süper Lig'in şöhretli kulüpleri Galatasaray ve Beşiktaş'tan transfer teklifi aldığını doğrulayan Atakan Çankaya, kariyer planını şöyle anlattı: "3. Lig ve 2. Lig şampiyonluğu yaşadım. Bu sene 1. Lig'de oynayacağım. Küçüklüğümden beri Altaylı olduğum için ve Alsancak Stadı'nda top toplayıcılık yaparak o aşkı yaşadığmız için hayalim Alsancak Stadı'nda Altay formasıyla top oynamak. Kulübümün faydasına bir teklif gelirse tabii ki boynum kıldan ince. Ama ben Altay'da devam etmek istiyorum."

Gol sevinçlerinde kendimi kaybediyorum


Yaşanan gol sevinçlerinde yaptığı hareketler sebebiyle, Altay'ın taraftar sitelerinde kendisiyle ilgili komik paylaşımlar yapılan Atakan, gol olduktan sonra kendisini kaybettiğini söyledi. Genç oyuncu, "Arkadaşlarıma bilinç dışı olarak tekme atıyor ve tokat atıyormuşum. Hiç farkında değilim. Fazla adrenalinden dolayı böyle komik görüntüler veriyorum. Sosyal medyada da taraftarlarımız bu durumu komik bir şekilde yansıtmışlar. Çok hoşuma gitti. Bundan sonra bu gol sevincini totem haline getirmek istiyorum. Gol atan arkadaşlarım benden korksunlar" diye konuştu.