Haber / Levent ARIÖZ

İzmir'de 52 yıldır sporseverlere hizmet veren Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu'nun 2 ay önce, ani bir kararla kapatılması, binlerce sporcuyu zor durumda bıraktı. Havuzun yanındaki eski hastane binasının yıkımı sonrası başlatılan yeni özel hastane inşaatı nedeniyle, emektar havuz faaliyetlerini durdurdu. Merkezi konumu nedeniyle 15'e yakın kulüp ve 2000'den çok sporcu, yaşanan olay sonrası mağdur durumda kaldı. İzmir Yüzme Spor Kulübü antrenörü Emine Yavuz, yaz dönemi olması dolayısıyla geçici olarak açık havuzda çalıştıklarını, ancak şimdiden kışın ne yapacaklarını kara kara düşündüklerini söyledi. Yavuz, "Bizim tek amacımız para kazanacağımız öğrenim grubunu eğitmek değil. Lisanslı sporcu yetiştiriyoruz ve yarışmalara sokuyoruz. Şu an geçici olarak Halkapınar Spor Kompeksi içindeki açık yüzme havuzunu kullanıyoruz ancak yeterli değil. Sporcuların yarışmalara hazırlanması için kullanacakları depar taşları yok. Rahat dönüş yapamıyorlar. 20 metre uzunluk olduğu için sağlıklı derece alamıyoruz. Gençleri antrene edemiyoruz ve derecelerinde gerileme var. İzmir'de yüzme sporu ağır darbe aldı" dedi.

39 yıldır üstü kapanmadı

Alsancak Yüzme Havuzu'nda en azından kapalı havuz bölümünün açık kalması gerektiğini ifade eden Emine Yavuz, "Hastane inşaatının bitişiğindeki yazlık(açık) havuzun faaliyetlerini durdurmasını anlıyorum. Ama kapalı havuzun çok bir tehlike arz ettiğini düşünmüyorum. 39 senedir Alsancak Yüzme Havuzu'nda çalışıyorum ve 39 senedir üstü kapanacak vaatlerini duyuyoruz. Bir türlü üstünü kapatmadılar. Akzine havuzu tamamen kapattılar. Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile temas halindeyiz. Umarım yüzümüzü güldürecek bir gelişme yaşanır" cümlelerini kullandı.

Belediye havuzlarına çağrı

Yaz sezonunun başlamasıyla bir ara Buca Belediyesi'nin yüzme havuzunda çalıştıklarını, yoğun talep sebebiyle çalışmalarının yarıda kesildiğini ifade eden Emine Yavuz, " Buca ve Karşıyaka Belediyeleri'nin havuzlarından yararlanamıyoruz. Kurs açalım para kazanalım diye bir derdimiz yok. Hiç olmazsa yarış grubumuza, rahat idman yapabilmeleri için kolaylık sağlansın. 14-15 kulüp 2 bine yakın sporcu mağdur durumda. Narlıdere yüzme havuzuna giden oldu ama net bir çözüm yok. Nereye gitsek kapı yüzümüze kapanıyor. Fuarın yüzme havuzunu istiyoruz. Yıkılacak deniyor. Bu kadar havuz ihtiyacı varken neden kullanımaı kapanıyor. Neredeyse bir ilçemiz kadar nüfusu olan Yunanistan'ın Sakız Adası'na gidiyorum. 50 metrelik havuzun üstünü kapatmışlar. Sporseverlere kucak açmışlar. Koca Türkiye olarak biz bu kadar mı aciziz" dedi.

1967'de kullanıma açıldı

Alsancak Atatürk Yüzme Tesisleri, İzmir'deki en kapsamlı havuz olma özelliği taşıyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü'ne ait olan tesislerdeki üstü açık 50 metrelik olimpik havuz, 1967 yılında yapıldı. Atlama kulesi ve 2500 kişilik üstü kapalı seyirci tribünleri de bulunan tesis, 1971 Akdeniz Oyunları ve 2005 Üniversite Oyunları dahil 52 yılda yüzlerce şampiyona ve turnuvaya ev sahipliği yaptı. Tesisteki 25 metre uzunluğundaki yarı olimpik kapalı havuz ise 1971'deki Akdeniz Oyunları için inşa edildi. Tesiste spor salonu ve kış ayları için sünger atlama trampleni de bulunuyor. Bitişik arazideki yine Akdeniz Oyunları için yapılıp Voleybol Federasyonu'na kiralanan Atatürk Spor Salonu, geçtiğimiz yıllarda baştan ayağı yenilenmişti.