HABER/ Levent ARIÖZ

Spor psikolojisi alanı Türkiye'de yeni yeni ilerleyen bir bölüm. Bu alanda ülkemizde öncü olan takım ise bir İzmir kulübü Karşıyaka oldu. Türkiye'de üç ana branş futbol, basketbol ve voleybolun A takım ve altyapısıyla ilgilenen tek psikolog olan Dila Akdemir, elinin değdiği sporculara büyük katkı sağlıyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında basketbol takımının psikoloğu olarak göreve başlayan Akdemir, Mesut Toros'un futbol takımının başına geçmesiyle yeşil sahaya indi. Son 3 yılda 2 lig birden düşen, bu sezona da iyi başlayamayıp amatöre düşme korkusu yaşayan, pskolojik olarak çöküntüde bir takımın Mesut Toros'un büyük katkısıyla çıkışa geçtiğini ifade eden Dila Akdemir, "Aslan payı her zaman Mesut Hoca ve yönetimde. Kendisinin takıma gelişiyle benim de futbol takımıyla ilgilenmemi istedi. Bireysel psikoterapi ve spor performansı yönetimi ile ilgili çalışmalar yaptık. Futbolcularla bire bir görüşmeler genellikle 45 dakika sürüyor

Her mevkiye ayrı motivasyon

Ayrıca takım toplantıları, eğitimler, seminerler yapıyoruz. Önemli maçlardan önce ya da ders çıkarmamız gereken karşılaşmalardan sonra toplantılar düzenliyoruz. Ayrıca mevkiye göre terapi yapıyoruz. Bir forvet, orta saha oyuncusunu aynı şekilde motive etmek doğru değil. Hepsine yaklaşımımızın farklı olması gerekiyor. Bireye göre, ihtiyaca göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Futbolcu grubuyla ilk tanıştığında çok potansiyelli olduğunu ancak yönlendirme ve geçmişte yaşanan stresli dönemin sıkıntısını yaşayan bir takım gözlemlediğini aktaran Akdemir, "Mesut Hoca, takıma gelen 3. teknik direktördü ve oyuncular bir bocalama dönemi geçiriyordu. Ama Mesut Toros'un futbolculara sonuna kadar inanması sorunların çoğunu bitirdi. Genç, öğrenmeye aç bir ekip olduğumuzdan gerek psikolojik, gerek teknik olarak çabuk toparladık ve kısa sürede çıkış yakaladık" diye konuştu.

Toros geldiğinde ilk hedefi Play Off'tu

Mesut Toros, takımın başına geldiğinde bir çok kesim küme düşermiyiz korkusu yaşarken, deneyimli hocanın Play Off hedefi koyduğunu dile getiren Dila Akdemir, "Hedefine inandı. Futbolcuları ikna etti, o yolda ilerledi ve geldiğimiz nokta kimsenin hayal edemeyeceği bir yer. Play Off barajına çok yakınız. Umarım son 3 maçta da iyi sonuçlar alırız. Play Off'a kalırsak diğer rakiplerimizden önemli bir avantajımız var. Tüm sezonun yorgunluğunu kaldırabilecek genç bir yapıya sahibiz. Rakiplerimiz ise yaş olarak ortalaması daha yüksek. Her sezon basamak basamak ilerlemek istiyoruz. Bu sadece benim değil Mesut Hoca ve yönetimimizin hedefi. Umarım yolun sonu Süper Lig olur" cümlelerini kullandı.

Hakan Kuş terapiye inandı

Mesut Toros'un gelişi ve psikoterapi desteği almasıyla bir çok futbolcunun performansının arttığını, özellikle gol yollarında çıkışa geçen Hakan Kuş'da da önemli geri dönüşler aldıklarını sözlerine ekleyen Akdemir, "Forvet oyuncularının çok daha değişik psikolojileri var. Gol kaçırsa da üzerinde durmamasını, rahat olmasını ve yeteneklerine inanmasını istedik. Mesut Hoca'nın de Hakan'a sonsuz güveni vardı ve attığı gollerle karşılığını veriyor. Ayrıca Hakan psikoterapiye sonuna kadar inandığı için ve konuşmalarımızı önemsediği için gelişim gösterdi. Birlikte aldığımız ortak çözüm yollarını uyguladı ve takımın çıkışında başrol oynadı" cümlelerini kullandı.