İzmirli sporcu Elvan Şener, kış aylarını avantaja çevirip vücudunuzu daha sağlık bir hale getirebilmenin sırlarını 9 Eylül'e anlattı.

İzmirli sporcu Elvan Şener, geçtiğimiz yıl vücut geliştirme yarışmasında Türkiye 5.’si oldu. Bu yıl da Milli Takıma “bikini fitness” kategorisinde girmek için Nisan ayında yapılacak yarışmaya gece gündüz hazırlanıyor. Amacı dünya şampiyonu olmak... Şener, kendisi gibi yarışmalara hazırlananlara ya da iyi bir vücuda sahip olmak isteyenlere antrenörlük de yapıyor. Şuan aktif olarak fitness, vücut geliştirme, pilates , reformer ve spinning dersleri veriyor. Kendisinden kışın spor yapmayı düşünenler ya da spor yapmak isteyenler için tavsiyeler aldık.


YAZA HAZIRLIK YAPILMALI


Zorlu hava koşulları, spor yapmamızı engel gibi gözükse de Elvan Şener, kışın beslenme ve antrenman düzenini oturtma açısından daha kolay bir dönem olduğunu söylüyor. Şener, "Yaz aylarında genelde insanlara düzenli yemek yemek ve şekerli gıdalardan uzak durmak zor gelir. O yüzden kış aylarını bu açıdan avantaja çevirebilirsiniz. Bahar dönemine kadar rahatlıkla vücut hacminizi ve kas oranınızı artırabilirsiniz. Sağlık durumunuza bağlı olarak yoğun ve sert antrenmanlar öneriyorum, bu dönemde yapabildiğiniz her şey yaz aylarına girerken size istediğiniz form olarak geri dönecek" diyor.

"Ben fitness ve vücut geliştirmenin sanat olduğuna inanıyorum. Tıpkı bir heykeltraş gibi insan vücudunu işleyip bambaşka bir form yaratıyoruz" diyen Şener, kışı spor yaparak geçirmek isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor: "Antremanlar öncesinde öncelikle öğrencilerimden kan değerlerini istiyorum. Yetersiz bir durum varsa mutlaka o değerler olması gereken aralığa getirilmeli ki sağlıklı sonuç alınabilsin. Kişinin ihtiyacıyla doğru orantılı olarak beslenme tavsiyeleri veriyorum. Beslenmeye çok dikkat edilmeli. Ne yerseniz O'sunuz. Diyet denince insanların aklına genelde aç kalmak geliyor. Çünkü bu yıllardır bu şekilde dayatıldı. Biz az yiyin, aç kalın demiyoruz."

Kışın nelere dikkat edilmeli:

1- Doğru beslenin.
2- Elinizden geldiğince egzersiz yapın. Bunu yaşam tarzı haline getirin.
3- Motivasyon için belli bir hedefiniz olsun ve onun peşinden koşun.
4- Spor salonlarını kullanacaksanız doğru hocalarla çalışın. Eğitimi ve işi spor olanlardan destek yardım alın.
5- Kadınlar için ağırlık antrenmanları önemli. Genelde kadınlar ağırlık kaldırınca kaslarının büyüyeceğini düşünüp korkarlar. Hayır , bu o kadar kolay değil , keşke öyle olsaydı. İstediğiniz forma ulaşmak için ağırlıkları kullanmaktan korkmayın.
6- Cardio antrenmanlarınızı eksik etmeyin, sonuç mükemmel olacak.



İşte kış aylarında kendinizi motive etmenin yolları:

1.  Arkadaşınızı ya da eşinizi sizinle birlikte spor yapmaları için ikna edin.
2.  İşe gitmeden önce spor yapma fikrine yüz çevirmeyin!
3.  Düzenli olarak spor yapmanızı kolaylaştıracak bir takvim hazırlayabilirsiniz
4.  Eğer takvim oluşturmak size göre değilse, zihninizde bir "hedef tahtası" yaratabilirsiniz.
5.  Egzersiz yaparken, tempolu müzikler dinlemek zihin-beden uyumunu kolaylaştırır.
6.  Kış aylarında dışarıda spor yaparken dikkat edilmesi gereken bir husus da: uygun kıyafet seçimidir.
7.  Kışın dışarı çıkma fikrine hala yanaşmıyorsanız, evde yapabileceğiniz egzersizlerle yola devam edin.
8.  Eğer ilk kez bir egzersiz programına başlayacaksınız, bu rutine alışmak için bir spor salonunda, fitness derslerine katılmayı tercih edebilirsiniz.
9.  Elbette yağmurlu ve soğuk havalarda spor salonlarına gitmenin de bir zahmeti ve çabası söz konusu.
10. Kışın doğasına uygun, buz pateni ya da kayak gibi sporları yapmayı da deneyebilirsiniz.
11. Yılmadan devam ettiğiniz egzersiz programları ardından sağlığınız için ödüller paha biçilemez derecede büyük!