Haber/ Levent ARIÖZ

Hedef NACÜlke sporu milyon euroluk bütçelerin ayrıldığı ve uluslararası alanda kısıtlı başarıların yakalandığı futbola odaklanmış durumda ancak diğer branşlar, kendi yağında kavrularak yurt dışında bir çok derece elde ediyor. Vücut geliştirmede Türkiye'nin en önemli sporcularından 3'ü İzmir'de bulunuyor. Mehtap Tanan, Ufuk Doğan ve İlkay Beyga, sponsorlardan sıfır katkı almalarına rağmen, kendi ceplerinden karşıladıkları masraflarla yurt içi ve dışında bir çok derece elde ediyor. Son olarak gelen başarı ise Mehtap Tanan'ın çifte dünya şampiyonluğu. 18-19 Mayıs tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC)'nde düzenlenen Uluslararası Dünya Amatör Vücut Geliştirme Birliği (WABBA) Şampiyonası'nda 53 yaşındaki Tanan, Body Fitness ve Miss Shape kategorilerinde 2 kez Dünya Şampiyonu oldu.

KKTC'den dönüşte havaalanında bir çanta dolusu kupa ve madalyayla geldiğini ancak Türkiye'de arkadaşları dışında kimsenin dünya şampiyonu olduğundan haberi olmadığını ifade eden 53 yaşındaki sporcu, "Kıbrıs'taki turnuvaya giderken uçak biletlerimi kendim karşıladım. Dünya şampiyonu olarak ülkemi çok iyi temsil ettiğimi düşünüyorum. Kariyerimde ayrıca 3 Türkiye ikinciliği, bu yıl bir Türkiye şampiyonluğu ve WABBA'da 2 dünya şampiyonluğum daha var. Şimdi 29-30 Kasım'da Dünya'nın en prestijli turnuvası olan NAC Vücut Geliştirme Şampiyonası'na hazırlanıyorum. 7-8 bin TL'lik bir harcırah gerekiyor. Sponsorlardan destek bekliyoruz" dedi.

Karşıyaka Spor Kulübü'ne çağrı

Karşıyaka'nın Bostanlı Semti'nde faaliyet veren Ufuk Doğan GYM'de çalışmalarını sürdüren Mehtap Tanan, bir Karşıyakalı olarak Karşıyaka Spor Kulübü'ne çağrıda bulundu. Dünya şampiyonu sporcu, "Benim gibi 53 yaşında bu sporu Türkiye'de yapan yok yok. Dünyada bile sayılı. Dünya şampiyonu olduğum turnuvada 36 yaşındaki kadınları geçip çifte birincilik aldım. Bu başarıları Karşıyaka Spor Kulübü adına kazanmak isterim. Vücut geliştirme branşı açarlarsa, yeşil kırmızılı renkleri ve armamızı tüm dünyada temsil edebiliriz. 15 tane madalya garantili sporcumuz var. Sadece şampiyonalara gitmemiz için ulaşım ve konaklamamızı karşılasalar bile bize çok büyük destek olmuş olurlar. 29-30 Kasım Hamburg'da dünya devleriyle karşılaşacağım. Karşıyaka logosuyla orada yarışarak şampiyon olarak hem İzmir hem Karşıyaka'nın adını en iyi şekilde temsil edebiliriz" diye konuştu.

Doğan: Bu spor bana bir araca mal oldu

Kariyerinde 1 Avrupa Şampiyonluğu, 6 Türkiye, 1 şampiyonlar şampiyonluğu bulunan ve şuan kendi adını taşıyan Vücut Geliştirme Merkezi'nde faaliyet gösteren Ufuk Doğan, bu sporu yürütmek için bir çok fedakarlıkta bulunduğunu ifade etti. "6 Türkiye, 1 şampiyonlar şampiyonluğum bana 500-600 bin TL'lik bir araca mal olmuştur" diyen Doğan, "Türkiye'de futboldan, basketboldan başka spor yokmuş gibi davranılıyor. Ben bir futbolcudan daha fazla çalışıyorum. Yememiz, içmemiz, idmanımız farklı. Futbolcular gelip bizden ders alıyorlar. Ama onlar daha fazla para kazanıyor. Avrupa şampiyonluğum var, dünya 9.'luğum var. Galatasaray bir kez UEFA şampiyonu oldu. O futbolcuların ne para aldığını biliyoruz. Biz Avrupa şampiyonu olduk, kimse yüzümüze bakmıyor. Biz bu işe aşığız. En azından milli olduğun zaman ve ülkeyi temsil ettiğin zaman destek olunması lazım" cümlelerini kullandı. Vücut Geliştirme Dalı'nda ülkede bir çok sorun yaşanırken, yurt dışındaki sporcuların inanılmaz destekler aldığını sözlerine ekleyen başarılı sporcu, " Özellikle Mısırlılar bu konuda çok ciddi. 6 ay önceden kamp programları belli oluyor. Doktor kontrolünde ilaçlarını alıp, yemeklerini yiyorlar. Mısır hükümeti bu yarışları milli mesele olarak görüyor. Dünyanın en güçlüsüyüz demek istiyorlar. Ancak biz herşeyi kendi imkanlarımızla yapıyoruz.

İsveç ve Azerbaycan'dan vatandaşlık teklifi aldım ancak ülkeme hizmet etmek istediğimden dolayı kabul etmedim. 2014'te şampiyonlar şampiyonu olduktan sonra dizimden ameliyat oldum. Hep cebimden harcadığım için artık yeter dedim. Ancak Mehtap Tanan aklıma girdi ve 29 Kasım'da Hamburg'da düzenlenecek NAC'a katılmak için hazırlıklarıma başladım.

Sponsora ihtiyacımız var

Vücut Geliştirme sporunda 3 kez klasik dalda, 2 defa 85 kiloda, 1 kez de Atletik Fitness'ta Türkiye şampiyonu, 2 kez Avrupa 7.'si, 1 kez Avrupa 8.'si, 2 defa Dünya 8.'si olan İlkay Beyga, sponsor desteğine dikkat çekti. Beyga, "Yurt içinde ve dışında bir çok başarı elde ettik ve devamının gelmesi için sponsor yardımına ihtiyaç duyuyoruz" diye konuştu.