Röportaj/ Levent ARIÖZ

Ramazan Kurşunlu, Çağdaş Atan, Tuna Üzümcü, Fatih Egedik, İbrahim Akın, Necati Ateş. Altay'ın bir dönem Paf takımının oluşturan kadro. O gencecik oyuncular çoğu zaman, dönemin A takımını bile yenmiş, Teknik Direktör Ümit Kayıhan'ın büyük beğenisini kazanmıştı. Efsane jenerasyonun içinde daha sonra Şampiyonlar Ligi'nde oynayan da oldu. Altay'ı Avrupa liglerinde temsil eden de. İçlerinden biri de Anadolu'dan şampiyon çıkmaz tabusunu yıktı. Bursaspor'la büyükleri dize getirip tarih yazarak şampiyonluk yaşayan kadroda yer aldı. O kim mi? Tuna Üzümcü. Siyah beyazlıların altyapısından çıkıp, A takımında forma giyen, yüksek bir bonservis bedeliyle Gençlerbirliği'ne transfer olan, Beşiktaş forması giyen, Bursaspor'la şampiyonluk yaşayan 37 yaşındaki futbol adamı 2 yıl önce futbolu bıraktı. Futboldan sonra ticarete atılan ve futbolcu menajerliği yapan Tuna Üzümcü, 9 Eylül Gazetesi'ne kariyerini, hedeflerini ve gündemi şöyle değerlendirdi:

Ligler kontrollü tamamlanmalı

" Şu an en yoğun konuşulan gündem liglerin ne zaman başlayacağı. Menajerlik yaptığımdan dolayı kulüplerle faal olarak görüşüyorum. Herkes çok karamsar. Hiçbir şey net değil. Bu bilinmemezlik futbolcuları olumsuz yönde etkiliyor. Kulüplerin topbaşı yapma tarihleri sürekli değişiyor. Öncelikle tarih olarak sezon başlangıcının belirlenmesi gerekiyor. Liglere kesinlikle devam edilmeli. Çünkü bütün kulüpler planlarını 34 maç üzerinden hesaplıyor. Şampiyon olacak takım, Avrupa'ya gidecek ekip, küme düşecek kulüpler belli değil. O yüzden ligin kontrollü bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Çünkü çok fazla emek var. 8 hafta kala bir takımı şampiyon yapıp, düşürmek diğer takımlarının emeğiyle oynamak olur. Ligin adının konması gerekiyor. Futbol ekonomisini ayakta tutan canlı yayın ve iddaa gelirlerini göz ardı etmemek lazım. Zaten iyi olmayan futbol ekonomisi bu 2 gelirden mahrum kalırsa Türk futbolu 10 yıl geriye gider. Ve toparlamak çok zor olur."

Özgür Başkan'la camia tekrar bir araya geldi

"Altay'ın altyapısında yetiştim. Bonservis kazandırarak transfer oldum. Siyah beyazlılar benim yuvam. Koyu bir taraftarıyım. Çok zor bir dönemden geçtiler ancak Özgür Ekmekçioğlu başkanlığında doğru yapılanarak, birinci lige kadar geldiler. Devamının geleceğini düşünüyorum. Ama önümüzdeki 1-2 sezon çok önemli. Özgür Başkan'la beraber Altay camiası tekrar bir araya geldi. Camia bu heyecanı kaybetmeden Altay Süper ligi yakalamalı."

Leandrinho kazanılırsa yeni transfer gibi olur

"2 sene önce futbolu bıraktığımdan beri Altay'ın her maçını takip ediyorum. Karşılaşmaları da Altay'ın altyapısından yetişmiş arkadaşlarım Ramazan Kurşunlu, Fatih Egedik, Yasin Avcı, Oktay Kuday gibi isimlerle birlikte izliyorum. Yabancı futbolcular Kappel ve Leandrinho ile Denizlispor'da beraber oynadım. İkiside karakterli ve çok yetenekli. Kappel kendini ispatladı ama Leandrinho'nun kalan haftalarda tekrar kazanılması halinde Altay'ın yeni transferi gibi olacağını ve üst lige çıkma yolunda ekstra faktör olacağını düşünüyorum. Ayrıca İbrahim Öztürk'le Bursaspor'da şampiyonluk yaşadım. Altyapıdan yetişen Cenk Özkaçar'ın da çok iyi bir stoper olacağını öngörüyorum. Usta forvet Marco Paixao ile de 2 yıllık mukavele yenilenmesi de doğru bir hareket. Bazı futbolcular yaşsızdır ve Paixao profesyonelliği, kalitesi ve kendine bakmasıyla uzun yıllar oynamayı hakediyor. Doğru yabancılar ve yerli oyuncuların uyumuyla Altay, en yakın zamanda Süper Lig hedefine ulaşır. Süper Lig'de tabi yabancı sayısı artıyor ve dikkat edilmesi gereken bir husus. Ben Süper Lig'de oynarken 6 yabancı hakkı vardı. 6'sı da kaliteliydi. Şimdi Türkiye'ye gelip adını bilmeden giden yabancılar var. Hiçbir takımın 14 çok iyi yabancı futbolcu bulma imkanı yok. Altay'da eğer Süper Lig'e çıkarsa özellikle yabancı konusunda ince eleyip sık dokumalı."

Devlet desteği İzmir kulüplerine yapılmıyor

"15 farklı takımda ve bir çok şehirde oynadım. Diğer şehirlerde gördüğüm devlet desteği, belediyelerin, valilerin kulüplere yardımına İzmir'de şahit olamıyorum. Malesef böyle bir problemimiz var. Samsun'da, Erzurum'da, Adana'da kulüplere arka çıkılırken, maalesef İzmir es geçiliyor. Şu an devlet ya da belediye tarafından desteklenmeyen kimsenin ayakta kalma ihtimali yok. Göztepe şampiyonluk yaşayacak potansiyele sahip. Şampiyonluğu getirecek en önemli unsur başkan, yönetim ya da taraftar değildir. Doğru futbolcu jenerasyonunun yakalanmasıdır. Biz Bursa'da iyi bir oyuncu grubu yakalayıp şampiyon olduk. Galatasaray UEFA kupasını aldı. O takım milli formayla Dünya 3.'sü oldu. Karşıyaka'ya gelecek olursak maddi olarak işleri çok zor. İlçesinde oturduğum takımı yakından takip ediyorum. Büyük borçlarla uğraşıyorlar. Ekonomik sıkıntı olunca transfer yapamıyorlar. Altyapıya fazla yatırım yapamıyorlar. Çok fazla zaman kaybediyorlar."

İstanbul takımları kaos içinde Anadolu'dan şampiyon çıkar

"Bursaspor ile İstanbul takımlarının çok güçlü olduğu dönemde şampiyon olduk. Bu sezon ve önümüzdeki yıllarda Anadolu'dan yine ligi zirvede bitirecek ekipler olacak. Trabzonspor, Sivasspor, her ne kadar İstanbul takımı olsa da Başakşehir'in ipi göğüslemesi çok olası. Çünkü Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş kaos içerisinde. Bizim şampiyon olduğumuz sezon Anadolu takımının şampiyon olması imkansızdı. Büyük takımlar yıldızlar alıyordu. Guiza, Anelka, Roberto Carlos'la mücadele ediyorduk. Başka bir takımı şampiyonluğa yaklaştırmıyorlardı bile. Biz zinciri kırdık ancak devamı gelmedi."

Alex'in ayakları sihirliydi ondan top almak imkansızdı

"Futbolculuk döneminde en etkilendiğim isimlerin başında Fenerbahçeli Alex De Souza gelir.

Onun ayakları sihirli gibiydi. Karşı karşıya kaldığında alacağınızı zannediyorsunuz ama aynı çalımı atacağını bildiğin halde geçemiyordun. Aynı büyülü ayaklar Yusuf Şimşek'te de vardı. Çok büyük

futbolcularla aynı dönemde oynamak bana çok şey kattı. Umarım önümüzdeki dönemde antrenörlüğümde de bu tecrübelerimi futbolcu arkadaşlarıma aktarırım."

Futbol oynamak ve hocalık yapmak rüyalarıma giriyor

"Yakın zamanda teknik direktörlük yapmayı düşünüyorum. 10 yaşından 38 yaşına kadar yeşil sahalarda mücadele eden insanların ticaretten öte yeşil sahanın içinde olması taraftarıyım. Diplomamı alıp yeşil sahalara dönmek istiyorum. Kendimi bazen oynarken, bazen yönetirken hayal ediyorum. Rüyalarımda sık sık görüyorum. Futbolu çok seviyorum. 15'e yakın takımda forma giydim. Çok güzel sezonlar geçirdim. Tekrar aynı heyecanı yaşamayı iple çekiyorum."

PAF takımı o dönem As takımı yeniyordu

"Altay'da Paf takımında oynarken Ramazan Kurşunlu, Çağdaş Atan, Fatih Egedik, Oktay Kuday, İbrahim Akın, Necati Ateş, Eralp Erboğa gibi oyunculara sahiptik. Saydığım isimlerin hepsi Altay'a bonservis kazandırarak transfer olan, görevini yerine getiren oyuncular. Zaman geliyordu bu Paf takım, Süper Lig'deki as takımı yeniyorduk. Teknik Direktörümüz Ümit Kayıhan'ın büyük beğenisini kazanıyorduk. Zamanla a takıma monte olduk ve hepimiz önemli kariyerler elde ettik."