Haber/Levent ARIÖZ

Sokaklarda, caddelerde ticaret yaparak para kazananlara aşinayız. Kendi becerisini icra ederek hem halkı biraz olsun şenlendiren, hem de kendine gelir kapısı yaratan müzisyenlere de alışığız ama top cambazlığı yaparak maddi getiri elde eden birine rastlamak pek kolay değil ülkemizde. İzmir'in Konak İlçesi'ne bağlı Kahramanlar Mahallesi Mürselpaşa Caddesi'nin trafik ışıklarında, Kolombiyalı 23 yaşında bir kız, topla hünerlerini göstererek, hem bölgeye büyük bir renk katıyor hem de para kazanıyor. “Peki Kolombiyalı bir genç kız neden Kahramalar'da böyle bir şey yapar?” herkesin aklına takılan soru buydu. Paula merak edilen hikayesini Levent Arıöz'e anlattı. 

Paula, 5 yıldır jonglörlük (denge, dikkat ve refleks özelliklerinin kullanılması sonucunda üç ve daha fazla topun ardışık olarak atılıp tutulması becerisine verilen isimdir.) yaparak dünyayı geziyor.

Sıradaki rotası Afrika

Geçen sene İstanbul'a geldiğini ve şehrin kalabalıklığından dolayı pek memnun kalmadığını belirten Güney Amerikalı jonglör, "İstanbul'da arkadaşlarımla kaldıktan sonra İzmir'e geldim. Burayı çok beğendim. Yaptığım işe büyük saygıları var. Trafik ışıkları kırmızıyı gösterdiğinde yaklaşık 2 dakikalık duraksamada toplarla hareketler yapıyorum. Beni alkışlayan da oluyor, para veren de. Bir kere olsun kötü bir tepkiyle karşılaşmadım" ifadelerini kullandı. Kazandığı parayla hedefinin dünyayı gezmek olduğunu kaydeden Paula, "Pandemiden dolayı şu an için İzmir'deyim. Koronavirüs bitince, sıradaki rotam Afrika kıtası olacak ve Schengen vizesi alıp Avrupa'ya gitmek istiyorum. Dünya turuma olabildiğince devam edeceğim" diye konuştu. Kolombiya'da eğitimini tamamlayan Paula, ülkesinde ve Brezilya'da joglörlük eğitimi aldığını dile getirerek, "Özellikle Brezilya'da usta cambazlarla çalıştım. Bu işi en iyilerden öğrendim" sözlerini kullandı. 

Annesine para yolluyor

17 yaşından beri evinden ayrı, sokaklarda bu işi yaparak hayatını devam ettirdiğini vurgulayan Paula, "Baba ve annem ayrı. Annem ve babamdan 2 ayrı kardeşim var. Kazandığım paranın büyük bir kısmını anneme yolluyorum. Babamla çok görüşmüyorum" cümlelerini kullandı. Zengin semtlerde daha fazla para kazandığının altını çizen Kolombiyalır, "Fakir semtlerde daha az bahşiş alıyorum. Kahramanlar Bölgesi fena değil. Çevredeki dükkan sahipleriyle de aram çok iyi. Artık havalar biraz soğudu ve kahve ikramında bulunmayı ihmal etmiyorlar" dedi.