Haber / Levent ARIÖZ

İzmirli işitme engelli Yusuf Şiyar Kıran, tekvando sayesinde hayatındaki engelleri kaldırdı.

3 yaşında kulaklarından rahatsızlanıp duyma yetisini kaybeden Yusuf, babasının eski tekvandocu olması sebebiyle küçuk yaşlarda sporla tanıştı. "Benim de televizyonda sık sık aksiyon filmleri izlemem babamın bu kararında etkili oldu" diyen genç sporcu, 8 yaşında kapısından girdiği Buca'da faaliyet gösteren Genç TED Gençlik Spor Kulübü'nde almadık madalya bırakmadı. Gençler kategorisinde son 4 Türkiye şampiyonluğunu kazanan, Avrupa Şampiyonluğu ve Dünya ikinciliği kazanan 18 yaşındaki sporcunun yeni hedefi Mayıs ayında Brezilya'da düzenlenecek İşitme Engelliler Olimpiyatları'ndan çifte altınla dönmek. Milli sporcu olması sebebiyle de burs kazanan ve sınavsız olarak üniversiteye girme hakkı kazanan Yusuf, adeta tekvandoyla yeniden doğdu. Genç sporcunun antrenörü Hülya Tuksal, "Yusuf, ailesinin desteği ve sporla tanışması sayesinde hayata dört elle sarıldı. Sosyalleşemeyen, hayata adapte olma şansı bulamayan diğer engellilerin aksine normal bireylerden farkı yok. Dezavantajlı bireylere fırsat verilirse neler yapabileceklerini görüyoruz. Belediyelerin spor kulüpleri ve büyük şirketler engelli bireylere sahip çıkmalı" dedi

EVLADI GİBİ OLDU

27 senedir tekvando antrenörlüğü yapan ve 36 milli sporcu yetiştiren Tuksal, Yusuf'un uzun süre normal bireylerle aynı kategoride yarıştığını belirtip, " Bu durum onun için avantaj oldu. İşitme engelliler kategorisine geçince rakipsiz oldu. 4 yıldır Türkiye şampiyonluğunu bırakmıyor.

2 aydır milli takım kamplarında eğitim görüyor. Çarşamba günü son kampa gidip, oradan Brezilya'daki olimpiyatlarda yarışacak. 1-15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek turnuvada gözümüz onda olacak. Hedefimiz madalya" dedi. İşitme cihazını kullandığı için genç sporcuyla iletişimlerinde bir sıkıntı olmadığını ekleyen Hülya Hoca, " Ayrıca dudak okuyabiliyor. Alıştık birbirimize. 11 senedir öğrencim ve evlat gibi oldu benim için" diye konuştu.

Hayata küsmesinler

Antrenör Hülya Tuksal, dezavantajlı çocukların hayata küsmemesi için sporla tanıştırmanın şart olduğunu dile getirdi. Tuksal, "Yusuf'un ailesi çok ilgili. Annesi işini bırakıp çocuğunun kendi özel durumuyla bizzat ilgileniyor. Babası aynı şekilde. Bana bir cevher getirdiler ben de işledim. Bu tipte çocuklar hayata küsmesin. Elimden gelen bir şey olursa ben ve kulübüm destek olmaya her zaman hazırım. Ayrıca kendilerine en yakın belediyelere gitsinler. Evlerinde kalmasınlar. İzmir'de bütün belediyelerde birçok spor branşı var. Bir millilik, çocuğun tüm hayatını değiştiriyor. Yusuf bu sene üniversite sınavına girmeden direkt Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu'na gidebilecek. Devlet sporcusu olduğu için bursunu alıyor. Tek isteğim umarım Yusuf ilerleyen dönemlerde kendi gibi olan çocukların hayatına dokunur" cümlelerini kullandı.

Yusuf: Spor bir aşk oldu

Şampiyon sporcu Yusuf Şiyar Kıran, tekvandonun kendisi için bir aşk olduğunu belirtti. Kıran, "Antrenmana severek geliyorum. Başarılar geldikçe daha motive oluyorum. Umarım Brezilya'daki olimpiyatlarda iki altın madalya kazanırım. İzmir'de benim gibi işitme engelli tekvandocular var.

Onlar da yetenekli ama daha çok ilgiye, desteğe ihtiyaçları var. En büyük isteğim salon açmak ve spor yapmak isteyip imkanı olmayan gençlere eğitim vermek. Engelli bireylere çağrım eve kapanmasınlar. Çekingen olmasınlar. Sporla tanışırlarsa hayatlarının değişeceklerini bilsinler" ifadelerini kullandı.