Haber/ Levent ARIÖZ

İzmirli futbol kulüpleri bilindiği üzere uzun süre iç sahada maç oynayacak stadyum sıkıntısı çekmişti. Şehir içinde yeterli stat bulamayan takımlar, Manisa'da, diğer Ege Bölgesi'ndeki statlarda, hatta Sakarya'da bile oynamak durumunda kalmıştı. O dönemlerde İzmir Atatürk Stadı her daim, zorda kalan kulüplerin adeta sığınacağı bir liman olmuştu. Göztepe ile Altay Süper Lig'e kadar yükselen serüvenlerinde tarihi stattan çoğu kez yararlanmıştı. Yaşadıkları 2. ve 3. Lig şampiyonluklarında efsane mabedin hep katkısı vardı. Karşıyaka da Alsancak Stadı yıkıldıktan sonra, birinci evi olarak hep Atatürk Stadı'nı kullandı. Küme düşme acıları da yaşadı. 2. Lig'in kıyısından döndüğü Play Off maceralarında Atatürk Stadı'ndaki Karşıyakalı taraftarların desteğini aldı.

İHTİYAÇ OLURSA HAZIR

Bucaspor da yine Buca Arena Stadı'nın bakımda olduğu dönemlerde Atatürk Stadı'nı ara ara da olsa kullanan ekiplerdendi. Sonrasında Göztepe'nin Gürsel Aksel Stadı'na kavuşması, Altay'ın yenilenen Alsancak Mustafa Denizli'nı kullanmaya başlaması ve son olarak Karşıyaka'nın Bornova Aziz Kocaoğlu Stadı'na taşınmasıyla Atatürk Stadı eski gözde yapısını yitirdi. Şu an stadı sadece sahası bakımda olan 3. Lig ekibi Bergama Belediyespor kullanıyor. Kırmızı lacivertli ekip de kısa sürede ilçesine yakın bir bölgedeki bir stada geçmek istiyor. Şu an eski gözdeliğini yitirse de yine bir futbol takımı başı sıkışsa gideceği ilk stat kuşkusuz Atatürk Stadı olacak.

Tamamen yenilendi

Özellikle 30 Ekim'deki İzmir Depremi'nden sonra, sağlamlığı tartışılan, dış cephesindeki duvarların zarar gördüğü görülen Atatürk Stadı, geçtiğimiz günlerde ciddi bir bakımdan geçerek yepyeni bir görüntü aldı. Stat dışının tamamen boyandığı görülürken, kolonlarının da sağlamlaştırıldığı öğrenildi. Ayrıca futbol dışında da bir çok spor branşına hizme veren komplekste, iç alanlardaki spor salonlarının boyaları yapıldı, eksik yerlerin tadilatı tamamlandı.

Halkapınar Spor Salonu tadilatta

Yine bakımsız bir görüntüsü bulunan Halkapınar Spor Salonu da ihaleye çıkarak yenileniyor. İhaleyi alan firma tadilata başladı. Salonun içindeki idari bölümler, Atatürk Stadı'na taşındı ve orada hizme vermeye devam ediyor. Halkapınar Spor Kompleksi'ndeki basketbol, voleybol salonu ile birlikte dış cephe tamamen yenilenerek, eski bakımsız görüntüsünden uzaklaşacak. Ayrıca bölgedeki Atmalar sahası ile Atletizm pistinde de yenileme çalışmaları devam ediyor. Özetle Atatürk Stadı, belki futbol takımlarının gözünden düştü ancak İzmir'deki amatör branşlara son sürat hizmet etmeye devam ediyor.

6 yıl önce de yenilenmişti

İzmir Atatürk Stadyumu, 1971 Akdeniz Oyunları için inşa edildi. 51.337 kişilik kapasitesi ile ülkedeki en büyük ikinci olimpik stadyumu konumunda. Yarım asırdır Türk sporuna hizmet veren ve sayısız müsabakalara ev sahipliği yapan Atatürk Stadı, dökülen beton sıvaları ve depreme dayanıksız olduğu iddialarıyla da her zaman kafalarda soru işareti bırakmıştı. Atatürk Stadı, son yapılan tadilattan 6 yıl önce ciddi bir bakımdan geçmişti. Tesiste çürüyüp koltukların üzerine düşmeye başlayan kapalı tribünün ahşap çatısı tamamen değiştirilmişti. Dev tesiste maçlar ve atletizm yarışlarının yanı sıra tribün altlarındaki salonlarda her gün farklı branşlarda yüzlerce sporcu çalışıyor. Stadın geçmişte 80 bin olan kapasitesi koltuklarla 51 bin 295'e düşürülmüştü.