Gaziemir Belediyesi Kadın Atletizm Takımı imkansızlıklara göğüs gerip, Atletizm Ligi'nde Süper Lig'e yükseldi. Tek formayla yarışlara çıkan, tartan pisti olmadığı için suni zeminde çalışan, atletizm malzemelerini kendi imkanlarıyla yapan Gaziemirli Kadınlar tarih yazdı.

LEVENTÜlkenin spor gündemi sadece futbola odaklanmış durumdayken, diğer branşlarda başarılar imkansızlıklara rağmen filizlenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir'i Süper Lig'de temsil eden bir kulüp daha eklendi; Gaziemir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Kadın Atletizm Takımı.
Gaziemirli Atletler, Spor Toto 1. Lig'i ilk iki sırada bitirerek en üst kademeye yükselmeyi başardı. Geçen sene 1 puanla kaçan Süper Lig'e yükselme şansını bu sefer kaçırmayan Gaziemirli Kadınlar, zor şartlara rağmen hedefe ulaşmasını bildi. Diğer atletizm takımları sporcuları maaş almalarına rağmen, maddi beklenti içinde olmayan Atletizm Ligi'ndeki en amatör kulüp olan, tartan pisti olmadığından dolayı Gaziemir İlçe Sahası'nın suni zemininde çalışan, malzeme sıkıntısından dolayı engel borularından, atma toplarına dek tüm aletlerini kendi yapan Gaziemir'in Kadın Atletizm Takımı, aile havası yakalayarak rakiplerini dize getirdi. Unutulmaz başarının mimarlarından takımın koordinatorü ve başantrenörü Adnan Yahşi, en küçüğü 17, en büyüğü 50 yaşından oluşan sporcu kadrosuyla gurur duyduğunu ifade etti.


Sporcuların hepsi Gaziemirli


Yahşi, "Takımı İzmir'de ikamet eden kızlardan oluşturduk. Kentimiz yıllardır atletizm fabrikası niteliğindeydi. Ancak maddi yetersizliklerden dolayı antrenörlerimiz ve sporcularımız şehir dışındaki kulüplere çalışıyor. Biz 5 yıl öncesinden bu duruma kafayı taktık. Tamam paramız pulumuz yok ama İstanbul'dan Ankara'dan Tokat'tan, Trabzon'dan Süper Lig takımı var. İzmir'den neden yok dedik. Gaziemir Belediyesi bize inandı ve kapılarını açtı. 2 yıldır onlarla birlikte çalışıyoruz. Geçen sezon 1 puanla Süper Lig'ı kaçırdık. Bu talihsizlik bizi daha da kamçıladı" dedi. "Yeni sezona "Çayı tekrar koyuyoruz. Nerede kalmıştık" diyerek başladıklarını kaydeden Yahşi, "Bu kez çayın yanında kurabiye yapalım dedik. Ekstra antrenör desteği aldık. Kimse Süper Lig'e çıkacağımıza inanmadı. Gaziemir dışından hiç bir sporcu bünyemizde olmadan 1 puan farkla Türkiye 2.'si olup Süper Lig'e çıktık. İzmir adına tarih yazdığımız için gururluyuz" dedi.

Atletizm Ligi'ndeki en amatör kulübüz


Türkiye Atletizm Ligi'nde mücadele eden en amatör kulüp olduklarını kaydeden antrenör Adnan Yahşi, "Çocukların hiç biri 5 kuruş para almıyor. Ulaşım, konaklama ve beslenmelerini bizim desteğimiz ya da ailelerin fedakarlıklarıyla karşılıyorlar. Bir tek formayla müsakabakalara gittik.
Yıkayıp, tekrar giydik. Sporcular kendi ayakkabılarını aldılar. Fedakarlık yaparak Süper Lig'e çıktık. Gaziemir Belediyesi bayramdan sonra meclis toplantısına davet etti. Orada ödüllendirilecekler ve bir planlama yapacağız. Maddi olarak en azından antrenman yol masrafları bile karşılanırsa bizim için büyük katkı olur. Gaziemir Belediye Başkanımız Halil İbrahim Şenol'un destek olacağından kuşkumuz yok, kendisi her zaman amatör sporun ve sporcuların yanında olmuştur" cümlelerini kullandı.

Engel tahtası laminanttan


Malzeme konusunda yaşadıkları sıkıntıları kendi imkanlarıyla çözdüklerini söyleyen Yahşi, " Boru kaynak makinemiz var. Su borularından engel yapıyoruz. Atma malzemelerini tenis toplarından,hentbol toplarından içlerini doldurarak yani bir sürü icatla oluşturuyoruz. Kızak yapacağız, kaynakçıya gidiyoruz. Küçük çocuklar için atletizm malzemeleri yaparken, terzi, araba tamircisi hatta bakkal gibi farklı meslek gruplarından yardım alıyoruz.Mesela sporcular engel geçme antrenmanlarında çok fazla engel tahtası kırıyor ve orjinali çok pahalı. Sporcuların ailelerinden laminantçılar var, para vermemek için onlara engel tahtası kestiriyoruz. Ligde rakipler tartan pistte çalışırken, suni çimde idman yapan tek takım biziz. Sporcularımızın çoğu Gaziemirli ve orjinal tek atletizm sahası Halkapınar Atatürk stadında olduğu için, yol masrafının çok çıkmaması adına Gaziemir İlçe Sahası'nı kullanıyoruz. Umarım belediye ile görüşmelerimiz neticesinde bizim ilçe stadımız da süper lige yakışan bir tartan sahaya kavuşur" ifadelerini kullandı.

Saçlarını örüp yarışa çıkıyorlar


Gaziemir'in başarılı atletlerinden Şerife Uysal 2000 doğumlu. 2 yıldır atletizmle uğraşan genç sporcu, yakalanan aile ortamının başarıyı getirdiğini ifade etti. Müsabakalara çıkmadan önce motive olma yönteminin ıslık olduğunu belirten başarılı atlet. "Adnan Hoca'yla ıslıklaşarak anlaşıyoruz ve yarışa tamamen adapte oluyorum. Ayrıca Hocamız ne zaman beni fırçalasa en iyi derecemi koşuyorum. Takım olarak uğurumuz ise yarışlardan önce saçlarımızı örmek. Gelecek sezon Süper Lig'de kalıcı olup İzmir'i çok iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.


Katya ekibin Asprin'i


1999 doğumlu Buket Katya Orhonsayın, Adnan Hocanın deyimiyle takımın asprini. Deyimi yerindeyse her derde deva. Hangi branşta eksik olsa yarışarak eksiği kapatan Buket, heptatlon sporcusu. Bu sene çoklu branşlarda Balkan 3.'sü olan, ferdi olarak Türkiye 2.'liğini kazanan genç atletin antrenörü Naşide Aday'a göre 1-2 sene sonra Avrupa'da adından söz ettirecek bir sporcu olması bekleniyor. "Maddi zorluklara rağmen Süper Lig'e çıktık" diyen Orhonsayın, "Çivili ayakkabılarımın 4'ü antrenörüm Naşide Aday'ın eski rekortmen kızı Pınar Aday'dan aldığım kullanılmış çivili ayakkabılar. Yırtılmak üzere olan ayakkabıyla Türkiye şampiyonasında 2. oldum. Yaşadığımız sıkıntılara rağmen bu işin manevi zevki çok fazla. Bazen karşılık gelmeyince üzülüyoruz. Ama bir aileyiz ve bunun üstesinden gelebiliyoruz" diye konuştu.

Takımın en küçüğü Berfin


Takımın yaşça en küçük atleti Berfin Ceviz. 17 yaşındaki sporcu, rakipleri yaşça büyük olduğundan kendisini hafife almalarını avantaja çevirdiğini söyledi. Berfin, "Hocam tüm atletlerimizin çok yönlü olmasını istiyor. Takım branşında buna ihtiyacımız var. Aniden bir sakatlanma olduğunda diğer sporcu arkadaşının eksiğini kapatabiliyorsun. 1.5 yıldır atletizmdeyim ve çok mesafe kaydettim. Umarım Süper Lig'de de kalıcı oluruz" dedi.

24 saatte final yarışlarına vardılar


Takımın herşeyiyle ilgilenen iki de yaşça büyük sporcusu var. Başantrenör Adnan Yahşi'nin eşi Arzu Yahşi ve gülle ile disk atmada Türkiye rekorları bulunan Sevgi Şen. Beden Eğitimi öğretmenliği yapan ikili genç sporcuların tabiriyle takımın annesi konumundu. Yemekler onlardan soruluyor. Yatma kalkma saatlerini onlar belirliyor. Sporcuları disipline ediyorlar ve en önemlisi harika bir rol model oluyorlar. Master Sporcusu olan 48 yaşındaki Arzu Yahşi, 5 yıllık çabanın sonunda bu sezon şeytanın bacağını kırdıklarını ifade etti. "Son yarış öncesi yolculuğumuz çok çileli geçti" diyen Yahşi, "Otobümüsümüzün arızalanması sonucu 24 saatte İzmir'den Trabzon'a vardık. Organizasyonun ilk toplantısına katılamadık. Ama tüm sıkıntılara rağmen buraya kadar gelmişken kazanmalıydık. Çocuklar çok emek harcadılar. Süper Lig'e çıktığımızı öğrendikten sonra ise stadı İzmir Marşı'yla inlettik. Birinci olan takımın sesi o kadar duyulmadı. Biz İzmir takımı olarak Atatürk ve bayrak tişörtlerimizle gittik. Halk bize çok ilgi gösterdi.İzmir'in adını görüntü olarak da sonuç olarak da çok iyi yansıttık" cümlelerini kullandı.

gaziemir

Sevgi Şen rekortmen


Takımın kaptanı Sevgi Şen, 1990'lı yıllarda disk ve gülle atmada bir çok rekor kırdı.
Sporculuk kariyerini bitirdikten sonra Adnan Yahşi'den gelen telefonla hayatının değiştiğini iade eden Şen, "Beden Eğitimi öğretmenliği yapıyorum ve iki çocuğumla ilgileniyorken, Adnan Hoca takıma katılmamı istedi. Ben önce soğuktum. Çocuklarımla konuştuktan sonra aktif spora döndüm. Çok iyi dereceler alıp Gaziemir'in Süper Lig'e çıkmasına yardımcı olduk. Saha içinin yanında dışında Arzu Hoca'yla birlikte takımın annesi kimliğimiz çok önemliydi. Çocukların yemeğinden, uyumasına herşeyiyle ilgilendik" dedi.

Ekip çalışması başarıyı getirdi


Gaziemir Atletizm Takımı'nın tam kadrosu şu şekilde: "Antrenörler: Adnan Yahşi, Arzu Yahşi, Naşide Aday, Taner Akın, Özlem İpli. Sporcular: Şerife Uysal, Berfin Ceviz, Arzum Yüksel, Çağlanur Dalkılıç, Buket Katya Orhonsayın, Ayşe Bayram, Buket Aydın, Benhür Öncel, Hacer Uslu, Gülistan Arslan, Damla Karaoğlu, Serap Doğan, Yasemin Uygar, Sevgi Şen."