Hırvatistan ile Fransa arasında yarın oynanacak final maçıyla 2018 FIFA Dünya Kupası'nda şampiyon belli oluyor. Rusya'nın başkenti Moskova'daki Luzhniki Stadı'nda oynanacak maç saat 18.00'de başlayacak

2018 FIFA Dünya Kupası'nda şampiyon, Hırvatistan ile Fransa arasında yarınoynanacak final maçında belli olacak. Turnuvaya ev sahipliği yapan Rusya'nın başkenti Moskova'daki Luzhniki Stadı'nda oynanacak maç saat 18.00'de başlayacak. Karşılaşmada Arjantin Futbol Federasyonundan Nestor Pitana düdük çalacak. Pitana'nın yardımcılıklarını aynı ülkeden Hernan Maidana ve Juan Belatti yapacak. Fransa'nın üçüncü, Hırvatistan'ın ilk finali

Dünya Kupası finalinde karşılaşacak takımlardan Fransa üçüncü kez finalde mücadele edecek. Daha önce evinde düzenlenen şampiyonada 1998'de bir kez kupayı kaldıran Fransızlar, ikinci kupa hedefi ile bu maça çıkacak. Tarihinde ilk kez finalde yer alacak Hırvatistan ise Dünya Kupası'nı kazanarak, tarihe geçmek istiyor.

1998’den sonra tekrar Dünya Kupası’nı kazanma şansını elde eden Fransa’nın en önemli yıldızlarından biri olan Antoine Griezmann, Hırvatistan’la oynayacakları final maçına esprili bir şekilde yaklaştı. Euro 2016’yı finalde Portekiz’e kaybettiklerini hatırlatan Griezmann, “O turnuvada gol kralı olmuştum ancak şampiyon olamamıştık. Eğer daha az gol atmam bize yarayacaksa, elbette gol atmam” ifadelerini kullandı. Teknik direktör Didier Deschamps’ın taktiği belirlediğini belirten 27 yaşındaki forvet, “Hocamız ne derse, sahada onu yapmaya çalışacağız. Hırvatistan çok iyi bir takım. Luka Modric ve İvan Rakitic gibi teknik anlamda çok güçlü oyuncuları bulunuyor. Muhtemelen hocamız, onlara karşı gerekli önlemleri alacaktır” yorumunda bulundu. Paul Pogba da, “Favori biz değiliz. Önümüzde bir 90 dakika belki de daha fazlası olacak. Hırvatistan, komple çok iyi bir takım” diye konuştu.


Fransa gruptan çok rahat çıktı


C Grubu’nda Avustralya ve Peru'yu yenip Danimarka ile berabere kalarak 7 puanla grubu lider bitiren Fransa, Son 16 Turu'nda Arjantin'le gol düellosu şeklinde geçen maçtan 4-3 galip ayrıldı. Çeyrek Finalde Uruguay’ı 2-0’lık net bir skorla eleyen Fransa, yarı finalde Belçika’yı 1-0'la geçerek finale yükselmeyi başardı.


Hırvatistan penaltılarla


D Grubu'nda Nijerya, Arjantin ve İzlanda'yla karşılaşan Hırvatistan üç maçta üç galibiyet alarak grubu lider bitirdi. Son 16 turunda Danimarka'yı; çeyrek finalde ise Rusya’yı penaltılar sonucunda eleyen Hırvatistan, yarı finalde İngiltere'yi uzatmada yenerek finalde Fransa'nın rakibi olmayı başardı.


Fransa'nın üçüncü Hırvatistan'ın ilk


Fransa, tarihindeki 3. Dünya Kupası finaline yükseldi. 1998’de kendi evinde oynanan kupayı müzesine götüren Fransa, 2006’da finalde İtalya’ya kaybetmişti. 2018, Fransa’nın tamamı son 20 yılda çıkılan 3. final maçı olacak. Yugoslavya’nın dağılması sonrası futbol sahnesine 1990’da giren Hırvatistan, ilk kez katıldığı 1998 Dünya Kupası’nda üçüncü olmuştu. Yarı finalde Fransa’ya 2-1 kaybeden Hırvatlar, üçüncülük maçında Hollanda’yı 2-1 mağlup etmişti. Hırvatistan daha sonra katıldığı 2002, 2006 ve 2014’teki kupalarda gruptan çıkamadı.

Ali Koç ve Fikret Orman final için Rusya'da


Beşiktaşlı Vida’nın Hırvatistan Milli Takımı ile finale yükselmesinin ardından Beşiktaş Başkanı Fikret Orman da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Rusya’da mücadeleyi izleyeceğini belirtmişti. Dev karşılaşmayı yerinde takip etmek için Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un da Rusya’ya gideceği öğrenildi.


İki takımda da yıldız çok


Hem Fransa'da, hem De Hırvatistan'da yıldız isimlerin çokluğu dikkat çekiyor. Her iki takım da zorlu finalde bu önemli isimlerine güveniyor

Kendi evinde düzenlenen Euro 2016’yı finalde Portekiz’e kaybeden Fransa, dünya futbolunda ‘90’ların ikinci yarısıyla birlikte elde ettiği üst düzey pozisyonu korumayı sürdürüyor. Özellikle Afrika kökenli futbolcularıyla önemli yıldızlar kazanan ve kadro derinliği elde eden Maviler, turnuvaya en güçlü kadrolardan biri olarak geldi. 1998’de kupayı kazanan takımın teknik direktörü olan Didier Deschamps’ın kontrollü futbolu zaman zaman tepki çekse de Arjantin maçı dışında sadece 1 gol yiyen Fransa, Kylian Mbappe, Antoine Griezmann gibi hücum oyuncularının yanı sıra orta sahada N’Golo Kante ve Paul Pogba gibi güçlü ve dinamik isimleriyle dikkat çekiyor. Sağ bek Pavard da, turnuvada Maviler için olumlu sürprizlerden biri olurken Umtiti ve Varane tandemiyle sol bek Lucas Hernandez’in tamamladığı savunma hattı her şeyden önce gençliğiyle dikkat çekiyor. Santrforda hava toplarına hakim Olivier Giroud ile oynayan Deschamps, Mbappe ve Griezmann’ın desteklediği hücum hattıyla sahaya 4-3-3’e yakın bir formasyonla diziliyor.

En büyük avantaj maestrolar


Luka Modric ve Ivan Rakitic gibi iki orta saha maestrosuna sahip olan Hırvatistan, yetenekli kadrosunun hakkını nihayet 2018 Rusya’yla verdi. Zlatko Dalic’in öğrencileri, 3 zorlu 120 dakikadan muzaffer ayrılarak fizik kalitesini de gözler önüne sererken(Bu noktada Brozovic’in de hakkını yememek lazım) hücumda Mario Mandzukic’e destek veren Perisic ve Rebic, atletizmlerinin yanı sıra gole yakınlıklarıyla da rakip takımlar için büyük tehdit oluşturdu. Lovren ve Vida’dan oluşan stoper hattı, turnuva boyunca göz doldururken bekler Strinic ile Vrsaljko’nun hem hücum hem savunma katkısı ideal seviyedeydi. Kaleci Subasic de özellikle Danimarka eşleşmesinde kurtardığı penaltılarla görevini yaptı. Mario Mandzukic, Luka Modric ve Ivan Perisic ikişer golle takımın gol yükünü çeken isimler konumunda.


Phillip Lahm'dan Almanya yorumu


Almanya'nın efsane kaptanı Philipp Lahm, Dünya Kupası hakkındaki görüşlerini aktardı, Almanya'nın durumunu değerlendirdi. 2014 Dünya Kupası sonrası milli formayı bırakan Philipp Lahm, şu açıklamaları yaptı: "Arka arkaya kupayı kazanmak en büyük arzumuzdu. Alman futbolu, geçen 4 yıl boyunca çok gururlu anlar yaşadı. Rusya'da iyi değildik kabul edelim ama takımın tekrar ayağa kalkacağına, yeni bir jenerasyon bulacağına inanıyorum. "Gary Lineker'in - Futbol 22 kişiyle oynanır, sonunda Almanlar kazanır - sözünü tekrar yaşatacağımıza inanıyorum."


Cüneyt Çakır'a TFF'den övgü


Türkiye Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, Rusya'da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası'nda Hırvatistan ile İngiltere arasındaki yarı final maçını yöneten FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır'ın büyük beğeni topladığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: "TFF 1. Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı ile TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, Moskova'da bir araya geldikleri Cüneyt Çakır ve yardımcıları Bahattin Duran ile Tarık Ongun'u başarılı yönetimlerinden dolayı kutladı. Servet Yardımcı ve Şenes Erzik, ziyarette ayrıca Çakır ve yardımcılarına FIFA ve UEFA başta olmak üzere yetkililerden gelen tebrikleri iletti."


Modric'in gençlere taş çıkartan gücü


İlerleyen yaşına rağmen takımı Hırvatistan'ın final yolunda oynadığı 6 maçın 3'ünde maçın adamı seçilen emektar kaptan Luka Modric, sadece pasları değil, koşu performansıyla da gençlere taşı çıkartıyor. Real Madridli yıldız, 6 maçta 63 kilometre mesafe kat ederek turnuvanın en hareketli oyuncusu olarak kayıtlara geçti. Grup aşamasından sonraki 3 maçta da 120'şer dakika forma giyen ve toplamda 6 karşılaşmada 604 dakika oynayan Modric'in bu performansı ayakta alkışlandı.

Dünya Kupası'nda 2 gol, 1 asistlik bir performans sergileyen Hırvat oyun kurucu, ülkesinin şampiyonluğu halinde turnuvanın en değerli oyuncusu seçilmek için bir numaralı aday olarak da öne çıkıyor. Modric'in Ballon d'Or yarışında eski takım arkadaşı Cristiano Ronaldo'yu geçip 2009'dan bu yana bu ödülü Ronaldo ve Messi dışında kazanan ilk sporcu olma ihtimali bulunuyor.