Haber/ Levent ARIÖZ

Göztepe'de Tamer Tuna'nın yerine teknik direktörlük görevine gelen İlhan Palut, yeni nesil Türk teknik direktörler arasında en heyecan verici isimlerin başında geliyor. Sergen Yalçın, Okan Buruk, Erol Bulut ve Yalçın Koşukavak'la birlikte dünya futbolunu yakından takip eden ve pozitif futbolu benimseyen genç antrenörler arasında sayılan İlhan Palut kariyerinde adeta sıfırdan zirveye çıktı. Dünyaca ünlü teknik adamlar Jose Mourinho ve Jurgen Klopp gibi parlak olmayan bir futbol kariyeri bulunan Palut, hocalık kariyerine futbolu bıraktığı Hatayspor'da başladı. 12 yaşında kapısından girdiği bordo beyalıların yıllarca formasını giyen ve takım kaptanlığı yapan 43 yaşındaki teknik adam, Hatayspor'da bir rüyayı gerçekleştirdi. Hatayspor'la play-off'lar dahil TFF 1. Lig'de 43, TFF 2. Lig'de 50 ve Türkiye Kupası'nda 11 maçta görev alan İlhan Palut, toplam 104 müsabakada 61 galibiyet, 26 beraberlik ve 17 yenilgi aldı. Bu maçlarda 165 gol üreten Hatayspor, kalesinde 64 gol gördü. İlhan Palut, Hatay ekibiyle yüzde 59'luk galibiyet oranı yakaladı.

Kupada adını duyurmuştu

2016-17 sezonunun son 14 haftasında teknik direktörlük kariyerine başlayan, 2017-18'de Hatayspor'la 2. Lig'i domine ederek şampiyon olan genç çalıştırıcının adını duyurduğu dönem ise 2018-19 sezonu oldu. TFF 1.Lig'deki ilk sezonunu geçiren Hatayspor ve Palut, ligin hem en az gol yiyen ekibi oldu, hem de şubat ayından beri yenilgisiz sezonu tamamladı. Ayrıca Ziraat Türkiye Kupası'nda Başakşehir'i 4-1, Galatasaray'ı 4-2 mağlup eden Hatayspor, aldığı galibiyetlerin yanında oynattığı hücum futboluyla Süper Lig'in iki güçlü takımını adeta ezdi. TFF 1.Lig'i Gençlerbirliği ve Denizlispor'un arkasında 3.bitiren bordo beyazlılar, Palut yönetiminde yarı finalde Adana Demir'i eleyip, finalde Gazişehir Gaziantep'i yenilip, Süper Lig'i kapısından döndü. Palutlu Hatayspor 2016-17 sezonundan bu yana mücadele ettiği 2. Lig ve 1. Lig'de yer aldığı 2.5 senede liglerin en az gol yiyen takımı oldu. İlhan Palut, bu sezon görev aldığı Hatayspor'da 6. haftanın ardından yollarını ayırdı.

Simeone'nin savunma anlayışını örnek alıyor

Dünya futbolunu da yakından takip eden Palut geçtiğimiz aylarda verdiği röportajda, "Diego Simeone’nin savunma anlayışı, Pep Guardiola’nın pas oyunu ve hücum varyasyon çeşitliliği, Jose Mourinho’nun ve Fatih Terim’in camiaları birleştirme gücü ve topluluklarla kurduğu anlamlı bağ, Şenol Güneş’in sönmüş oyuncuları yeniden ayağa kaldırıp birer yıldız isme dönüştürmesine dair felsefelerini takip ediyor, bunları notlarım arasına ekliyorum. "Şu teknik direktörü örnek alıyorum." diyemem ama her teknik direktörden bir şeyler alarak kendi benliğimde bir harman oluşturuyorum" diyerek yeni nesil antrenörler içinde gelişime en açık isimlerin başında geliyor.